Δήμος Σερρών: Η ιστορία γύρω από τη μείωση της τιμής του νερού!

Σε πολιτικό και επικοινωνιακό ντεμαράζ έχει επιδοθεί η δημοτική αρχή των Σερρών τις τελευταίες ημέρες.

Η αρχή έγινε με την δωρεά στο Νοσοκομείο ενώ σήμερα συνεχίζεται με την μείωση του νερού, από την ΔΕΥΑΣ

Την πολύπαθη να σημειώσω ΔΕΥΑΣ που μπορεί να βρέθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, σε ένα κυκεώνα αντεγκλήσεων με τους εργαζόμενους, αλλά έχω την αίσθηση πως την διέξοδο στο μέλλον πρόκρινε αρχικά η μείωση του κόστους της μισθοδοσίας του προσωπικού της.

ΔΕΥΑΣ: Πράξη η προεκλογική δέσμευση για μείωση της τιμής του νερού!

Με λυμένα τα χέρια της η νέα δημοτική αρχή διέψευσε χθες πανηγυρικά την προηγούμενη δημοτική αρχή που επέμενε πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε μείωση της τιμής του νερού για το Δήμο Σερρών.

Αν μάλιστα προσμετρήσω ορισμένες από τις δράσεις της ΔΕΥΑΣ, όπως τα έξυπνα υδρόμετρα, αλλά και υλοποιώντας σημαντικά έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα και την ηλιακή ξήρανση λυμματολάσπης, έχω την αίσθηση πως αυτή η μείωση δεν θα είναι και η μόνη στην οποία θα προχωρήσει η επιχείρηση!

Η ανάπτυξη θα φέρει και άλλες μειώσεις;

Αναρωτιέμαι αν φέτος ήταν δυνατή η μείωση του νερού (για του χρόνου), με ένα ποσό κοντά στα 750 χιλιάρικα, πόση θα είναι η μείωση αν η ΔΕΥΑΣ προχωρήσει και στις άλλες επενδυτικές δράσεις;

Προσθέστε και τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας, αλλά και την τροποποίηση των τιμών χρέωσης σε Δημόσιο, Δήμο, πάρκα και ΝΠΔΔ αλλά και την επιπλέον τιμολόγηση των υψηλών κλιμάκων κατανάλωσης για όσους κάνουν σπατάλη νερού και φυσικά την συνεχή τάση για ηλεκτρονικές πληρωμές και θα καταλάβετε γιατί σας μιλάω….

Ικανοποιημένα τα χωριά του Δήμου Σερρών;

Πάντως στο τοπικά συμβούλια του Σκουτάρεως, του Μητρουσίου, του Λευκώνα, του Χριστός, αλλά και του Μετοχίου, δεν νομίζω πως θα ικανοποιηθούν απόλυτα από την μείωση, καθώς περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη.

Κακώς όμως, μιας και ήδη έχω την αίσθηση πως το νερό τους είναι πραγματικά φθηνό σε σχέση με αυτό των Σερραίων καταναλωτών, ενώ έχουν και τις ίδιες παροχές, αλλά (κακώς) πολύ μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Ειδικό Τέλος

Πάντως εγώ δεν κατάλαβα πως ενσωματώθηκε το Ειδικό Τέλος του 80% στην τιμή του νερού, έτσι, ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ από 24% σε 13% , με ταυτόχρονη μείωση του τέλους αποχέτευσης από 90% σε 55%, ενώ πριν τις εκλογές οι προηγούμενες διοικήσεις επέμεναν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο!

Γιατί αυτό από μόνο του είναι ένα πρόσθετο όφελος, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την ίδια την επιχείρηση.

ΔΕΥΑΣ: Η ιστορία γύρω από τη μείωση του νερού

Να θυμίσω εδώ πως η τελευταία μείωση της τιμής του νερού ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 από τον κ. Αγγελίδη, με πρόεδρο τον Γιάννη Γάτσιο και η μείωση ήταν της τάξης του 17% , ενώ τότε είχε μειωθεί και το πάγιο τέλος κατά 9,5%.

Γιατί η πρώτη μείωση δεν φάνηκε στους Σερραίους;

Το γιατί αυτή η μείωση δεν φάνηκε στον καταναλωτή, σαφώς και οφείλονταν στις κακές μετρήσεις που είχε η ίδια η επιχείρηση, καθώς αντί για τρεις ή τέσσερις μετρήσεις το χρόνο, υπήρχε μία ή και δύο μετρήσεις, με αποτέλεσμα οι χρεώσεις στους λογαριασμούς να γίνονται με πολλαπλάσια κυβικά από τα κανονικά, που ανέβασαν στο «θεό» την τιμή του νερού. (μεγάλη κατανάλωση-ακριβό νερό, μικρή κατανάλωση- φτηνό νερό)

Πράγμα που όπως φάνηκε στις εκλογές, δεν άφησε καν στους υποψηφίους του Αραμπατζή να πλησιάσουν τα χωριά, πολύ δεν περισσότερο να ζητήσουν την ψήφο τους…