ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΠΕΘΕ: Συνεχίζονται κανονικά τη Τετάρτη

Συνεχίζονται τα μαθήματα Κλασσικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ διαδικτυακα και αυτή την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου

Το Μάθημα 7ο , Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μόνο τηλεοπτικά  6-7 μ.μ Σάββατο Κυριακή από το ΤΗΛΕΠΙΛΟΓΕΣ και διαδικτυακά.

ΘΕΜΑ:  Η Επανάσταση του 1821. Η έναρξη και τα πολεμικά γεγονότα των πρώτων ετών.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος, Φιλόλογος

Η ελληνική Επανάσταση του 1821, ο μεγαλύτερος σταθμός της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, σφραγίζει την εθνική πορεία των Ελλήνων. Ο επικός απελευθερωτικός αγώνας της παλιγγενεσίας, μακροχρόνιος, άνισος, με κορυφώσεις ηρωισμού αλλά και με περιόδους κάμψης και κατάπτωσης, μετά από βαρύτατες θυσίες πέτυχε την ίδρυση του ελληνικού κράτους και επέβαλε την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από απουσία αιώνων, στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.

Στη συνείδηση του έθνους έλαβε θρυλικές διαστάσεις και ενέπνευσε τις επόμενες γενιές για διαδοχικές απελευθερωτικές εξορμήσεις, ενώ σε καιρούς δοκιμασίας τις εμψύχωσε για καρτερία και αντίσταση.

Στο πρώτο από τα δύο μαθήματα, μετά από  μια πολύ σύντομη αναφορά στα χρόνια της σκλαβιάς, εξιστορούνται τα πολεμικά γεγονότα του 1821, αρχής γενομένης από την επανάσταση του Αλ. Υψηλάντη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Ο Γεώργιος Ευαγγ. Κωστούρος, γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών.

Παρακολουθεί για 9η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής παρουσιάζοντας 1-2 μαθήματα το χρόνο.

Ο Γιώργος Κωστούρος, πέρα από την πολύτιμη παρουσία του στην Β΄θμια εκπαίδευση, συντελεί στην ποιοτική αναβάθμιση του πνευματικού  μας συμποσίου με εξαίρετες εισηγήσεις από τα δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.

Που μπορείτε να παρακολουθήσετε

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. 

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:  https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/ 

Ανδρονίδης Θεολόγος:youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία: youtube.com/channel/UCk6CzniOkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί:  

  • Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
  • η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ
  • η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α. και η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ζήσης Μητλιάγκας Φιλόλογος

Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

ΥΓ: Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω το ΤΗΛΕΠΙΛΟΓΕΣ και ιδιαίτερα τον κ. Θεόδωρο Ελιογλου, ο οποίος αφιλοκερδώς ανέλαβε να παρουσιάζει κάθε Σαββατοκύριακο 6-7 μ.μ τα μαθήματα, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν όσοι τα άκουγαν ζωντανά στο Μαξίμειο αλλά και περισσότεροι συμπολίτες μας.

Διαβάστε επιπλέον Σερραϊκά Νέα: