ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Νέο καλοκαιρινό πρόγραμμα!

Για το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ετοιμάζεται το νέο πρόγραμμα – «Από θέση ισχύος» & «Εκείνος κι εκείνος» οι δύο νέες παραστάσεις.

Με δύο παραστάσεις, θα κάνει φέτος ακόμα πιο έντονη την καλλιτεχνική παρουσία του το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Η μεν πρώτη παράσταση, η «Από θέση ισχύος» είναι βασισμένη σε λόγους που εκφωνήθηκαν δημόσια κατά την αρχαιότητα, είναι βασισμένη πάνω σε κείμενα των Θουκυδίδη, Αππιανού, Λυσία, Υπερείδη, Δημοσθένη, Ομήρου, Πλάτωνα, Διόδωρου του Σικελιώτη και η δεύτερη , το «Εκείνος κι εκείνος» , που θα παιχθεί εντελώς δωρεάν, είναι μια κωμωδία χαρακτήρων του Κώστα Μουρσελά.

Παραστάσεις που λαμβάνουν μεν υπ’ όψη τους τα υγειονομικά μέτρα , αλλά και καλύπτουν πλήρως τόσο τον Νομό Σερρών όσο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με καλλιτεχνική παραγωγή υψηλής αισθητικής.

Στηρίζει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ το Υπουργείο Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού έθεσε σαφώς τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών μέσα στον βασικό πολιτιστικό σχεδιασμό της κεντρικής κυβέρνησης για αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι, καταβάλλοντας ήδη το μέγιστο ποσό της προβλεπόμενης επιχορήγησης τους ύψους 70.000 ευρώ και εγκρίνοντας έκτακτη επιχορήγηση επιπλέον 20.000 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν πολιτιστικά οι περιφέρειες και να μην σταματήσει η καλλιτεχνική παραγωγή, προσαρμόζοντας το έργο μας στις πρόσφατες υγειονομικές εξελίξεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας επιστημονικής κοινότητας που διαχειρίζεται το φαινόμενο της πανδημίας.

«Από θέση ισχύος»

Από τις 20 Ιουλίου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου θα παιχθεί η παράσταση «Από θέση ισχύος».

Μια παράσταση βασισμένη σε λόγους που εκφωνήθηκαν δημόσια κατά την αρχαιότητα πάνω σε κείμενα των Θουκυδίδη, Αππιανού, Λυσία, Υπερείδη, Δημοσθένη, Ομήρου, Πλάτωνα, Διόδωρου του Σικελιώτη.

Η Δημοκρατία, η Αριστεία, οι Ήρωες, οι Ηγέτες, οι Στρατηλάτες, οι Φιλόσοφοι άνθρωποι που ιστορικά έζησαν και έδρασαν στα ίδια αυτά χώματα στα οποία ζούμε και εμείς σήμερα, που κατέκτησαν με την προσωπικότητα τους τον Δημόσιο χώρο και από Θέση Ισχύος εκφώνησαν δημόσιους λόγους που έμειναν στην αιωνιότητα.

Λόγοι και διαγγέλματα που υμνούν την Πολιτεία, καταδικάζουν την αδικία, παρασέρνουν το ακροατήριο και υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον, συναισθηματικοί ενίοτε και ψυχροί συνάμα λόγοι που εκφωνήθηκαν στις πιο κρίσιμες στιγμές του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου.

Μια τελετουργική παράσταση που με όχημα τον Δημόσιο Λόγο αποσκοπεί σε μια τελετουργική κάθαρση με κεντρικό δίπολο τον Άνθρωπο- Ηγέτη και τον Άνθρωπο-Πολίτη αντιμέτωπους με μια κρίσιμη ιστορική στιγμή.

Συντελεστές του έργου

Δομικά η παράσταση θα αποτελείται από παράλληλους μονολόγους τεσσάρων ηθοποιών με έναν νοηματικό κεντρικό άξονα.

Η αισθητική προσέγγιση θα συνδέει την λαϊκή παράδοση με τον κινηματογράφο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Σκηνοθεσία / Καλλιτεχνική πρόταση: Ένκε Φεζολλάρι.

Μουσική- Σύνθεση: Γιώργος Ανδρέου.

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης.

Δραματουργική ανάλυση: Κάτια Σωτηρίου.

Επιστημονικός Συνεργάτης για θέματα ιστορίας- αρχαιολογίας: Κατερίνα Περιστέρη.

Επιστημονικός Συνεργάτης για θέματα φιλολογίας/ Μετάφραση : Σύλια Ζέττα. Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος.

Με τους: Φιλαρέτη Μυστακίδου (Κομνηνού), Άννα Μάσχα, Αλέξανδρο Συσσοβίτη, Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Η παράσταση προορίζεται να παρουσιαστεί στα αρχαία και ανοιχτά θέατρα της ευρύτερης Περιφέρειας μας από τις 20/7/20 ως τις 16/9/20.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα είναι το Ανοιχτό θέατρο ΤΕΙ Σερρών, Αρχαίο θέατρο Δίον Φεστιβάλ Ολύμπου Κατερίνη, Θέατρο Λόφου Κιλκίς, Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδική, Φεστιβάλ θάλασσας Ν.Μουδανιά Χαλκιδικής, Φεστιβάλ Λασσάνεια Κοζάνη, Μερκούρεια Δήμος Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκη, Ανοιχτό θέατρο Γαβαλιώτισσας Έδεσσα, Ανοιχτό θέατρο Γιαννιτσών, φεστιβάλ Επταπυργίου Θεσσαλονίκη προαύλιο Μονής Λαζαριστών.

Η παράσταση έχει προταθεί επίσης για φιλοξενία στο Φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου και στο Φεστιβάλ Αθηνών- Ηρώδειο.

Μάλιστα η παράσταση έχει αιτηθεί το ποσό των 10.000 σαν χρηματοδότηση από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η παρουσίαση της παράστασης θα είναι με το εισιτήριο της κεντρικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών

«Εκείνος κι εκείνος» του Κ. Μουρσελά.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών για το πολιτιστικό καλοκαίρι του 2020 προτείνει την παράσταση «Εκείνος κι εκείνος» του Κ. Μουρσελά προκειμένου να περιοδεύσει στις πόλεις και τα χωριά του Νομού Σερρών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στο διάστημα από 16 Αυγούστου ως 16 Σεπτεμβρίου ( ενδεικτικές ημερομηνίες) για παραστάσεις που θα παιχτούν στις αυλές των σχολείων ή σε μεγάλα ανοιχτά θέατρα που διαθέτουν οι δήμοι του νομού Σερρών και που θα προσφερθούν στο κοινό δωρεάν.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται με φόντο μια λαϊκή αυλή ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα.

Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν τον νομό μας και σχολιάζουν, καγχάζουν, σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται.

Συζητούν τα κακώς κείμενα επί παντός του επιστητού. Ζητιάνοι; Ρέμπελοι; Αποτυχημένοι της ζωής; Φιλόσοφοι; Πολίτες και μόνο; Οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά μοιάζουν να ήταν πάντα εδώ. Απόγονοι διακεκριμένων ηρώων του θεάτρου, δικοί μας αλλά και παγκόσμιοι, αντιπροσωπεύουν βαθύτερες σκέψεις μας, προσδοκίες αλλά και όνειρα.

Μια κωμωδία χαρακτήρων μέσα από την οποία αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να τη βγάλει καθαρή».

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ζλατίντζης.

Σκηνικά/ Κοστούμια: Λιάνα Σπυριδωνίδου.

Παίζουν: Γιώργος Καρύδας, Παντελής Παπαδόπουλος.

Μουσικός επί σκηνής: Θοδωρής Μπιτζίδης.

Η παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από 16 Αυγούστου ως και τις 16 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης εδώ για

Σέρρες: 296 πρόσφυγες σύντομα εκτός δομής και χωρίς εισόδημα!

Και πάλι ανοιχτά το Σπήλαιο Αλιστράτης και το Μουσείο Αμφίπολης!