Δημήτρης Πασχαλούδης: Οι εκλογές «παίζονται» στο γήπεδο των αξιών.

Δημήτρης Πασχαλούδης Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος

π.Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Σερρών

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ με το συνδυασμό του Αλέξανδρου Χρυσάφη «Συμμαχία Σερραίων»

Οι εκλογές «παίζονται» στο γήπεδο των αξιών.

Αν ένας άνθρωπος ξέρει να δίνει χώρο και λόγο στη νέα γενιά, για να δημιουργήσει την δική της κοινωνική προστιθέμενη αξία, αυτός είναι ο Δημήτρης, ένας πανεπιστημιακός, ένας άνθρωπος της δράσης και της δημιουργίας.

Τι κι αν κομματικές σκοπιμότητες επέβαλλαν τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο και όχι η δήθεν προάσπιση της δημοκρατικής έκφρασης.

Με διαφάνεια, με πειθώ, που θα βλέπει το παρόν και το αύριο ως ευκαιρίες και όχι ως απειλές, θεωρεί ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Πάντα με συνέργειες μεταξύ των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των ερευνητικών ιδρυμάτων, αλλά και του ίδιου του επιχειρηματικού κόσμου.

Για να αναδειχθούν οι επιχειρήσεις μας και να πετύχουν αναγνώριση ποιοτικής ταυτότητας στην παραγωγή τους, με εγγύηση το παρελθόν του καθενός, που αποτελεί και τον οδηγό του μέλλοντος.

S.P.: Είστε υποψήφιος για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές. Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφιος και γιατί επιλέξατε το συνδυασμό του Αλέξανδρου Χρυσάφη;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με τη ‘’Συμμαχία Σερραίων’’, σε μια νέα, ενωτική, αυτοδιοικητική προσπάθεια.

Η ‘’Συμμαχία Σερραίων’’ και εγώ προσωπικά, φιλοδοξούμε να συνθέσουμε δυνάμεις και ανθρώπους, αξίες και ιδέες.

Να αναμετρηθούμε με όσα μας κρατάνε πίσω.

Να εκφράσουμε μια νέα αντίληψη για τη συμμετοχή στα κοινά και τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.

Ο επικεφαλής της ‘’Συμμαχίας Σερραίων’’ Αλέξανδρος Χρυσάφης έχει ορισμένα χαρακτηριστικά αποδεκτά από μας, αλλά και από τους άλλους, τους δημότες και ψηφοφόρους του Δήμου μας.

Επέλεξα να συμπορευτώ με τον Αλέξανδρο Χρυσάφη γιατί εκτίμησα τον άνθρωπο με την πορεία του, τα προσόντα του και την κοινωνική αποδοχή του.

Τον άνθρωπο που θέλει και μπορεί να πάρει αυτόν τον τόπο από εδώ που βρίσκεται και να τον τοποθετήσει στη θέση, που του ανήκει, για ένα αύριο πολύ καλύτερο από το χθές.

Τον άνθρωπο που έχει την δύναμη, την ικανότητα και την αποδοχή να τον αντιπροσωπεύσει εκεί που πρέπει για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

S.P.: Ήσασταν Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Πυλαίας την περίοδο 2000-2002 στη Β’ Θεσσαλονίκης, έκτοτε όμως δεν ξανασχοληθήκατε με τα κοινά. Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της αποχής;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Δεν υπήρξε καμιά αποχή.

Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή (βουλευτικές εκλογές) ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε είμαι καθηγητής στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και τελευταία δεκαπέντε χρόνια ασχολήθηκα, από θέσεις ευθύνης, με το παρόν και το μέλλον του Ιδρύματος μας (παρέλαβα ως Πρόεδρος το ΤΕΙ Σερρών και παρέδωσα ως ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την πόλη των Σερρών).

Δεν υπήρξα ποτέ πολιτικός καριέρας, είμαι καθηγητής και αυτό με αρέσει, ούτε εξαρτώμαι από κομματικές γραμμές, ούτε έχω εξαρτήσεις.

Είμαι άνθρωπος της δράσης και της δημιουργίας, άνθρωπος που έχει πάθος να παλέψει για τη διαφορά που έχουμε ανάγκη.

Γι’ αυτό και είμαι περήφανος για όσα έχω καταφέρει μέχρι σήμερα.

Γιατί τα πέτυχα βήμα – βήμα με πολύ δουλειά, εντιμότητα και αφοσίωση.

Τόσο στον επαγγελματική μου, όσο και στην κοινωνική μου διαδρομή.

Δεν μου χαρίστηκε τίποτα, εκτός από την αγάπη και την εμπιστοσύνη των γονιών μου.

S.P.: Έισαστε ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Πώς θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτή σας την εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Δίνοντας χώρο και λόγο στη νέα γενιά, επενδύοντας στις δυνατότητες της και σκύβοντας πάνω από τις ανάγκες της.

Οι νέοι είναι αυτοί που μπορούν να απελευθερώσουν τις παραγωγικές, υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις, για να ενισχύσουν αποτελεσματικά την τοπική οικονομία.

Οι νέοι μπορούν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και τα τοπικά μας προϊόντα, για να δημιουργήσουν κοινωνική προστιθέμενη αξία,

να αναδείξουν τις επιχειρήσεις μας και να πετύχουν αναγνώριση ποιοτικής ταυτότητας στην παραγωγή μας.

Αυτό με δίδαξε το ΤΕΙ Σερρών (Κ. Μακεδονίας) να εμπιστεύομαι τους νέους και να ελπίζω σ’ αυτούς.

S.P.: Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με το νέο σήμερα Πανεπιστήμιο και το Δήμο Σερρών; Ποιός θα μπορούσε να είναι ο δικός σας ρόλος;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Επιβάλλεται να υπάρχει συνεργασία και κοινές δράσεις του Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα του Κόμβου Σερρών με το Δήμο Σερραίων και της Τοπικής Κοινωνίας ευρύτερα.

Με άρθρο μου από το Φεβρουάριο του 2010, ‘’Κηρύξαμε ανένδοτο αγώνα για Πανεπιστήμιο Σερρών’’, ήμουν υπέρμαχος για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Σερρών

και η ‘’Συμμαχία Σερραίων’’, ως αυριανή διοίκηση του Δήμου δεν θα δεχθεί, ούτε θα ανεχθεί καμιά υποβάθμιση του Τοπικού Ιδρύματος, γιατί η ανοχή είναι συνενοχή.

Θα διεκδικούμε και θα διαπραγματευόμαστε σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα το καλύτερο και το μέγιστο για το Ίδρυμα μας.

Γιατί γνωρίζουμε ότι ο καθένας παίρνει αυτό που διεκδικεί/διαπραγματεύεται.

Δεν θα περιμένουμε άπραγοι να πάρουμε αυτό που αξίζουμε, γιατί στο τέλος θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν αξίζουμε τίποτα.

S.P.: Ποια είναι η άποψη σας για τη συμερινή δημοτική αρχή; Ωφέλησε και αν ναι, σε ποια σημεία την πόλη και τους πολίτες της;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Το λεγόμενο έργο της διοίκησης παίζει δευτερεύοντα ρόλο τη στιγμή της ψήφου, γιατί ο ψηφοφόρος θεωρεί -και σωστά θεωρεί- αυτονόητο το έργο της διοίκησης.

Δεν μπορεί ένας υπάλληλος να ζητάει προαγωγή επειδή προσέρχεται κανονικά στην ώρα του, στη δουλειά του.

Αυτή είναι μια υποχρέωση του, όπως και της διοίκησης του Δήμου είναι φυσιολογική υποχρέωση της να προσπαθεί και να κάνει ορισμένα έργα.

Γι’ αυτό πιστεύω να μην παγιδευόμαστε με παροχολογία στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Οι εκλογές δεν παίζονται στο γήπεδο των παροχών αλλά των αξιών.

Οι άνθρωποι δεν δίνουν ποτέ σημασία, πιστεύω, σε ό,τι λες ότι θα κάνεις.

Οι άνθρωποι δίνουν πολύ σημασία στην αίσθηση που αποκομίζουν για τον τρόπο, που θα διαχειριστείς ή διαχειρίστηκες την εξουσία, την οποία σε (ή θα) εκχώρησε.

