04/02/2023
3.7 C
Serres

Πάει ο παλιός ο χρόνος – Εκλογική χρονιά το 2023

«Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά, και του χωρισμού ο πόνος, ας κοιμάται στη καρδιά».


Κάπως έτσι θα τραγουδήσουμε όλοι μας για το 2022 που φεύγει και αφήνει πίσω του πόλεμο, επανάκαμψη του πληθωρισμού, Τουρκική επιθετικότητα, υποκλοπές και παρακολουθήσεις και ένα σκάνδαλο με έντονο το άρωμα της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.


Το 2022 λοιπόν φεύγει και δεν ξαναγυρνά, για να έρθει το 2023 που αν μη τι άλλο κουβαλά 3.5 εκλογές και το βλέμμα στο μέλλον.


Το 2023 είναι χρονιά εκλογών τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Τουρκία αλλά και στην Κύπρο, εκλογές που αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις για πολλά χρόνια, μιας και οι στόχοι και οι ελπίδες της χώρας μας παραμένουν αν μη τι άλλο …ζωντανές!

Μετά το τραυματικό 2022 Εκλογές και ανάπτυξη περιμένουμε για το 2023

Το 2023 είναι χρονιά εκλογών τόσο στην Ελλάδα , όσο και την Τουρκία αλλά και στην Κύπρο και φυσικά όλοι έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ενδεχόμενο μιας εμπλοκής με την Τουρκία, που αν μη τι άλλο εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες τους επόμενους μήνες, όσο δηλαδή το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στα πλαίσια της χειραγώγησης των εσωτερικών εξελίξεων, εν όψει μιας πιθανής εκλογικής ήττας…


Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελούσε σοκ με απροσδιόριστες συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.


Κι αν λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανατείλει η νέα χρονιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της που θα την οδηγήσουν στις κάλπες την άνοιξη, κανείς δεν ξέρει αν θα της βγει το στοίχημα.


Γιατί το στοίχημα της νέας αυτοδύναμης τετραετίας, συνιστά αναμφισβήτητα μια δύσκολη εξίσωση που προϋποθέτει υψηλή ανθεκτικότητα και ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στην άσκηση του κυβερνητικού έργου, τουλάχιστον στο φίνις του.


Και μπορεί οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού να βάζουν στο μικροσκόπιο τους τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που προκαλούν αισιοδοξία, κανένας όμως δεν τολμά να προβλέψει με σιγουριά το τελικό αποτέλεσμα.


Άλλωστε την Κυβέρνηση που θα πάρει στα χέρια της το τιμόνι της χώρας για την περίοδο 2023-2027 θα την επιλέξει ο ελληνικός λαός και όχι οι δημοσκόποι.


Συνεπώς οι επικείμενες ελληνικές εκλογές την Άνοιξη του 2023 που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διπλές, και κάποιοι θεωρούν από τώρα και τριπλές, σημαίνει πως η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, από την αρχή του χρόνου μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρώτου εξαμήνου…


Και λέμε για το πρώτο εξάμηνο μιας και το δεύτερο εξάμηνο είναι προγραμματισμένες οι Δημοτικές και οι Περιφερειακές εκλογές.


Εκλογές που στα σίγουρα θα επηρεαστούν από τις πρώτες ή τις δεύτερες εθνικές και φυσικά από διάφορους άλλους αστάθμητους παράγοντες.


Συνεπώς αν, και εφόσον η δίδυμη κάλπη του α’ εξαμήνου του 2023 δεν ικανοποιήσει την θεά σταθερότητα , δηλαδή την άλλη όψη της αυτοδυναμίας στην χώρα μας, τότε κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ξαναέχουμε κάλπες, ιδίως αν στηθεί εκ των ενόντων Κυβέρνηση συνασπισμού κι αυτή δεν αντέξει σε ένα τράνταγμα.


Όπως θα ήταν για παράδειγμα οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές κάλπες.
Ακόμα όμως κι αν τα πράγματα πορευθούν χωρίς καθόλου κραδασμούς, τον Μάιο του 2024 έχουμε ούτως ή άλλως Eυρωεκλογές.


Και αν θυμάστε οι Ευρωεκλογές του 2019 ήταν αυτές που δυναμίτισαν τις τότε πολιτικές εξελίξεις και οδήγησαν σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.


Aν λοιπόν η θέα σταθερότητα δεν έχει επικρατήσει κατά κράτος, τότε απογειώνονται οι πιθανότητες να δρομολογηθούν πρόσθετες εξελίξεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς που θα αποτελέσει την συνέχεια του 2023 που μας ξημερώνει σήμερα.


Όπως καταλαβαίνεται, μετά την οικονομική κρίση, καθώς η χώρα αντιμετώπισε ισχυρές αναταράξεις λόγω τη πανδημίας αρχικά και στην συνέχεια λόγω της ενεργειακής κρίσης, δυστυχώς σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας απειλείται από τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια.


Ταυτόχρονα, η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη το μπαράζ δημοσιοποίησης υποθέσεων-σκανδάλων που απομακρύνουν από τα κόμματα το υγιές πολιτικά κομμάτι του πληθυσμού, ενώ αφήνουν περιθώρια στα άκρα να αναπτύξουν τις λαϊκίστικες θεωρίες και τις επικίνδυνες απλουστεύσεις για το πολιτικό σύστημα.


Και εκεί είναι το πρόβλημα


Ένα πρόβλημα που ενώ κάποιοι μπορεί να το θεωρούσαν λυμένο, αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι
Και θα με θυμηθείτε…