Για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020: Τρίτο βραβείο στον Δήμο Σερρών

Το τρίτο βραβείο κατέκτησε ο Δήμος Σερρών για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 και την προώθηση δράσεων καινοτόμων τρόπων βιώσιμης μετακίνησης.

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης παρέλαβε το βραβείο κατά την ειδική τελετή απονομής βραβείων στις 12 καλύτερες ελληνικές συμμετοχές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 που διοργάνωσαν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 η
Φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Τους δήμους που συμμετείχαν στην εκστρατεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020» που στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας των ευρωπαίων πολιτών ως προς τη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, βράβευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Πράσινο ταμείο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη ζωή μας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκε φέτος στη χώρα μας και στην συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους δήμους Τρικαίων και Γρεβενών ενώ συνολικά βραβεύτηκαν οι δήμοι: Διονύσου, Λάρισσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ρόδου, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Ρεθύμνου, Κοζάνης, Αλίμου, Ηρακλείου και Νέων Μουδανιών.

Τα δύο πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν στο Ηράκλειο στην Κρήτη για τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των μετακινήσεων που λειτούργησαν, σε συνάρτηση με την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων κοντά σε σχολεία

Τρίτο βραβείο στον Δήμο Σερρών
Ο Δήμος Σερρών αναδείχθηκε στην τρίτη θέση μεταξύ των Δήμων της Ελλάδας με βάση την κατάταξη των ελληνικών συμμετοχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020.

«Η βράβευση του Δήμου Σερρών για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών μας για έναν πιο ανθρώπινο και φιλικό σε όλους Δήμο, έναν Δήμο με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την επιτυχία και υπερήφανος για όλους τους ανθρώπους στον Δήμο Σερρών που εργάστηκαν για αυτό το βραβείο»
, τόνισε στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας αποτελεί η υλοποίηση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και η καλλιέργεια μίας νέας κουλτούρας στους πολίτες για τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης.

«Θέλουμε μία πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα και ρύπους, με τις κατάλληλες κυκλοφοριακές υποδομές, με περισσότερα πράσινα οχήματα και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς και μετακίνησης.
Μία όμορφη, προσβάσιμη σε όλους πόλη με εκτεταμένους ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και πλατείες, όπου ποδηλάτες και πεζοί θα κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια.
Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μέσω μίας σειράς δράσεων και της διοργάνωσης της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο δίνουμε το στίγμα του βιώσιμου Δήμου, που θέλουμε και δημιουργούμε».

Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου ο Δήμος Σερρών προχωράει το επόμενο διάστημα στην επέκταση και ενοποίηση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων, μήκους 2,5 χλμ με σκοπό τη δημιουργία ενός ποδηλατικού άξονα Βορρά-Νότου που θα διατρέχει τον αστικό ιστό και το κέντρο της πόλης, συνδέοντας το Κεντρικό Πάρκο και την Κοιλάδα των Σερρών, στην οδό Εξοχών.

Το έργο, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, δρομολογείται η επέκταση του συστήματος διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων easybike, μέσω του οποίου οι Σερραίοι έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν δωρεάν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν.

Για το συγκεκριμένο σύστημα ο Δήμος Σερρών επιβραβεύτηκε με ασημένιο βραβείο στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Best City Awards.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σερρών δίνει κάθε χρόνο το «παρών» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ενώ μετά την καθιέρωση της απονομής βραβείων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βραβεύτηκε ως μία από τις 10 καλύτερες συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το 2017.

Ο Δήμος Σερρών θα συμμετέχει για 13η φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 με μία σειρά δράσεις που στέλνουν το μήνυμα «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς».