Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών: Άλλο ένα περιστατικό προσβολής των ΑμεΑ από παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης

Ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών για τις δηλώσεις του Δημάρχου Ζακύνθου

«Με επιδοτούμενους και με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν, σακατεμένους, θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι;

Με σακατεμένους θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι;

Με αυτούς θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ;»

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Ζακύνθου είναι άλλο ένα “μεμονωμένο” περιστατικό προσβολής των ΑμεΑ από παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης στην Ελληνική επικράτεια.

Καταδεικνύει ότι η ρατσιστική αντίληψη πως οι ΑμεΑ αποτελούν ανθρώπους κατώτερης αξίας, όχι μόνο παραμένει, αλλά και ισχυροποιείται στον κρατικό μηχανισμό. 

Σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν σε συντριπτικό βαθμό την ένταξη των ΑμεΑ στην οικονομική διαδικασία.

Μάλιστα μέρα με τη μέρα καθίσταται εφικτή η συμμετοχή μας σε όλο και περισσότερα πεδία και τομείς.

Την ίδια στιγμή οι μέσες επιδόσεις των συναδέλφων που εργάζονται σε τομείς και πεδία όπου ενσωματώνεται η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις μέσες επιδόσεις των άλλων συναδέλφων τους. 

Συνακόλουθα η αντίληψη που αντιμετωπίζει τη συμμετοχή των ΑμεΑ στην οικονομική διαδικασία ως φιλανθρωπία στερείται κάθε ρεαλιστικής βάσης.

Συντηρείται όμως από την πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αρχικά από την επιλογή τους να ενσωματώνουν πολύ αργά στη λειτουργεία των δημόσιων επιχειρήσεων τις τεχνολογικές καινοτομίες που επιτρέπουν την ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ.

Επιπλέον από την τακτική τους να μη παρέχουν ουσιαστική βοήθεια προς τους αυτοαπασχολούμενος και τις οικογενειακές-μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ενσωματώσουν αυτές τις καινοτομίες.

Τέλος από την απροθυμία τους να επιβάλλουν στις μεγάλες εταιρείες την ενσωμάτωση αυτών των καινοτομιών.

Η συγκεκριμένη πολιτική απορρέει από τη γενικότερη φιλοσοφία των Ελληνικών κυβερνήσεων και συμμάχων τους όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία κάθε οικονομική μονάδα πρέπει να επιζητεί το μέγιστο άμεσο κέρδος.

Ως εκ τούτου η ενσωμάτωση των τεχνολογικών καινοτομιών που επιτρέπουν την άμεση και ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ στην οικονομική διαδικασία πέφτει θύμα του γεγονότος ότι αυξάνει το άμεσο κόστος και άρα μειώνει το άμεσο κέρδος.

Ως συνέπεια αυτής της πολιτικής ενισχύονται ρατσιστικές αντιλήψεις, όπως του Δημάρχου Ζακύνθου.

Η ουσιαστική ισοτιμία των ΑμεΑ στην Ελληνική κοινωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί όσο δεν υπάρχει ισότιμη συμμετοχή μας στην οικονομική διαδικασία.

Σε αυτά τα πλαίσια απαιτείται συνολική αλλαγή φιλοσοφίας και υιοθέτηση μιας προσέγγισης στη βάση της ανάγκης να επιτευχθεί η ισότιμη συμμετοχή μας στην οικονομική διαδικασία, αλλά και των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία σε αυτό το σκοπό.

Αυτήν την προσέγγιση καλούμε να προωθήσουν όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης. Αυτό είναι ουσιαστικό σήμερα!

Όχι τα λόγια συμπάθειας και οι επικοινωνιακές φιέστες!

Αντίστοιχα οι τριτοβάθμιες (ΕΣΑΜΕΑ) και δευτεροβάθμιες οργανώσεις των ΑμεΑ, οι κατά τόπους σύλλογοι ΑμεΑ σε όλη τη χώρα, πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο δυναμικά και αποφασιστικά για την ανάπτυξη διεκδικήσεων με αυτή τη λογική.

Η δημόσια τοποθέτηση καταξιωμένων συναδέλφων υπέρ αυτής της προσέγγισης έχει τη δική της συμβολή στην τύχη αυτής της προσπάθειας. Προπαντός όμως αυτή εξαρτάται από τη στάση των χιλιάδων ανώνυμων συναδέλφων και των οικογενειών τους, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι β’ κατηγορίας 

Διαβάστε επιπλέον Σερραϊκά Νέα: