Δήμος Εμμανουήλ Παππά: Ποιος θα βγει Δήμαρχος ;

Δήμος Εμμανουήλ: Παππά Ποιος θα βγει Δήμαρχος ;

Δήμος Εμμ.Παπά

Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά προέκυψε με το Σχέδιο Καλλικράτης μετά την συνένωση των πρώην Δήμων (και νυν Δημοτικών Ενοτήτων) Εμμανουήλ Παππά και Στρυμόνα.

Η συνολική έκταση του νέου Δήμου (δηλαδή και των δύο Δημοτικών του Ενοτήτων) είναι 337.839 στρέμματα εκ των οποίων τα 215.739 στρέμματα ανήκουν στη Δημ. Ενότητα Εμμανουήλ Παππά και τα λοιπά 122.100 στρέμματα στη Δημ. Ενότητα Στρυμόνα.

Ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σύμφωνα με την απογραφή του 2011 σε 14.693 κατοίκους, εκ των οποίων 8.131 διαμένουν στην Δημοτική Ενότητα Εμμανουήλ Παππά και 6.562 στην Δημοτική Ενότητα Στρυμόνα.

Το Χρυσό, η έδρα του νέου Καλλικράτειου Δήμου με 2.010 κατοίκους, είναι ένα από τα πέντε νταρνακοχώρια του Δήμου με πλούσια παράδοση και ιστορία.

Δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής από τον οθωμανικό ζυγό το 1832.

Οι κάτοικοι της περιοχής παρέμειναν ορθόδοξοι και Ελληνόφωνοι καθ’ όλη την Τουρκοκρατία.

Στην περιοχή αυτή, υπήρχε ζωή από τους προϊστορικούς χρόνους όπως προκύπτει από ευρήματα της περιοχής Φακίστρα Χρυσού.

Στην περιοχή κατοικούσαν θρακικές φυλές (Μύγδονες, Παίονες, Ηδωνούς, Βισάλτες). Το στίγμα και τη γλώσσα έδωσαν οι Μακεδόνες και οι κατακτήσεις των Αθηναίων στην περιοχή. Φαίνεται ότι από τα κλασικά χρόνια και τη Ρωμαϊκή κατάκτηση εδώ υπήρχαν οικισμοί, που συνέχισαν και στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Με 2.539 κατοίκους, το Νέο Σούλι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του Δήμου, κτισμένος στις υπώρειες του Μενοίκιου όρους βορειοδυτικά του Χρυσού, με το οποίο όμως δεν έχει απευθείας οδική σύνδεση.

Βρίσκεται 7χμ. Ανατολικά από την πόλη των Σερρών και ανήκει στα νταρνακοχώρια της περιοχής.

Παλιότερα ονομάζοταν Σουμπάσκιοϊ δηλ. χωριό με πολλά νερά. Η σημερινή ονομασία του εδόθη το 1913, λόγω της ηρωικής κατά των Βουλγάρων αντίστασης των κατοίκων του. Ημιορεινό χωριό -η πλατεία του βρίσκεται σε υψόμετρο 137μ.- το Νέο Σούλι είναι στο επίκεντρο έντονης οικοδομικής δραστηριότητας.

Είναι ένα από τα πέντε (5) χωριά, γνωστά ως «Δαρνακοχώρια» ή «Νταρνακοχώρια », τα οποία ονομάστηκαν έτσι λόγω της συχνής λέξης δάρι (=τώρα, αμέσως) και νάκα., που στο διάβα του χρόνου, είτε όλα μαζί είτε το καθένα χωριστά, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου.

Στις εκλογές που έρχονται υπάρχουν τρεις ισάξιες υποψηφιότητες που δείχνουν ότι μπορούν να περάσουν στην Β’ Κυριακή, και δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο φαβορί.

Από την μία η υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Μπάλτσιου που ήταν σε όλους δεδομένη, μιας και έχασε τις προηγούμενες εκλογές με ελάχιστη διαφορά και από την άλλη του νυν δημάρχου κ. Δημήτρη Νότα είχαν διαμορφώσει από νωρίς το πολιτικό τοπίο.

Τοπίο όμως που αναγκαστικά «θόλωσε» η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Δεδούση, που αν μη τι άλλο και εκλογές ξέρει να κάνει και κατάγεται από ένα χωριό που είναι ακόμα…ζωντανό!

Υποψήφιος Δήμαρχος από πλευράς ΚΚΕ στο Δήμο Εμ. Παππά θα είναι ο Αργύρης Μανδάνας, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, 65 ετών, γεωλόγος στο επάγγελμα, που σπούδασε στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Κατάγεται από το Χρυσό και από ότι φαίνεται δεν θα είναι στην Β΄ Κυριακή, παρότι ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά που προέκυψε με το Σχέδιο Καλλικράτης μετά την συνένωση των πρώην Δήμων (και νυν Δημοτικών Ενοτήτων) Εμμανουήλ Παππά και Στρυμόνα, έχει έδρα το Χρυσό.

