Από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη των Σερρών: Συλλυπητήριο ψήφισμα για τον θάνατο του Αλέξανδρου Ίσαρη

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών αποχαιρετά με θλίψη τον γεννημένο στις Σέρρες καλλιτέχνη Αλέξανδρο Ίσαρη, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό σε όσους τον γνωρίσαμε και ήρθαμε σε επαφή με την τέχνη του.

Από τους λίγους αναγεννησιακούς ανθρώπους της εποχής μας, ένας πολυμαθής που στόχευε στην τελειότητα με ότι καταπιάστηκε, ο Αλέξανδρος Ίσαρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες, αλλά όπως κάθε αληθινός αναγεννησιακός υπήρξε ένας homo universalis, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και στο Γκρατς, εγκαταστάθηκε και έζησε στην Αθήνα, στο Βερολίνο και στη Βιέννη.

Ως αρχιτέκτων, πολεοδόμος, ζωγράφος, ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, φωτογράφος και γραφίστας, άφησε την καλλιτεχνική του σφραγίδα σε πάμπολλα έργα, αποκομίζοντας πολλά βραβεία. Επί μισό αιώνα εργάστηκε χωρίς να κάνει εκπτώσεις και συμβιβασμούς στην ποιότητα των έργων που φέρουν την υπογραφή του. Ήταν ένας άνθρωπος που μόχθησε για την τελειότητα, ένας ξένος, όπως κάθε αληθινός ποιητής, αλλά ταυτόχρονα ένας πολύ δικός μας άνθρωπος. 

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης άφησε κληρονομιά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη των Σερρών την προσωπική του Βιβλιοθήκη, με ανεκτίμητα βιβλία, που θα κοσμήσουν μια ειδική συλλογή, που θα τιμά τη μνήμη του και θα θυμίζει σε όλους μας τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Ας έχει για προσκέφαλο τα φύλλα της λεμονιάς, όπως το είχε επιθυμήσει. Τον χαιρετούμε και τον τιμούμε με την αγάπη και την τιμή που του πρέπει.