01/12/2022
9.3 C
Serres

Ωρολογιακή βόμβα η Έξωση 300 προσφύγων από τις δομές Σερρών – Σιντικής!

H έξωση 300 προσφύγων από τις δομή φιλοξενίας στις Σέρρες – Ωρολογιακή βόμβα

Με το που ανέλαβαν οι νέοι διοικητές των Δομών, τόσο η κ. Παναγιωτάκη στις Σέρρες όσο και ο κ. Νικηφόρου στην Σιντική, είδαν πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η επιχείρηση αποχώρησης δεκάδων προσφύγων τόσο από τα διαμερίσματα, όσο και από τους καταυλισμούς, αλλά και από τα ξενοδοχεία μας, ιδιαίτερα από την δομή των Σερρών.

Μάλιστα από την 1η Σεπτεμβρίου οι προπληρωμένες κάρτες που δίνονταν μέχρι σήμερα στους αιτούντες άσυλο θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους, αποκλειστικά και μόνο,  για την αγορά αγαθών και προϊόντων, και όχι για την ανάληψη μετρητών.

Να σημειώσουμε πως στην Δομή Φιλοξενίας του Δήμου Σερρών σήμερα ζουν 1.120 περίπου πρόσφυγες Γεζίντζι, εκ των οποίων οι 290 έχουν πάρει ήδη άσυλο και πρέπει μέχρι στο τέλος του Ιουνίου να αποχωρήσουν από την Δομή.

Στόχος του υπουργείου η αποσυμφόρηση των νησιών

Στόχος του υπουργείου, είναι η εξασφάλιση χιλιάδων θέσεων διαμονής σε υφιστάμενους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση αποσυμφόρηση κυρίως των νησιών.

Όσο για την ομαλή ένταξη των αλλοδαπών στην κοινωνία, θα υπάρχει συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τον σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, συνεργασία με υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance).

Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος πριν από την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο, με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σύμφωνα με τα προγράμματα, σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρίες ή ψυχικά ασθενείς.

Πιο απλή η διαδικασία χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων

Πιο γρήγορη και απλή γίνεται η διαδικασία χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Ασύλου ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους πρόσφυγες, ενώ πλέον μπορούν να παραλάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα και οι αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Ασύλου.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζονται ως αρμόδιες υπηρεσίες παραλαβής της αίτησης και των δικαιολογητικών, καθώς και λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων για την εκτύπωση των ταξιδιωτικών εγγράφων, απαλείφοντας διοικητικά στάδια στην εξέταση των αιτήσεων και την παράδοση των εγγράφων που δημιουργούσαν πρόσθετες καθυστερήσεις, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Στηλιτεύει το ΚΙΝΑΛ

Την έξωση χιλιάδων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας στηλιτεύει το ΚΙΝΑΛ και καταγγέλλει την κυβέρνηση για ανυπαρξία μέριμνας για τους πρόσφυγες.

Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για «εκδίωξη» προσφύγων και εκτιμά ως το τέλος του 2020 θα έχουν βρεθεί σε δρόμους και πλατείες πάνω από 35.000 άνθρωποι εκ των οποίων το 50% είναι παιδιά.

Συγκέντρωση στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Συγκέντρωση στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε χθες σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και κατά των εξώσεών τους από τις δομές. Κύριο ζητούμενο να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης 9.000 προσφύγων, των οποίων, στις 31 του μήνα, έληξε η φιλοξενία σε δομές και σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εστία”.

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου το Solidarity With Migrants αναφέρει: «Η κυβέρνηση προχωρά μέχρι τις 31/05 στην έξωση περισσότερων από 10.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα της ενδοχώρας.

Πρόκειται περί ατόμων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου.

Συγκεκριμένα, θα εκδιωχθούν συνολικά 12101 άνθρωποι, 6751 ωφελούμενες/οι του προγράμματος Estia (4003 στην περιοχή της Αττικής), 569 από διάφορα ξενοδοχεία (71 στην περιοχή της Αττικής), 4781 από τα camps (1458 στο σύνολο από Θήβα, Ριτσώνα, Λαύριο, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ελαιώνας και Ελευσίνα).

Στην δομή των Σερρών

Στην Δομή Φιλοξενίας του Δήμου Σερρών σήμερα ζουν 1.120 περίπου πρόσφυγες Γεζίντζι, εκ των οποίων οι 290 περίπου έχουν άσυλο και πρέπει μέχρι στο τέλος του μήνα να αποχωρήσουν από την Δομή Φιλοξενίας

Από αυτούς όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ σχεδόν κανένας τους δεν έχει νοικιάσει διαμέρισμα, καθώς μέχρι στιγμής δεν πίστευαν πως θα ήταν δυνατή η αποχώρηση τους από το ελληνικό σύστημα υποδοχής

Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να πάνε στην Γερμανία, όπου ζουν συγκενείς τους και θέλουν να πάρουν άμεσα ταξιδιωτικά έγραφα για να μπορέσουν να πάνε εκεί

Μόνο που ο μέγιστος χρόνος νόμιμης παραμονής τους εκεί δεν είναι πάνω από τρεις μήνες, πράγμα που δυσκολεύει την παραμονή τους εκεί.

Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ

Θεωρείται δεδομένο πως άμεσα θα γίνει αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και θα επιτευχθεί καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Πάντως είναι δεδομένο πως έρχεται η ώρα της εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων για την διακοπή των παροχών προς όσες και όσους αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

Καλούνται, πλέον, να ενταχθούν, να βρουν δουλειά και σπίτι, να μάθουν ελληνικά, να πάνε στο σχολείο, να ανακτήσουν την αυτόνομη ζωή που εγκατέλειψαν στις φλόγες του πολέμου και των διώξεων, αλλά το ερώτημα παραμένει;

Μπορούν;

Διαβάστε επίσης εδώ Γκότσης Ηλίας: Δικό μας εργο τα κοινόχρηστα ποδήλατα

Διαβάστε επίσης εδώ Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας ζητά την κατάργηση εισφοράς στα δάνεια των επιχειρήσεων