Δήμος Ηράκλειας: Ποιος θα βγεί Δήμαρχος;

Δήμος Ηράκλειας

Ο Δήμος Ηράκλειας συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ηρακλείας, Σκοτούσσης και Στρυμονικού.

Έδρα του είναι η Ηράκλεια και στα βορειοδυτικά όρια του δήμου Ηράκλειας, όπως είναι γνωστό βρίσκεται η Κερκίνη, ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας μας.

Αποτελείται από τρεις Δημοτικές ενότητες, που ήταν και οι τρεις πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι, της Ηράκλειας, της Σκοτούσσας και του Στρυμονικού.

Μεγαλύτερη βεβαίως δημοτική ενότητα είναι αυτή της Ηρακλείας που στην ουσία και μόνη της εκλέγει τον κάθε Δήμαρχο, μιας και εκλέγει τους δεκαπέντε από τους εικοσιεπτά συμβούλους του νέου Δήμου Ηράκλειας.

Τους άλλους δώδεκα δημοτικούς συμβούλους, τους εκλέγουν τους επτά η ενότητα Σκοτούσσας, και τέλος η ενότητα Στρυμονικού εκλέγει πέντε όλους κι όλους δημοτικούς συμβούλους.

Δήμαρχος τα τελευταία χρόνια δεκατρία χρόνια στην Ηράκλεια είναι ο κ.Κοτσακιαχίδης, που κατάγεται από το Λιθότοπο και σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι

και ο μοναδικός δήμαρχος στον Νομό Σερρών, αλλά και ο δεύτερος ή μάλλον ο τρίτος στην Περιφέρεια, με τόσο μεγάλη θητεία, στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εξαιρέσεις στον κανόνα φυσικά, έναν κανόνα που ξεπέρασαν τόσο ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Κυρίζογλου, όπως και ο Σάββας Δανιηλίδης.

Κέντρο ανάπτυξης της περιοχής είναι η λίμνη Κερκίνη.

Με τον μοναδικό υδροβιότοπο της λίμνης που δημιουργήθηκε από τεχνητή ανθρώπινη παρέμβαση στον Στρυμόνα ποταμό και έχει να παρουσιάσει πάρα πολλές ομορφιές και αξιοθέατα.

Αποτελεί το φυσικό βόρειο σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και είναι ένας υγροβιότοπος προστατευμένος από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ.

Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηράκλειας βρίσκεται και το τμήμα της Λίμνης Κερκίνης, καθώς επίσης και το τμήμα του ποταμού Στρυμόνα αμέσως κατάντη της λίμνης.

Η λίμνη Κερκίνη δεν είναι όμως μόνο ένας από τους 10 Υγρότoπoυς Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας (γνωστοί και ως Υγρότoπoι Ramsar), είναι επίσης μία από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA), και Περιοχή Ειδικής Προστασίας (SPA).

Περιλαμβάνεται επίσης στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000.

Αξίζει να αναφερθεί όμως εκτός από την λίμνη, τόσο το Φαράγγι Νυμφορέματος που βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Τ.Κ. Μελενικιτσίου και προσφέρεται για περιπάτους και αναψυχή,

ο Ξηροπόταμος Χειμάρρου που βρίσκεται βόρεια της Τ.Κ. Χειμάρρου και έχει τις πηγές του στην οροσειρά των Κρουσσίων και περιβάλλεται από πλατάνια και πλούσια βλάστηση.

Το Αλσύλλιο Παλαιοκάστρου που βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου και πρόκειται για μια δεντροφυτεμένη περιοχή με κωνοφόρα που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του Παλαιοκάστρου.

Το Πάρκο Πατριδογνωσίας που βρίσκεται στη Δυτική είσοδο της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου.

Και το Πολεμικό Κοιμητήριο Στρούμας, ένα Βρετανικό κοιμητήριο που βρίσκεται στο Καλόκαστρο και χρησιμοποιήθηκε από τον 40ο Σταθμό Αναγνωρίσεως Θυμάτων (ΣΑΘ) κατά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σ’ αυτό αργότερα μεταφέρθηκαν οι τάφοι, απ› τα πεδία των μαχών στη Στρούμα.

Στο κοιμητήριο αυτό έχουν ενταφιαστεί 933 Βρετανοί, 2 Ινδοί, 1 Βρετανός Δυτικής Ινδίας, 1 Μαλτέζος, 9 Έλληνες, 5 Βούλγαροι και 4 Τούρκοι στρατιώτες.

Το Κοιμητήριο βρίσκεται εντός των ορίων του Δημοτικού Διαμερίσματος Στρυμονικού και αν και κοιμητήριο, ως μνημείο πολέμου, αποτελεί πόλο έλξης ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου!

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, ούτε ο Κλεάνθης έδωσε την δέουσα προσοχή, ούτε και την επιβαλλόμενη φροντίδα για την συντήρησή του,

παρ΄ όλο που όπως προείπαμε, η συντήρησή του αποτελεί κύριο μέλημα της κοινοπολιτειακής επιτροπής στρατιωτικών ταφών.

Η Νέα Δημοτική αρχή βεβαίως ίσως δει το θέμα στην πραγματική του διάσταση και προβεί σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις προκειμένου ο τόπος να αναδειχθεί όπως του αρμόζει.

Ο τρεις φορές λοιπόν εκλεγμένος και εκ νέου διεκδικητής, δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει έναν πολλά υποσχόμενο αντίπαλο.

Τον γιατρό Γιώργο Κουτσάκη ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές, ενώ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και την στήριξη του πρώην δημάρχου Αναστάσιου Γεωργιάδη ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές βέβαια είχε στηρίξει τον Ανέστη Λαζαρίδη και όποιον άλλο ακόμα είναι ή θα είναι υποψήφιος κόντρα στον Κοτσακιαχίδη.

Τρίτη υποψηφιότητα θα είναι αυτή του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος με το ΚΚΕ θα είναι η κ.Χατζίδου Δέσποινα, που είναι ενεργό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοίμησης και μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Σερρών.

Απλά θα πρέπει να σημειώσω ότι σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, είτε με αντίπαλο τον Γεωργιάδη, είτε με αντίπαλο τον Λαζαρίδη, ο κ. Κοτσακιαχίδης έκανε περίπατο στις εκλογές, τις οποίες μάλιστα κέρδιζε σταθερά από την πρώτη Κυριακή.

Λέτε να πολλαπλασιαστεί το … πράγμα;

Γιατί όπως πάει ο Κλεάνθης,Κοτσακιαχίδης η Δημοτική αρχή θα αλλάξει όταν ο ίδιος πια … βαρεθεί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here