05/12/2022
9.5 C
Serres

Ιδρύεται στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών: Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες

Υπεγράφη στο πλαίσιο της ΔΕΘ το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση παραρτήματος του Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες (Greek Innovation Lab for Women) στον κόμβο του ΔΙΠΑΕ Σερρών, ανάμεσα στην Υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ κ. Αθανάσιο Καΐση. 

Παρών στην τελετή υπογραφής ήταν και ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της δομής από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς και ο καθηγητής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ Σπύρος Μάμαλης.

Για την ίδρυση παραρτήματος του Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας

Το Κέντρο βοηθά στην εκπαίδευση και κατάρτιση των κοριτσιών και των γυναικών στην έρευνα, την τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία και ουσιαστικά, τους ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. 

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα εστιάσει στην υποστήριξη των γυναικών στο χώρο της καινοτομίας, ενσωματώνοντας το γυναικείο ταλέντο στη βιώσιμη και πράσινη εποχή της ελληνικής οικονομίας.

Η Υφυπουργός κ. Συρεγγέλα δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι το Κέντρο προωθεί την ισότητα των φύλων και το γυναικείο ταλέντο, μέσω της ένταξης των γυναικών σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ κ. Καΐσης ευχαρίστησε τον κ. Χατζηβασιλείου για την πρωτοβουλία και την επίσπευσή του να ιδρυθεί στις Σέρρες παράρτημα του Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του ίδιου του Πανεπιστημίου, όπως και την Υφυπουργό Εργασίας για την αμέριστη υποστήριξή της στην αναβάθμιση του ΔΙΠΑΕ.

Ο Σερραίος βουλευτής ευχαρίστησε θερμά την Υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα και τον Πρόεδρο του ΔΙΠΑΕ Αθανάσιο Καΐση για την άριστη συνεργασία.

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι προσπάθειες του ΔΙΠΑΕ, στις οποίες σταθερά βρίσκεται αρωγός, ευοδώνονται με τη στήριξη της κυβέρνησης. 

Σημειώνεται ότι η δομή θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2023.

Τι είναι το Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες;

Το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες» αποτελεί μια σύμπραξη 20 φορέων, Υπουργείων, Ερευνητικών Κέντρων, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων και του ιδιωτικού τομέα. 

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, η διακριτή Μονάδα στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» έχει ως αποστολή την υποστήριξη και πραγμάτωση των στόχων και των στρατηγικών της σύμπραξης πανελλαδικά.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο Πλάνο Δράσης, που έχει δημιουργηθεί από όλους τους εταίρους της σύμπραξης, υλοποιείται μια σειρά παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν τις γυναίκες στην Ελλάδα για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Ανάμεσα στις κύριες δράσεις του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες» είναι η ενίσχυση των πεδίων STEM στην εκπαίδευση, ώστε να δίνονται στα νέα κορίτσια οι ευκαιρίες για να επιλέξουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τους νέους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης ή της Βιο-τεχνολογίας αλλά και η ανάδειξη ευκαιριών χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν.

Το μοντέλο λειτουργίας του κέντρου στηρίζεται σε παραδείγματα και καλές πρακτικές από χώρες με παράδοση στη γυναικεία καινοτομία και επιχειρηματικότητα, όπως η Νορβηγία και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη εξασφαλιστεί διεθνείς συνεργασίες με φορείς, όπως το ECWT- European Centre for Women and Technology.