Δήμος Σερρών: Ποιος θα βγει Δήμαρχος; (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Δήμος Σερρών: Ποιος θα βγει Δήμαρχος;

Δήμος Σερρών

Η πόλη των Σερρών, είναι κτισμένη σ’ ένα από τα πιο ταραγμένα σταυροδρόμια της Ευρώπης, πέρασμα αναρίθμητων στρατών και λαών και μια από τις λίγες αρχαίες πόλεις του πολύπαθου ελληνικού χώρου,

που κατόρθωσε να διατηρήσει την αδιάλειπτη ζωή της από την αυγή των ιστορικών χρόνων μέχρι σήμερα.

Πρώτη φορά εμφανίζεται στην ιστορία στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και ο ίδιος ο Ηρόδοτος την αναφέρει με το όνομα Σίρις και τον εθνικό προσδιορισμό «Παιονική», τους δε κατοίκους Σιροπαίονες.

Η πόλη μας κατά τον Μεσαίωνα έπαθε πολλές καταστροφές, μερικές ολοκληρωτικές, και σκλαβώθηκε αρκετές φορές, μα τελικά επέζησε.

Το φθινόπωρο του 1204, παραδόθηκε στους Φράγκους σταυροφόρους, που ξεκίνησαν να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους και σκλάβωσαν ένα χριστιανικό κράτος, το δικό μας.

Το 1205 ο τσάρος των Βουλγάρων Ιωάννης Α΄ κυρίευσε τις Σέρρες, αιχμαλώτισε τη φραγκική φρουρά, αποκεφάλισε τους αξιωματούχους της και κατέστρεψε συθέμελα την πόλη.

Το 1221 περιήλθε στο Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο, το 1230 όμως, ο Βούλγαρος τσάρος Ιωάννης Β΄ , τις αιχμαλώτισε και τύφλωσε το Θεόδωρο στη μάχη της Κλοκοτινίτσας, κατέλαβε τις Σέρρες και αργότερα την πόλη αναγκάστηκε να παραδώσει ο Βούλγαρος φρούραρχος Δραγωτάς μετά από ξαφνική επίθεση το 1245 στον Αυτοκράτορα της Νικαίας Ιωάννη Βατάτζη.

Από τους Έλληνες, που κατάφεραν στο μεταξύ να ξαναπάρουν την Κωνσταντινούπολη, απέσπασε τις Σέρρες το 1345, ύστερα από μακρά πολιορκία, ο κράλης της Σερβίας Στέφανος Ντουσιάν ή Dusan.

Απομεινάρια της Σερβικής κατοχής είναι μέρος των τειχών της Ακρόπολης και ο μεγάλος πύργος, που σύμφωνα με την επιγραφή του «έκτισεν ο Ορέστης» πιθανά ο γνωστός από έγγραφα Έλληνας «καθολικός κριτής» και «ο επί του στρατού».

Φυσικά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως εδώ στις Σέρρες, ορκίστηκε βασιλιάς ο Dusan στην παλιά Μητρόπολη και πως υπάρχει ψηφιδωτό με όλη την βασιλική οικογένεια στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Θα μου πεις εδώ δεν το έχουν τα βιβλία…

Ο Δήμος Σερρών είναι λοιπόν ένας δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με έκταση 600,479 τ.χλμ και ο πληθυσμός του είναι 76.817 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και φυσικά έδρα του δήμου είναι η πόλη των Σερρών.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, βεβαίως, είναι ότι η σημερινή σύνθεση του δήμου προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σερρών, Καπετάν Μητρούση, Λευκώνα και Σκουτάρεως αλλά και των Κοινοτήτων Άνω Βροντούς και Ορεινής.

Αυτό που στα σίγουρα δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Σερραίοι, είναι ότι ο πρώτος δήμαρχος της πόλης μας ήταν ο Τούρκος φιλέλληνας Ακίλ Μουσταφά Μπέης και το όνομά του μπορείτε να το διαβάστε πρώτο – πρώτο, έξω από το γραφείο του Δημάρχου μας,

στην είσοδο του πρώτου ορόφου του Δημαρχείου, μαζί με όλα τα ονόματα όλων των Δημάρχων της πόλης μας.

Πρώτος Έλληνας Δήμαρχος ήταν ο ιατρός Ξενοφών Σγουρός από το 1919 ως το 1920, ενώ ο σημερινός δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη φορά για την περίοδο 2014-2019.

Ο Δήμος Σερρών διαιρείται σε 6 δημοτικές ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στους 6 καταργηθέντες δήμους και κοινότητες.

Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων ΟΤΑ και φυσικά οι σημερινές τοπικές κοινότητες του Δήμου Σερρών,

ήταν αυτόνομες κοινότητες και δήμοι πριν την εφαρμογή του «Καποδίστρια».

Στις εκλογές που έρχονται θα εκλεγούν δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι από τον πρώην Δήμο Μητρουσίου,

μιας και η δημοτική ενότητα (πρώην δήμος) Μητρουσίου γνωστός και ως Δήμος Καπετάν Μητρούση (πήρε το όνομά του προς τιμή του Μακεδονομάχου Δημήτριου Γκογκολάκη – Καπετάν Μητρούση,

από το χωριό Χομονδό ή Μητρούσι) έχει πληθυσμό κάτι παραπάνω από 6.000 κατοίκους, ενώ έδρα του τότε Δήμου ήταν ο Προβατάς.

Δύο Δημοτικούς συμβούλους θα έχει και ο πρώην Δήμος Λευκώνα, παρότι έχει πολύ λιγότερους κατοίκους (κάτι λιγότερο από 4.000 κατοίκους) ενώ έδρα του πρώην δήμου ήταν ο Λευκώνας.

Πολύ μικρός για Δήμος έτσι; Αλλά ας όψεται ο …Ανθόπουλος!

Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν και από την πρώην δημοτική ενότητα Σκουτάρεως που έχει πραγματικό πληθυσμό πάνω από 7.500 κατοίκους.

Άδικο;

Φυσικά!

Αλλά, δεν είναι άδικο να εκλέγει σύμβουλο και η πρώην κοινότητα Άνω Βροντούς που, έχει δεν έχει, πληθυσμό 450 κατοίκους, όλους κι όλους;

Δημοτικό σύμβουλο βεβαίως θα εκλέξει και η Ορεινή που έχει δεν έχει πληθυσμό και αυτή 820 κατοίκους …

Βλέπετε, αντί οι υποψήφιοι δήμαρχοι, η ΚΕΔΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, να ζητάνε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, θα έπρεπε πρώτα να την ζητήσουν για το τόπο τους;

Αλλά σιγά να μην ασχοληθούν οι βουλευτές μας για τους Δήμους και τους συμβούλους τους….

Πάντως, εξαιτίας του υπάρχοντας άδικου νόμου, θα εκλέξει ένα χωριό Δημοτικό Σύμβουλο με 400 ψήφους και άλλα δέκα χωριά μαζί, θα βγάλουμε τρεις συμβούλους όλους κι όλους, με έξι χιλιάδες ψήφους.

Αυτή είναι η αναλογική που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση, που κράτησε στα ίδια και την ποσόστωση και το σύστημα εκλογής, σύμφωνα με τον Καλλικράτη.

Πάντως σύμφωνα με το σημερινό σύστημα, γιατί αυτό ενδιαφέρει, από τους 41 δημοτικούς συμβούλους στο Δήμο Σερρών, οι εννέα θα εκλεγούν στα χωριά και μάλιστα όλοι μα όλοι, με εντελώς άδικα κριτήρια.

Το μέχρι πότε θα έχουμε τέτοιου είδους «άδικες» εκλογές είναι άγνωστο, μιας και ο Κλεισθένης δεν τόλμησε να πειράξει αυτά τα κριτήρια που θέσπισε ο Καλλικράτης.

Που υποτίθεται ότι θα άλλαζε, τα όποια «εγκλήματα» έκανε ο Καποδίστριας…

Τρομάρα του.

Στο Δήμο των Σερρών, ο νυν δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης ξεκαθάρισε εδώ και τρία χρόνια ότι δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του και στην θέση

του στην Δημοτική Πρωτοβουλία εξελέγη με υποδειγματικό τρόπο, ο Θόδωρος Αραμπατζής που θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία για αυτόν και την παράταξή του.

Οι «μνηστήρες» όμως για τον δήμο των Σερρών δεν είναι και λίγοι.

Τρεις πρώην υποψήφιοι βουλευτές, οι δύο με το ΠΑΣΟΚ και ο ένας με την Ν.Δ.,

ο κ. Αντώνης Γεωργούλας , η κ. Αριάδνη Παπαφωτίου και ο Αλέξανδρος Χρυσάφης,

αλλά και ο πρώην «πράσινος» νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης,

όπως και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Φαρμάκης Παύλος, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τον διάδοχο του Πέτρου Αγγελίδη, κ. Θόδωρο Αραμπατζή.

Ο κ. Θόδωρος Αραμπατζής ήταν για χρόνια πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καπετάν Μητρούσι, όπως επίσης ήταν Πρόεδρος και στην ΔΕΥΑΣ των Σερρών

ενώ διετέλεσε τα τελευταία χρόνια και πριν παραιτηθεί για τις εκλογές και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

Ο κ. Χρυσάφης ήταν για χρόνια πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών και στο παρελθόν ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, χάνοντας μάλιστα στο νήμα την εκλογή του το 2007, αλλά και το 2009!

Ο κ. Γεωργούλας ήταν Δημοτικός Σύμβουλος από τα γεννοφάσκια του (1990-94) μιας και είναι γιος του πρώην Δημάρχου μας κ. Γιώργου Γεωργούλα, ενώ διετέλεσε Νομαρχιακός σύμβουλος στην συνέχεια (1998-2002), και ήταν υποψήφιος Βουλευτής (2000) με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Φωτιάδης ήταν κοινοτάρχης το 1994 και μετά Δήμαρχος στο Λευκώνα, ενώ το 2006 εξελέγη Νομάρχης με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και λόγω της κόντρας των δύο δεξιών υποψηφίων, κ.κ.Παπαπαναγιώτου και Μυτιληναίου, ενώ στην συνέχεια είναι μόνιμα χαμένος στην μάχη με τον Αγγελίδη.

Η κ. Παπαφωτίου που είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος, διεκδίκησε την θέση της βουλευτού με το ΠΑΣΟΚ το 2012, ενώ σήμερα κάνοντας την ανάλογη αριστερή(;) στροφή, πήρε την στήριξη των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταφέρει να κάνει ψηφοδέλτιο, αν και η ίδια ντρέπεται να το πει, για προφανείς λόγους…

Υποψήφιος με την στήριξη του ΚΚΕ θα είναι ο κ. Φαρμάκης Παύλος, ένας ελεύθερος επαγγελματίας – κρεοπώλης, που θα είναι και ο μικρότερος ηλικιακά υποψήφιος, μόλις 37 ετών!

Ο κ. Φαρμάκης είναι μέλος της διοίκησης του Σωματείου Κρεοπωλών και εκλεγμένος στην διοίκηση της Ομοσπονδίας του ΕΒΕ Σερρών.

Το δεδομένο είναι ότι ο Δήμος των Σερρών θα κριθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών όπως έγινε και όλες τις προηγούμενες τετραετίες.

Τις δύο τελευταίες τετραετίες ο κ. Αγγελίδης κατάφερε να κερδίσει την πρώτη φορά το 2010 την δεύτερη Κυριακή τον κ. Μηλίδη και το 2014 πάλι την δεύτερη Κυριακή κέρδισε τον κ. Φωτιάδη, που υποσχέθηκε (ψευδώς βέβαια) τους Σερραίους ψηφοφόρους ότι θα ήταν και η τελευταία του.

Φέτος, η επικράτηση θα είναι ακόμα πιο σκληρή μόνο την πρώτη Κυριακή, μιας και για πρώτη φορά η πρώτη Κυριακή θα μας δώσει όλους τους συμβούλους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ιστορία στις Σέρρες μας διδάσκει πως όσες φορές η δεξιά ήταν ενωμένη κάτω από την σκέπη ενός και μόνο υποψηφίου, δύσκολα έχασε τις εκλογές, οπότε λογικά ξέρουμε ποιος θα είναι ο ένας από τους δύο υποψήφιους μονομάχους της Β’ Κυριακής

Για τον δεύτερο έχει ο θεός…

Πάντως, το οξύμωρο είναι πως σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν κατατέθηκε ούτε μια πρόταση, ούτε ένα σχέδιο προγράμματος, που θα μπορούσε να δώσει μια άλλη προοπτική στον Δήμο μας,

εκτός ίσως από την «έξυπνη πόλη» του κ. Χρυσάφη, πράγμα φυσικά που δεν αναμένουμε, ούτε και στην συνέχεια.

Και όταν λέμε συνέχεια, εννοούμε προφανώς πριν τις εκλογές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here