Στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά Νότας, Μπάλτσιος ή Δεδούσης (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά

Νότας, Μπάλτσιος ή Δεδούσης

Σε λίγους δήμους στο Νομό Σερρών υπάρχουν τρεις ισάξιες υποψηφιότητες που δείχνουν ότι μπορούν να περάσουν στην Β’ Κυριακή, και σε ακόμα λιγότερους, δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο φαβορί, όπως στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά.

Από την μία η υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Μπάλτσιου που ήταν σε όλους δεδομένη,

μιας και έχασε τις προηγούμενες εκλογές με ελάχιστη διαφορά,

και από την άλλη του νυν δημάρχου κ. Δημήτρη Νότα είχαν διαμορφώσει από νωρίς το πολιτικό τοπίο.

Τοπίο όμως που αναγκαστικά «θόλωσε» η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Δεδούση, που αν μη τι άλλο και εκλογές ξέρει να κάνει και κατάγεται από ένα χωριό που είναι ακόμα…ζωντανό!

O Νότας, o Μπάλτσιος ή o Δεδούσης θα περάσει στην

Δεύτερη Κυριακή;

Υποψήφιος Δήμαρχος από πλευράς ΚΚΕ στο Δήμο Εμ. Παππά θα είναι ο Αργύρης Μανδάνας , ένας ελεύθερος επαγγελματίας, 65 ετών, γεωλόγος στο επάγγελμα,

που σπούδασε στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Κατάγεται από το Χρυσό και από ότι φαίνεται δεν θα είναι εύκολα στην Β΄ Κυριακή, παρότι ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά που προέκυψε με το Σχέδιο Καλλικράτης μετά την συνένωση των πρώην Δήμων (και νυν Δημοτικών Ενοτήτων) Εμμανουήλ Παππά και Στρυμόνα, έχει έδρα το Χρυσό.

Ένα χωριό που μπορεί να είναι η έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου με πάνω από 2.010 κατοίκους και είναι

ένα από τα πέντε νταρνακοχώρια του Δήμου με πλούσια παράδοση και ιστορία, που δεν θα έχει άλλον υποψήφιο και λογικά ο Δήμαρχος δεν θα κατάγεται από εκεί

Τελευταίος Δήμαρχος από το Χρυσό ήταν ο Βαγγέλης Καλαθάς, που αν κατέβαινε υποψήφιος δήμαρχος, πολύ δύσκολα θα έχανε την εκλογή , μιας και ήταν από αυτούς που ήξερε να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.

Το ίδιο και ο πρωην Δήμαρχος του παλιού καποδιστριακού Δήμου Εμμανουήλ Παππά Βασίλης Τσικές, που διετέλεσε Δήμαρχος την περίοδο 2007 – 2010.

Στις τελευταίες εκλογές αντίπαλοι την δεύτερη Κυριακή ήταν οι Νότας και Μπάλτσιος, που ήταν δύο από τα πρωτοπαλίκαρα του Καλαθά, που δεν διεκδίκησε την δεύτερη θητεία στον Καλλικρατικό Δήμο που δημιουργήθηκε.

Ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σύμφωνα με την απογραφή του 2011 σε 14.693 κατοίκους, εκ των οποίων 8.131 διαμένουν στην Δημοτική Ενότητα Εμμανουήλ Παππά και 6.562 στην Δημοτική Ενότητα Στρυμόνα

και άρα ο «πάνω» δήμος λογικά έχει ένα προβάδισμα.

Θεωρητικό βέβαια καθώς όπως φάνηκε στις τελευταίες εκλογές, η όποιες δυνάμεις είναι θεωρητικές, μιας και παίζουν στις εκλογές και άλλα πράγματα, πέρα από τα τοπικιστικά.

Παρόλο που οι δύο Δημοτικές Ενότητες γειτνιάζουν, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, τόσο στην γεωμορφολογία τους, όσο και στην ιδιαιτερότητα τους σε σχέση με το περιβάλλον.

Έτσι η Δημ. Ενότητα Στρυμόνα χαρακτηρίζεται από τις πολύ ήπιες εδαφικές της κλίσεις και την περιορισμένη βιοποικιλότητα, σε αντίθεση με τη Δημ. Ενότητα Εμμανουήλ Παππά η οποία έχει έντονη γεωμορφολογία, ποικίλο ανάγλυφο και σημαντική βιοποικιλότητα των ειδών χλωρίδας και πανίδας και κυρίως της ορνιθοπανίδας.

Ιδιαίτερη σημασίας είναι η περιοχή του όρους «Μενοίκιο» στο οποίο έχει οριοθετηθεί ζώνη Περιοχής Ειδικής Προστασίας (SPA) «Μενοίκιο Όρος – Κούσκουρας».

Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά είναι ο πέμπτος σε πληθυσμό και έβδομος σε έκταση Δήμος του Νομού Σερρών, και αποτελείται από 16 οικισμούς- Κοινότητες

(Χρυσό, Πεντάπολη, Ν.Σούλι, Αγ.Πνεύμα, Εμμανουήλ Παπά, Μέταλλα-Συκιά, Δαφνούδι, Τούμπα, Ν.Σκοπό, Νεοχώρι, Μονόβρυση, Βαλτοτόπι, Ψυχικό, Παραλίμνιο, Πεθελινό και Μεσοκώμη)

Και αυτοί που θα παίξουν ρόλο και μάλιστα σπουδαίο στην εκλογή του επόμενου δημάρχου,

θα είναι οι πρώην δήμαρχοι Βασίλειος Κετσετζής, Βασίλειος Τσικές και ο Ευάγγελος Καλαθάς, αλλά και ο πρωην υποψήφιος Δαυίδ Σωτηρόπουλος, που δεν θα είναι φέτος υποψήφιος,

ενώ ο κ. Πανόπουλος που ακουγόταν για μια ακόμη υποψηφιότητα, μετακόμισε στην Περιφέρεια, στο πλευρό του κ. Γιαννούλη.

Όλοι τους άνθρωποι με κύρος και γνώσεις, που ακόμα και σήμερα ο λόγος τους «περνάει» στην τοπική κοινωνία.

Σημαντικό ρόλο στις εκλογές θα παίξει και το Νέο Σούλι, το πιο «ζωντανό» από τα χωριά του Δήμου που ανήκει και στα νταρνακοχώρια της περιοχής.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο Νέος Σκοπός ο μεγαλύτερος οικισμός (με 2.529 κατοίκους ) της Δημοτικής Ενότητας Στρυμόνα και πρώην έδρα του ομώνυμου Δήμου.

Ένας οικισμός που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του Σκοπού της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του Νέου Σκοπού μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.

Ιστορικά το χωρίο θεμελιώθηκε το 1926 με δαπάνες των αποδήμων Σκοπηνών του Σικάγο και αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες προτεραιότητες των προσφύγων

ήταν η ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου στεγάστηκαν τα ιερά εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια του παλαιού Σκοπού,

ενώ το πιό ζωντανό κομμάτι του χωριού είναι το πολιτιστικό κέντρο «Ορφέας», που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με δωρεές ομογενών και προσωπική εργασία των κατοίκων.

Το τι θα γίνει στον Δήμο δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, μιας η αντιπαλότητα που υπήρχε στο παρελθόν,

αλλά και ο σωβινισμός άλλων παλαιότερων ετών, φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από το χρόνο και την πολιτική των δημάρχων που πέρασαν.

Να σημειώσουμε πως ο κ.Νότας κατάγεται από το Νεοχώρι και εκεί δύσκολα θα έχουν υποψήφιο οι άλλοι συνυποψήφιοι,

ο κ. Δεδούσης κατάγεται από το Νέο Σούλι, στο οποίο ο ξάδελφός του είναι υποψήφιος με τον Νότα,

ενώ ο Μπάλτσιος κατάγεται από το Άγιο Πνεύμα στο οποίο διετέλεσε για χρόνια και πρόεδρος.

Πάντως η υποψηφιότητα και των τριών είναι δεδομένη και τα ψηφοδέλτιά τους είναι και δυνατά και ελπιδοφόρα, μιας και έχουν και νέους και παλιούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Οπότε και οι τρεις τους ελέω Κλεισθένη , στο οποίο είναι δεδομένη η «μειοψηφία» του επόμενου δημάρχου,

θέλουν δεν θέλουν θα συνεργαστούν στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό πρέπει να μην το ξεχάσουν…προεκλογικά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here