Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Ο Δήμος Σερρών, συμμετέχει για δέκατη τρίτη φορά στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με σύνθημα “Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε ασφαλείς”.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Κινητικότητας
Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα

Σταθερά προσηλωμένος στις αρχές τις βιώσιμης μετακίνησης, ο Δήμος Σερρών συμμετέχει για δέκατη τρίτη φορά στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Κινητικότητας είναι «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα» και η επιλογή του έγινε ως φόρος τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη και ο κόσμος καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Φέτος η Ε.Ε.Κ. γιορτάζει την δημιουργικότητα, την ανθεκτικότητα και τα επιτεύγματα των πόλεων και παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση αυτής της δυναμικής.

Επιπλέον, η φετινή χρονιά αποτελεί και ορόσημο για την Ε.Ε.Κ. καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια πανευρωπαϊκής εκστρατείας και υποστήριξης των τοπικών πρωτοβουλιών ώστε να καταστούν οι πόλεις πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και πιο προσβάσιμες.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων στον Δήμο Σερρών έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 οι εκπαιδευτικοί , οι γονείς και οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας πηγαίνουν στο σχολείο πεζή με ποδήλατο ή ΜΜΜ.

Ταυτόχρονο θα πραγματοποιηθεί η δράση « Καθαρά πάρκα-καθαροί δρόμοι» με τη συνδρομή εθελοντών “Save your hood” και “Active green solution”, την βοήθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου Σερρών

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
Κατασκευή ραμπών για την διευκόλυνση των πεζών σε υφιστάμενες διαβάσεις.
Πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων, διαμόρφωση νησίδων για την διευκόλυνση της μετακίνησης πεζή.

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
Εγκατάσταση βοηθητικών διατάξεων (μάτια γάτας, ακουστικές λωρίδες κ.α.) πλησίον διαβάσεων πεζών, για την ασφαλέστερη μετακίνηση πεζών (Φωτογραφική τεκμηρίωση).

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα». Εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δήμου παρουσιάζουν θέματα σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας όπως:

η επίδραση της οδικής κυκλοφορία στα επίπεδα της αέριας ρύπανσης,
-το νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την μικροκινητικότητα,
-την συσχέτιση της ψυχικής και πνευματικής υγείας με το περιβάλλον και τις μετακινήσεις.

Επιπλέον ο ανάδοχος και σύμβουλος του προγράμματος space4people θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την εφαρμογή μιας δράσης μικρής κλίμακας στο πλαίσιο του παραπάνω έργου.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα: “Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον, μένουμε υγιείς”.

Πρόσκληση μέσω του Portal του Δήμου, των social media του Δήμου, της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας και του space4people, με σκοπό την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε διαγωνισμό φωτογραφίας βασισμένο στο θέμα της φετινής εβδομάδας κινητικότητας. Οι συμμετοχές θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από εκπροσώπους υπηρεσιών του Δήμου. Θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης και απονομή αναμνηστικού δώρου.

Ανοιχτή πρόσκληση σε συλλόγους, δημότες μαθητές, φοιτητές να έρθουν ποδηλατώντας στην οδό Καραμανλή, στις 22/09 και να συμμετέχουν στην ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.

Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021- Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Διοργάνωση Info day με ανοιχτή εκδήλωση στην οδό Καραμανλή, με σκοπό την ενημέρωση για θέματα προσβασιμότητας και την παρουσίαση του προγράμματος space4people στο κοινό. Ο ανάδοχος του έργου θα παρουσιάσει τις δράσεις της τοπικής ομάδας στήριξης και θα ζητήσει από το κοινό να πάρει μέρος ενεργά σε αυτές.

Συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με την επιλογή πιλοτικής εφαρμογής μικρής κλίμακας στην οδό Καραμανλή με σκοπό την διευκόλυνση των μετακινήσεων. Η δράση θα διαρκέσει από τις 10:00 έως τις 14:00.

Διοργάνωση της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο με αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Δ. Φλωριά, με τη συνδρομή της αστυνομικής διεύθυνσης και της τροχαίας Σερρών.

Θα αποκλειστεί συμβολικά η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 10:00 έως τις 12:00 στο τμήμα της οδού Φλωριά από την οδό Καραμανλή έως την οδό Υψηλάντου. Επίσης θα αποκλειστεί η κυκλοφορία και στην οδό Μεραρχίας από την οδό 29ης Ιουνίου έως την οδό Φλωριά.

Στις δράσεις της ημέρας θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς και υπηρεσίες όπως, το ΔΙΠΑΕ τμήμα Σερρών, παρουσιάζοντας τη μονάδα προσβασιμότητας, το ΚΤΕΑΛ Σερρών, προωθώντας το μήνυμα της ασφαλούς μετακίνησης στην εποχή της πανδημίας, στοχεύοντας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης θα συμμετέχουν το Τμήμα Υγείας και πρόνοιας του Δ. Σερρών, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών, το Ειδικό Σχολείο Σερρών, ποδηλατικοί Σύλλογοι κ.α.