Εκλογές: Αυτοδυναμία ή διερευνητικές εντολές;

Το ζητούμενο στις εκλογές

Αυτοδυναμία ή διερευνητικές εντολές;

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σε όλες τις εκλογές το σημαντικό είναι πάντα η πρωτιά, μιας και σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο που ισχύει και σήμερα, το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών.

Μέχρι τις επόμενες εκλογές βέβαια, στις οποίες θα ισχύσει υποχρεωτικά η απλή αναλογική.

Ωστόσο και σε αυτές τις εκλογές είναι ενδεχόμενο να μην έχουμε αυτοδυναμία, αν και εφόσον μπούνε όλα τα μικρά κόμματα στην Βουλή και να χρειαστεί να μπούμε σε διερευνητικές εντολές.

Οπότε πολλή μεγάλη σημασία έχει το τρίτο κόμμα, που αν και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα, θα πάρει στα χέρια του την τρίτη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Και αυτή τη στιγμή σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η «πλάστιγγα» γέρνει στο ΚΙΝΑΛ με όλα όσα συνεπάγονται για το ρόλο του.

Γιατί είναι σημαντικός

Ο ρόλος του τρίτου κόμματος

Πάντα πριν τις εκλογές και μάλιστα την παραμονή της εκπνοής του προεκλογικού αγώνα, όλοι μιλούν για την πιο κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση μετά τη μεταπολίτευση.

Αυτές μάλιστα θα είναι οι πρώτες εκλογές που δεν θα γίνουν κάτω από τα μνημόνια, μιας και όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε βγει από αυτά.

Αυτό που έμεινε βέβαια για τα επόμενα πολλά χρόνια, είναι η πολλή σκληρή επιτήρηση, που θα μας ακολουθεί μέχρι και το 2062!

Και όπως είναι φυσικό πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, μιας και δεν υπάρχουν πια στο πολιτικό σκηνικό αντιμνημονιακά κόμματα, μετά και την κολοτούμπα Τσίπρα, στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

Η Νέα Δημοκρατία βεβαίως επιμένει πως μόνο αυτή μπορεί να ξαναφέρει την ανάπτυξη και να το μόνο που απομένει είναι στις μέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη,

να πείσει τους πολίτες για την απαραίτητη αυτοδυναμία.

Μια αυτοδυναμία όμως που θα έρθει μόνο αν δεν μπουν όλα τα μικρά κόμματα στην Ελληνική Βουλή, εκτός κι αν η Νέα Δημοκρατία πάρει ποσοστό πάνω από το 40%,

πράγμα όχι απίθανο,

αλλά στα σίγουρα όχι και κάτι εύκολο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η μάχη που θα έχουμε την Κυριακή μοιάζει λίγο ως πολύ, ως άσκηση επί χάρτου της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο Κυριάκο Μητσοτάκη και στο αν θα του δώσει ή όχι την αυτοδυναμία,

αν δηλαδή τον εμπιστεύεται να κυβερνήσει μόνος του την μεταμνημονιακή Ελλάδα, καθώς από την μέρα που ήρθε η κρίση και τα μνημόνια, έχουμε συνηθίσει σε πολυκομματικές κυβερνήσεις

Οι εντολές του Προέδρου

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία μην φοβάστε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να μας στείλει το Δεκαπενταύγουστο ξανά στην κάλπη.

Θέλουν δεν θέλουν το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα συνεργαστούν.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση θα ξεκινήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να «παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία

διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής», σύμφωνα με το άρθρο 37, παράγραφος 2 του Συντάγματος (Διορισμός Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης). 

«Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Να ξέρετε ότι η κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Και αν και εφόσον οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, τότε και μόνο τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και,

αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, τότε θα επιδιώξει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών

και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης,

όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή», επισημαίνει χαρακτηριστικά η τρίτη παράγραφος του ίδιου συνταγματικού άρθρου.

Το τρίτο κόμμα

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι με βάση το Σύνταγμα πόση μεγάλη αξία έχει στην πολιτική μας ζωή ποιο κόμμα θα πάρει την πολυπόθυτη τρίτη εντολή, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ανήκει στο ΚΙΝΑΛ.

Σκεφτείτε ότι όλα τα μνημονιακά χρόνια στην τρίτη θέση στην Βουλή και στην δύναμη των κομμάτων είχε η Χρυσή Αυγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική μας ζωή

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις της κ.Γεννηματά πως

«είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια” φαίνεται πως το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει, έστω και με ψήφο ανοχής, την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να αποφευχθεί το χάος της απλής αναλογικής και να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δηλαδή αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ακόμα και αν δεν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, θα μπορεί να τη στηρίξει έστω και με ψήφο ανοχής για να κάνει τρία συγκεκριμένα πράγματα:

  • Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακυβερνησία,
  • την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης
  • και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ώστε να μειωθούν τα υπερπλεονάσματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Πάντως, στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, πέραν των «ρεαλιστών» που προσυπέγραψαν αυτή την αλλαγή τακτικής, διατυπώθηκαν και σαφείς ενστάσεις για τη στροφή αυτή της κυρίας Γεννηματά, από στελέχη που τάσσονται κατά της οποιασδήποτε προσέγγισης με τη ΝΔ μετεκλογικά, έστω και διά της παροχής ψήφου ανοχής.

Η γκρίνια των «αριστερόστροφων» του κόμματος περιορίστηκε στο εσωκομματικό περιβάλλον, χωρίς να πάρει διαστάσεις λόγω και της εγγύτητας των εκλογών.

Διαφοροποιήθηκε, μόνο ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος Σταμάτης Μαλέλης.

Diαβάστε και αυτό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here