Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών αποχαιρετά την αρχαιολόγο Πέπη Λαζαρίδη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της αρχαιολόγου Πέπης Λαζαρίδου, η οποία έφυγε από κοντά μας την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020.

Ο χαμός της είναι μια μεγάλη απώλεια για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και κυρίως για τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία της Αμφίπολης που με τόσο πάθος υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή. 

Σε όλη της τη ζωή η Πέπη Λαζαρίδου, ως στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπηρέτησε την αρχαιολογία ως επιστήμη και όχι ως απλή διεκπεραίωση υποθέσεων.

Εργάσθηκε κατά σειρά στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας Θεσσαλονίκης και Αττικής (Α΄και Β΄).

Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια της υπηρεσιακής της καριέρας προσέφερε ακούραστη εργασία και βαθειά γνώση, διοικητική και επιστημονική, στην Εφορεία Ακροπόλεως, με ιδιαίτερη συμβολή στο μεγάλο έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

Ακούραστη εργάτρια των μνημείων, άφησε ως παρακαταθήκη στους νεότερους πλούσιο ανασκαφικό έργο και σημαντικές μελέτες, ιδίως για το Γυμνάσιο της Αμφίπολης, καθώς και για τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, και τους Δήμους της Αρχαίας Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια της υπηρεσιακής της καριέρας μοιράστηκε την αγάπη της για τη γη της Μακεδονίας με τη δουλειά της στην Εφορεία της Ακρόπολης, μελετώντας με την ίδια συνέπεια και στους δύο τόπους.

Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι σπουδαίες επιστημονικές της έρευνες στο αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης, το οποίο συνέχιζε να ανασκάπτει και μετά τη συνταξιοδότησή της, ως μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και άξια συνεχίστρια του έργου του πατέρα της, Δημητρίου Λαζαρίδη.

Προσφάτως δημοσίευσε τον Εφηβαρχικό Νόμο της Αμφίπολης, παρέχοντας αυθεντικές πληροφορίες για την κοινωνική δομή της πόλης και την αγωγή των εφήβων, τα ήθη και τα αξιώματα της εποχής και την προσωπικότητα του Φιλίππου Ε΄. 

Ως ενεργό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, προασπίσθηκε με σθένος τις διεκδικήσεις των αρχαιολόγων, ενεργώντας πάντα με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Πέπη Λαζαρίδου αγαπήθηκε από όλους τους συναδέλφους για την εντιμότητα, το ήθος και τη συναδελφοσύνη, τη συνεχή της παρουσία και τις παρεμβάσεις της για την υπεράσπιση του ρόλου των αρχαιολόγων και την προστασία των μνημείων.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, θα μας λείψει για την ευθύτητα, την αμεσότητα και το ειλικρινές της ενδιαφέρον για όλους όσους συναναστρεφόταν μέσα από τη δουλειά αλλά και στις κοινωνικές της επαφές.

Χάρη στην επιβλητική της παρουσία, την υπομονή και κυρίως την επιμονή της στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν και συνεχίζει να είναι λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους αρχαιολόγους και όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τα μνημεία. 

Διαβάστε επίσης για την ΔΕΥΑΣ: