ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ: «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ»

«Η κοινωνία των Σερρών, για να ξεφύγει μπροστά, χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, καθαρά πρόσωπα, με καθαρά χέρια»

Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Σερρών – Μια άλλη προσέγγιση

«Η κοινωνία των Σερρών, για να ξεφύγει μπροστά, χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, καθαρά πρόσωπα, με καθαρά χέρια»

Γράφει ο Κων/νος Ι. Νικόλτσιος* για την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών

Εντείνονται οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις διαφόρων αυτοδιοικητικών παραγόντων της πόλης μας, εν όψει των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Σερρών, για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, που θα διαχειριστεί τις τύχες του.

Η παραίτηση από μια νέα διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου από τον νυν Δήμαρχο κ. Αγγελίδη Πέτρο, εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα κενό, το οποίο, ως φαίνεται, βιάστηκαν να το καλύψουν, ανακοινωνοντας υποψηφιότητες τρείς παρατάξεις, που στην ουσία είναι μια αναπαλαίωση και αναδιάταξη αυτοδιοικητικών δυνάμεων και παραγόντων από το παρελθόν.

Παρακολούθησα ορισμένα από τα αξιόλογα δημοσιεύματα (άρθρα ή κείμενα γνώμης) για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Σερρών.

Με τις πολιτικές αναλύσεις για τα υπάρχοντα εκλογικά σχήματα (παρατάξεις) στην πόλη των Σερρών δεν μπορεί κανείς, παρά να συμφωνήσει.

Ωστόσο τα συμπεράσματα, για το δια ταύτα, πολλές φορές δεν συνάδουν με τις αναλύσεις τους.

Σήμερα, έχουμε νέα δεδομένα, οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την πραγματική αποτύπωση και έκφραση των κοινωνικών δυνάμεων της πόλης των Σερρών και ενισχύει την τοπική συμμετοχική δημοκρατία.

‘Άλλωστε η «αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο για την οικοδόμηση κοινωνικών και προοδευτικών συμμαχιών».

Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου περνάει μέσα από τη συγκρότηση ενός νικηφόρου σχήματος, το οποίο πρέπει να προκύψει από ευρύτερες αριστερές, οικολογικές, κεντροαριστερές και προοδευτικές συνεργασίες και να στηρίζεται σε ένα προγραμματικό πλαίσιο.

Οι κύριοι άξονες του Αυτοδιοικητικού αυτού σχήματος κατά τη γνώμη μου – μεταξύ άλλων – θα πρέπει να συμπυκνώνουν και τα εξής στοιχεία:

α) Την ενίσχυση των δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Δημότες. Αυτό συνεπάγεται, εκτός των άλλων, σταθερές θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους.

β) Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες της Σερραϊκής κοινωνίας. Όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας.

(Σημείωση: Στο συνέδριο αυτό, όπως είναι γνωστό, κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις, από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, που η υλοποίησή τους βελτιώνει, αντικειμενικά, τη θέση των πολιτών. Πολύ δε περισσότερο, που τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο του Καστά διαμορφώνουν ποιοτικά νέα δεδομένα).

Είναι αυτονόητο- εγώ θα πρόσθετα- ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον.

γ) Την ενίσχυση της δημοκρατίας με τη συμμετοχή των Δημοτών του Δήμου Σερρών μέσα από τη δημιουργία Επιτροπών και Σχημάτων Πολιτών, που θα διασφαλίζουν το παραπάνω. Με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα.

δ) Την ενίσχυση των υποδομών που αφορούν – κύρια- στην παιδεία και στην υγεία, καθώς και την πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη του Δήμου με τη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών.

ε) Την καθιέρωση της τακτικής λογοδοσίας των δημοτικών Αρχόντων στους Δημότες, με στόχο, σε βάθος χρόνου, την πλήρη θεσμοθέτησή της.

στ) Την διαφανή διαχείριση του Δημόσιου χρήματος και των προσόδων του Δήμου από τα περιουσιακά του στοιχεία.

Εν κατακλείδι όλα πρέπει να καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του στόχου, που είναι η βελτίωση της ζωής των Δημοτών.

Η κοινωνία των Σερρών, για να ξεφύγει μπροστά, χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, καθαρά πρόσωπα, με καθαρά χέρια, στόχο-προσηλωμένα στην εξυπηρέτηση και στη διασφάλιση της ευημερίας των Δημοτών, μακριά από τα μισαλλόδοξα σχήματα του αλυτρωτισμού και του ρατσισμού, χρειάζεται κάτι Νέο, Δημιουργικό και Ριζοσπαστικό, Αλληλέγγυο και ανοιχτό στην πρόοδο και στη Δημοκρατία, στις νέες προκλήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του, στην ελευθερία έκφρασης και όχι στην απαξίωση και στους προπηλακισμούς της διαφορετικής άποψης.

Θεωρώ ότι θα πρέπει από την κοινωνία της πόλης Σερρών (όπως: από κοινωνικές ομάδες, οντότητες, συλλογικότητες, κλπ.) να ληφθούν πρωτοβουλίες – δεν είναι αργά- για τη δημιουργία μιας Νέας Αυτοδιοικητικής Παράταξης που θα φέρει το Νέο, το Προοδευτικό, το Ριζοσπαστικό στην κοινωνία των Σερρών, θα συγκεντρώνει στις γραμμές του ότι πιο καθαρό και διάφανο, υγειές και αυθεντικό, πιο προοδευτικό, πιο

πολιτισμικά και κοινωνικά προσανατολισμένο, πιο δημοκρατικό και αλληλέγγυο προς την κοινωνία των πολιτών, μακριά από τη μίζερη των πολιτικάντηδων λογική και από τα παραδοσιακά κομματικά σχήματα (που συνήθως εμφανίζονται πριν τις εκλογές ως ανεξάρτητα και μετά τις εκλογές αποκτούν κομματική ταυτότητα) και ακόμα μακριά από τις γνωστές εγωιστικές «επαναστατικές» περιχαρακώσεις.

Είναι αυτονόητο ότι σ αυτό το Νέο Αυτοδιοικητικό προοδευτικό σχήμα έχουν θέση κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, οντότητες και συλλογικότητες.

Σήμερα δεν είναι η ώρα, ούτε έχει ανάγκη η κοινωνία των Σερρών από την καταμέτρηση πολιτικών δυνάμεων, του ενός ή του άλλου χώρου.

Η πόλη των Σερρών έχει ανάγκη από μια Νέου Τύπου Δημοκρατική, Προοδευτική Διοίκηση στο Δήμο, στη βάση των νέων αναγκών που δημιουργήθηκαν, ως συνέπεια της οκτάχρονης Επιτροπείας από τους δανειστές της, για την αναβάθμιση και εμπορική ανάπτυξη της πόλης, για το άνοιγμα της προς τους γείτονές της στα Βαλκάνια, προς μια νέα υγιή εξωστρέφεια, για το καλό των Δημοτών της.

*Ο κ. Κων/νος Ι. Νικόλτσιος, είναι δημοσιογράφος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here