Στις εκλογές των Δήμων και των Περιφερειών ο νικητής τα παίρνει όλα!

Η λογική «the winner takes it all» , δηλαδή ο νικητής τα παίρνει όλα, από την πρώτη… Κυριακή, αρκεί να κερδίζει καθαρή εντολή σε έναν νέο πήχη νίκης που θα κινείται πάνω από το 40 έως το 43%, ώστε να τρέχει το πρόγραμμά του άμεσα χωρίς την υποχρέωση για διαδοχικές πολιτικές ζυμώσεις με τους υποψηφίους που έπονται, διαπερνά το νέο θεσμικό βήμα της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι κι αν ο εκλογικός ορίζοντας για δήμους και περιφέρειες φαντάζει μακρινός, το μέγαρο Μαξίμου φέρνει μπροστά τις ανατροπές με τριπλό στόχο

Πρώτον, ως σήμα πολιτικής κυριαρχίας και δεύτερο ως σινιάλο συνέπειας στις προεκλογικές δεσμεύσεις μέσα από γρήγορη προώθηση κάθε ώριμου νομοσχεδίου και τρίτον για να μπει στο δημόσιο τερέν «άλλη μία αποτυχία» «της εποχής ΣΥΡΙΖΑ» που καθιέρωσε την απλή αναλογική.

Πάντως τέθηκε οριστικά εκτός κάδρου το σενάριο εκλογής από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κάτω του 40% , με προϋπόθεση να υπάρχει απόσταση, τουλάχιστον πέντε μονάδων, από τον δεύτερο υποψήφιο.

Αυτή η επιλογή να μην καθοριστεί διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου ενισχύει κατακόρυφα τον σχεδιασμό για νίκη από την πρώτη κάλπη σε όποιον κινείται λίγο υψηλότερα

Στη ζώνη του 42%, συν-πλην μία μονάδα

Στην ίδια κατεύθυνση είναι ειλημμένη η απόφαση για πλαφόν που θα αφορά την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Το όριο δεν θα ξεπερνά το 5%, όπως είναι η επικρατέστερη εκδοχή που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν θα αφήσει στους αυτοδιοικητικούς περιθώριο για κανένα «παζάρι» κάτω από το 3%.

Και εδώ η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη ώστε να καταγραφεί η οπτική των ενώσεων δημάρχων και περιφερειαρχών.

Το βέβαιο είναι ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει την λεγόμενη «4η κάλπη», που με βάση τον «Κλεισθένη», αφορά στις κοινότητες.

Η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της τριπλό βαθμό διοίκησης, όπως ορίζει και το σύνταγμα, με κεντρικό κράτος- περιφέρειες και δήμους, που σημαίνει ότι οι κοινότητες θα παραμείνουν, αλλά οι υποψήφιοι για τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως θα επιβιώσουν μόνο τα δυνατά ψηφοδέλτια και οι δυνατοί …δήμαρχοι!

Τέλος ακόμη μία ανατροπή που αφορά στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το «μαχαίρι» έως και στο 30%, ιδίως σε ότι αφορά τους μεγάλους δήμους.

Γιατί συμβούλια με σαράντα και πενήντα συμβούλους βλέπω πολύ δύσκολο να μπορούν να συνεννοηθούν!

Πάντως ο Βορίδης μιλά για μια μείωση «λελογισμένη» αλλά «σίγουρα όχι διακοσμητική…

Αν βεβαίως γίνει πραγματικότητα ο νέος νόμος βλέπω πιθανές συγκλήσεις στις μικρές παρατάξεις και φυσικά πολλούς από τους περίεργους, να πηγαίνουν στα …αζήτητα!

Και από αυτούς, στις Σέρρες έχουμε …πολλούς!