Ένα χωριό που μπορεί να είναι η έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου με πάνω από 2.010 κατοίκους και είναι ένα από τα πέντε νταρνακοχώρια του Δήμου με πλούσια παράδοση και ιστορία, που δεν θα έχει άλλον υποψήφιο.

Τελευταίος Δήμαρχος από το Χρυσό ήταν ο Βαγγέλης Καλαθάς, που αν κατέβαινε υποψήφιος, δύσκολα θα έχανε την εκλογή, μιας και ήταν από αυτούς που ήξερε να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.

Το ίδιο και ο πρώην Δήμαρχος του παλιού καποδιστριακού Δήμου Εμμανουήλ Παππά Βασίλης Τσικές, που διετέλεσε Δήμαρχος την περίοδο 2007 – 2010.

Στις τελευταίες εκλογές, αντίπαλοι την δεύτερη Κυριακή ήταν οι Νότας και Μπάλτσιος, που ήταν δύο από τα πρωτοπαλίκαρα του Καλαθά, που δεν διεκδίκησε την δεύτερη θητεία στον Καλλικρατικό Δήμο που δημιουργήθηκε.

Παρόλο που οι δύο Δημοτικές Ενότητες γειτνιάζουν, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, τόσο στην γεωμορφολογία τους, όσο και στην ιδιαιτερότητα τους σε σχέση με το περιβάλλον.

Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά είναι ο πέμπτος σε πληθυσμό και έβδομος σε έκταση Δήμος του Νομού Σερρών και αυτοί που θα παίξουν ρόλο και μάλιστα σπουδαίο στην εκλογή του επόμενου δημάρχου,

θα είναι οι πρώην δήμαρχοι Βασίλειος Κετσετζής, Βασίλειος Τσικές και Ευάγγελος Καλαθάς,

αλλά και ο πρώην υποψήφιος Δαυίδ Σωτηρόπουλος, που δεν θα είναι φέτος υποψήφιος,

ενώ ο κ. Πανόπουλος που ακουγόταν για μια ακόμη υποψηφιότητα, μετακόμισε στην Περιφέρεια, στο πλευρό του κ. Γιαννούλη.

Όλοι τους άνθρωποι με κύρος και γνώσεις, που ακόμα και σήμερα ο λόγος τους «περνάει» στην τοπική κοινωνία.

Σημαντικό ρόλο στις εκλογές θα παίξει και το Νέο Σούλι, το πιο «ζωντανό» από τα χωριά του Δήμου που ανήκει και στα νταρνακοχώρια της περιοχής.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο Νέος Σκοπός ο μεγαλύτερος οικισμός (με 2.529 κατοίκους ) της Δημοτικής Ενότητας Στρυμόνα και πρώην έδρα του ομώνυμου Δήμου.

Ένας οικισμός που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του Σκοπού της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του Νέου Σκοπού μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922,

που ιστορικά θεμελιώθηκε το 1926 με δαπάνες των αποδήμων Σκοπηνών του Σικάγο και αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες προτεραιότητες των προσφύγων ήταν η ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου,

όπου στεγάστηκαν τα ιερά εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια του

παλαιού Σκοπού, ενώ το πιο ζωντανό κομμάτι του χωριού είναι το πολιτιστικό κέντρο «Ορφέας», που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με δωρεές ομογενών και προσωπική εργασία των κατοίκων.

Το τι θα γίνει στον Δήμο δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει, μιας η αντιπαλότητα που υπήρχε στο παρελθόν, αλλά και ο σωβινισμός άλλων παλαιότερων ετών, φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από το χρόνο και την πολιτική των δημάρχων που πέρασαν.

Να σημειώσουμε πως ο κ.Νότας κατάγεται από το Νεοχώρι και εκεί δύσκολα θα έχουν υποψήφιο οι άλλοι συνυποψήφιοι,

ο κ. Δεδούσης κατάγεται από το Νέο Σούλι, στο οποίο ο ξάδελφός του είναι υποψήφιος με τον Νότα,

ενώ ο Μπάλτσιος κατάγεται από το Άγιο Πνεύμα στο οποίο διετέλεσε για χρόνια και πρόεδρος.

Πάντως η υποψηφιότητα και των τριών είναι δεδομένη και τα ψηφοδέλτιά τους είναι και δυνατά και ελπιδοφόρα, μιας και έχουν και νέους και παλιούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Οπότε και οι τρεις τους ελέω Κλεισθένη, στο οποίο είναι δεδομένη η «μειοψηφία» του επόμενου δημάρχου, θέλουν δεν θέλουν θα συνεργαστούν στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό πρέπει να μην το ξεχάσουν…προεκλογικά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here