Σε συνταξιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους: 200 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση!

Προτεραιότητα στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αποδείχθηκε πως είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, μετά τις διευκρινίσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε για το έκτακτο επίδομα του Πάσχα.

Τα 200 ευρώ λοιπόν θα τα πάρουν την Μεγάλη Τετάρτη εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι, μεταξύ των οποίων και οι χαμηλοσυνταξιούχοι αγρότες. 

Όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας το έκτακτο επίδομα Πάσχα θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού είναι συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους.

Στις 20-21 Απριλίου: Επίδομα 200 ευρώ στις ευάλωτες ομάδες

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ θα δοθεί σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 (με το κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ) , ενώ προβλέπεται ότι:

Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το Μάρτιο 2022 έλαβαν:

α) Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

β) Προσυνταξιοδοτική παροχή

γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

δ) Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες και λοιπές ειδικές κατηγορίες)

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστούν τα ακόλουθα: 

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ.

– Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ.

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

– Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά στις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί στο [email protected] και αφορούσε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που καταβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε η επανεξέτασή τους σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, απορρίφθηκαν στο σύνολο τους (πλην ελαχίστων περιπτώσεων συνταξιούχων με λάθος ΙΒΑΝ) και οι πολίτες θα μπορούν να δουν στην ίδια πλατφόρμα τον λόγο απόρριψης.

Ανακοίνωσε ο Γεωργαντάς:Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τους Νέους Αγρότες 

Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2021, γεγονός που ανεβάζει το τελικό ύψος των δικαιούχων στους περίπου 14.500, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Πλέον αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς θα μοιραστούν αυτά τα έξτρα κονδύλια ανά Περιφέρεια, καθώς έχουν γίνει συνολικά 17.488 αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό στήριξης τα 628 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα αναμένονται και αρκετές απορρίψεις από το πρόγραμμα λόγω του γνωστού ζητήματος των χαμηλής κάλυψης και ως εκ τούτου, με αυτά τα επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, η τελική ζήτηση θα καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.  

Πέντε προσκλήσεις προγραμμάτων για αγρότες 510 εκατ. ευρώ από ΤΑΑ

Δημοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στα 5 έργα της Δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ΥΠΑΑΤ συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 510 εκατ. ευρώ. 

Τα υποέργα  που προκηρύσσονται είναι:

Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων, Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα, Πράσινος αγρο-τουρισμός, Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών και Γενετική Βελτίωση Ζώων

Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 06/06/2022 και λήγει στις 30/09/2022