Ντόμινο αυξήσεων στα τρόφιμα: Τέλεια καταιγίδα

Σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται τόσο το σκληρό σιτάρι, όσο και το μαλακό κριθάρι αλλά και το καλαμπόκι, με τιμές που κανείς δεν πίστευε πως θα σκαρφαλώσουν.

Πράγμα που σημαίνει πως όσο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά τα αγροτικά προιόντα, τόσο θα αυξάνουν οι τιμές για τα συµβόλαια της νέας σοδειάς 

Η αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις εισαγωγών, και το υψηλότερο κόστος για εισροές και πρώτες ύλες αποτέλεσαν τους παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή και τα καιρικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεβάζει τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα

Μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, δεν αποκλείεται οι τιµές για προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι και το κριθάρι που συγκοµίζονται σε µερικές εβδοµάδες να βρεθούν στην εγχώρια αγορά σε επίπεδα υψηλότερα των αρχικών προσδοκιών και εκτιµήσεων του κλάδου, ήτοι των 50 λεπτών για σκληρό και των 34 λεπτών για κριθάρι. 

Ήδη η αγορά της Γαλλίας, η οποία παραδοσιακά διαµορφώνει χαµηλότερες τιµές στο σκληρό σιτάρι συγκριτικά µε την ιταλική, βρίσκεται στα 500 ευρώ ο τόνος. Την ίδια στιγµή, η λίστα τιµών της Φότζια ανανεώθηκε καταγράφοντας µικρά κέρδη (3 ευρώ) και διαµορφώνοντας τα 550 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου.

Να σηµειωθεί ότι στο κριθάρι, οι παραδόσεις Ιουλίου έχουν ανέλθει στα 412 ευρώ ο τόνος στην κατηγορία του κτηνοτροφικού, µε τις βυνοποιήσιµες ποικιλίες να διαπραγµατεύονται στη βάση των 470 ευρώ ο τόνος.

Όµως και στο καλαµπόκι η αγορά προχωρά σε νέα άνοδο, µε την τιµή του να καταγράφει κέρδη 6% ή αλλιώς 19,5 ευρώ ο τόνος, για τα συµβόλαια παράδοσης που λήγουν σε ένα χρόνο από σήµερα.

Με άλλα λόγια, η αγορά πληρώνει για τα καλαµπόκια της νέας σοδειάς µε ηµεροµηνία παράδοσης τον Ιούνιο του 2023, τιµή αντίστοιχη µε αυτήν που πληρώνει για τα συµβόλαια που λήγουν σε δύο εβδοµάδες, ήτοι 375 µε 376 ευρώ ο τόνος. 

Παραδόσεις στο µαλακό σιτάρι νέας σοδειάς µε 430 ευρώ

Παρά τη διόρθωση της αγοράς προς το τέλος της περασµένης εβδοµάδας,
οι τιµές που διαµορφώνει το ευρωπαϊκό χρηµατιστήριο σιτηρών για το µαλακό σιτάρι φαίνεται ότι έχουν εδραιωθεί σε επίπεδα άνω των 420 ευρώ ο τόνος για παραδόσεις µέχρι και τον Μάρτιο του 2023. 

Μάλιστα για τις παραδόσεις Σεπτεµβρίου 2022 η τιµή βρίσκεται οριακά πάνω από τα 430 ευρώ ο τόνος, έχοντας αγγίξει νωρίτερα τα 438 ευρώ. 

Πρόκειται για ιστορικά υψηλά επίπεδα, µε το νέο ανοδικό ράλι να πυροδοτείται από την απόφαση της Ινδίας να παγώσει τις εξαγωγές σιτηρών, έπειτα από µια αναπάντεχη ξηρασία που χτύπησε την καλλιέργεια στο τελευταίο και πιο κρίσιµο σηµείο του κύκλου ανάπτυξης, περιορίζοντας σηµαντικά τις αναµενόµενες αποδόσεις, αν και η περίοδος αλωνισµού στην Ευρώπη πλησιάζει, η αγορά εξακολουθεί να πατάει πάνω σε νέες κορυφές, έπειτα από κάθε µετριοπαθή διόρθωση. 

Γιώργος Γεωργαντάς: Διασφαλίστηκε η μεταφορά πόρων για ενίσχυση αγροτών

Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για πληρωμή ενισχύσεων αγροτών από τα κράτη μέλη μέσω των κονδυλίων της ΚΑΠ, με τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, να προαναγγέλει επίσημα τη μεταφορά πόρων από το β’ πυλώνα για το σκοπό αυτό. Όπως τόνισε ο υπουργός βασική προτεραιότητα θα έχει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 20 Μαΐου, πρότεινε ένα έκτακτο μέτρο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ούτως ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταβάλλουν ένα εφάπαξ ποσό σε αγρότες και επιχειρήσεις αγροδιατροφής που επηρεάζονται από τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών. 

Επιλεγμένοι αγρότες και ΜΜΕ θα μπορούσαν να λάβουν έως και 15.000 € και 100.000 € αντίστοιχα με τις πληρωμές να πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023.