Σε αυτό το σημείο η παρούσα διοίκηση δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής.

Δεν ενέπνευσε ένα Όραμα για καλύτερο αύριο για τους δημότες και τους νέους.

Είναι λυπηρό, αν δεν είναι εγκληματικό, νέοι να ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο παρόν και αύριο αλλού γιατί το εδώ δεν τους ικανοποιεί, δεν τους αρέσει, δεν έχει προοπτικές.

S.P.: Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν ουτοπικό το να μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος να κάνει τη διαφορά. Πρακτικά, τι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος για το τόπο του;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Ναι όντως είναι ουτοπικό και υπάγεται στη σφαίρα της φαντασίας, να πιστεύει κάποιος ότι ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η Διοίκηση του Δήμου είναι ομαδικό ‘’άθλημα’’ και όχι ατομικό.

S.P.: Πόσο εύκολη θεωρείτε ότι θα είναι η αυριανή διοίκηση του δήμου μας με βάστη τον Κλεισθένη, που υποχρεώνει τα δημοτικά συμβούλια σε ευρύτερες συναινέσεις – συγκλήσεις;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Όχι πόσο εύκολη αλλά πόσο δύσκολη θα είναι η διοίκηση του Δήμου.

Οι εκλογές πρέπει να βγάζουν διοικήσεις, οι οποίες θα εφαρμόζουν το πρόγραμμα του, δεν είναι gallop.

Κομματικές σκοπιμότητες επέβαλλαν τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο και όχι η δήθεν προάσπιση της δημοκρατικής έκφρασης.

Αυτός είναι όμως ο νόμος και η ‘’Συμμαχία Σερραίων’’ θα διοικήσει δημιουργώντας μια Πολιτική Παιδεία ευρύτερων συναινέσεων με Δημοκρατία, με Διαφάνεια με Πειθώ,

που θα βλέπει το παρόν και αύριο ως ευκαιρίες και όχι ως απειλές.

Είναι αυτή η «Συμμαχία» που θα κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν και δεν θα είναι εκείνοι, που παρακολουθούν ότι συμβαίνει, ούτε αυτοί που θα αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει.

S.P.: Πόσο έυκολα μπορεί να αναπτυχθεί ένας Δήμος χωρίς τους ανάλογους πόρους, όταν η Περιφέρεια κοντοστέκεται δίπλα του και όταν η κυβέρνηση του δίνει μόνο αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους;

Δημήτρης Πασχαλούδης: Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου είναι προφανές ότι οι διαθέσιμοι πόροι σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ασφυκτικά περιορισμένοι, οι Δήμοι οφείλουν να στραφούν προς εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.

Με προϋπολογισμό άνω των 350 δισ. € -σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης– η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τους Δήμους,

καθώς παρέχει στήριξη μέσω ενός ευρέος φάσματος προγραμμάτων, καλύπτοντας ευκαιρίες χρηματοδότησης και συμβουλές σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης, αλλά και τεχνικής υλοποίησης της χρηματοδότησης.

Τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), όσο και του Ταμείου Συνοχής, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την κάλυψη ποικίλων αναπτυξιακών αναγκών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εδαφικής συνεργασίας.

Ενδεικτικά, εργαλεία όπως το European Fund for Strategic Investments, τα Urban Innovative Actions (UIA), το Horizon 2020, το URBACT ή το πρόγραμμα LIFE,

μπορούν να αποτελέσουν λύση εναλλακτικής χρηματοδότησης για έργα που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν από εθνικούς πόρους.

Φυσικά, η χρηματοδότηση μέσω των παραπάνω εργαλείων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

Τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά και απαιτούν σοβαρή προεργασία και συνέργειες μεταξύ φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικών ιδρυμάτων, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι Δήμοι οφείλουν να εκσυγχρονιστούν, να στελεχωθούν κατάλληλα με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό ή να συνάψουν μακροχρόνιες συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς, είναι ευχής έργον ότι στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται οργανισμοί

με πολύ μεγάλη σχετική εμπειρία και κατάρτιση) και να λειτουργήσουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια προς την αξιοποίηση των σχετικών ευκαιριών.

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά https://www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here