Ελενη Kατσαρίδου-Μυστακίδου: O Δήμος μας στην πρώτη σειρά!!!

Ελενη Kατσαρίδου-Μυστακίδου

O Δήμος μας στην πρώτη σειρά!!!

Από την ώρα που στόχος μας είναι μια «έξυπνη» πόλη, είναι δεδομένο πως οι λύσεις στα προβλήματα του Δήμου απαιτούν ένα πολυσυλλεκτικό και ευέλικτο ηλικιακά, κοινωνικά, επαγγελματικά και πολιτικά δημοτικό συμβούλιο.

Άρα, χρειάζονται άνθρωποι με υπομονή, γνώση, μεράκι, εργατικότητα, φρεσκάδα, θέληση και όραμα.

Για την ίδια την Ελένη βέβαια από την ώρα που ο Δήμος την επόμενη μέρα μας χρειάζεται όλους, καλό θα είναι να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, στην δημιουργία νέων θεσμών,

έτσι ώστε η πόλη μας να αποτελέσει πόλο έλξης για όλη την Ελλάδα.

Και γιατί όχι δηλαδή…

Άλλωστε είναι δεδομένο πως είμαστε υποχρεωμένοι να συνθέσουμε, να συνεργήσουμε και να συμμαχήσουμε για το καλό των Σερραίων…

S.P.: Κυρία Κατσαρίδου, είστε υποψήφια με τον Αλέξανδρο Χρυσάφη και είναι η δεύτερη προσπάθειά σας για εκλογή στις Δημοτικές εκλογές. Φιλοδοξία, αγάπη για τον τόπο μας ή απλά πολιτική εξέλιξη;

Ελένη Κατσαρίδου: Η αγάπη μου για την πόλη, η εμπειρία και η όρεξη για δουλειά με οδήγησαν στην απόφαση της εκ νέου υποψηφιότητας μου.

Είμαι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρομαι για την ομαλή κοινωνική συμβίωση των συμπολιτών μου και το κοινό μας συμφέρον για ένα δήμο έξυπνο και λειτουργικό, αλληλέγγυο, με προσωπικότητα και υψηλό δείκτη ευ ζην.

Τα προβλήματα είναι πολλά και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω, λόγω της εμπειρίας μου, στην επίλυσή τους.

Δεν μπορώ να κάθομαι απαθής στον καναπέ μου και να ασκώ μόνον κριτική,

δεν μπορώ να ζω σε μια βρώμικη πόλη, με επικίνδυνα πεζοδρόμια και απαράδεκτους δρόμους, με πολλά αδέσποτα, χωρίς φωτισμό σε πολλές γειτονιές, χωρίς παγκάκια, χωρίς πράσινο, χωρίς παιδικές χαρές, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές για όλους.

Δεν μπορώ να ζω σε μια πόλη χωρίς πολιτιστικά δρώμενα, χωρίς μουσικές, χωρίς μουσεία, χωρίς φεστιβάλ, χωρίς επιστημονικούς θεσμούς, χωρίς μαθητικές εκδηλώσεις και διαγωνισμούς ποικίλης ύλης.

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει πράξη τα όσα πρεσβεύω με διάθεση προσφοράς για την πόλη που ζει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματά της μέσα από τη Συμμαχία Σερραίων,

μια δυνατή ομάδα ανθρώπων που αφήνει στην άκρη το γκρίζο χθες και οραματίζεται ένα φωτεινό αύριο!

S.P.: Πόσο εύκολη και δεδομένη μπορεί να είναι μια προσωπική σας δέσμευση, όταν είναι δεδομένο πως ελέω Κλεισθένη, οι όποιες αποφάσεις του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι συλλογικές;

Ελένη Κατσαρίδου: Γνωρίζω καλά πως οι αποφάσεις αυτές δεν θα είναι μόνο προσωπικές, αλλά θα είναι και συνεργατικές.

Οι λύσεις στα προβλήματα του Δήμου μας απαιτούν πολυσυλλεκτικό και ευέλικτο ηλικιακά, κοινωνικά, επαγγελματικά και πολιτικά δημοτικό συμβούλιο.

Χρειάζεται ειλικρίνεια, εποικοδομητικός διάλογος, ανοχή και σεβασμός στους άλλους δημοτικούς συμβούλους, ώστε οι όποιες αποφάσεις να είναι συλλογικές και αλληλέγγυες.

Άλλωστε λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας έχω μάθει να συνδιαλέγομαι και ν’ ακούω με υπομονή και ευλάβεια τους συνομιλητές μου, χωρίς ένταση, ισοπέδωση και καταστροφολογία.

Με γνώση και καλή διάθεση μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Να ‘στε σίγουροι γι’ αυτό και προσωπικά δεσμεύομαι.

S.P.: Θεωρείτε ότι ως αυριανή διοίκηση του δήμου μας, με βάση τον Κλεισθένη, θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες και τις δεσμεύσεις της παράταξής σας;

Ελένη Κατσαρίδου: Σίγουρα δε θα είναι εύκολο!

Ο Δήμος την επόμενη μέρα μας χρειάζεται όλους.

Είμαστε υποχρεωμένοι να συνθέσουμε, να συνεργήσουμε και να συμμαχήσουμε για το καλό των Σερραίων.

Για μας η λέξη «Συμμαχία» δεν είναι απλώς ένα όνομα, αλλά ο πυρήνας της φιλοσοφίας και της λειτουργίας μας.

Χρειάζεται να δώσουμε μάχη με οργανωμένο και τεχνοκρατικό τρόπο για να απαντήσουμε στα όποια προβλήματα.

Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη από ανθρώπους νέους με καινοτόμες, φρέσκιες και διαφορετικές ιδέες και όχι ανθρώπους που υπόσχονται τα πάντα, που τάζουν ανέφικτα πράγματα,

που επιμένουν σε καταδικασμένες πρακτικές και νοοτροπίες,

που τους ενδιαφέρει το προσωπικό τους όφελος και η προβολή τους.

Αυτά που μας ενώνουν είναι σίγουρα περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Στόχος μας είναι μια «έξυπνη» πόλη, όχι μόνο σε εφαρμογές και λειτουργίες, αλλά ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο διεκδικούμε, βρίσκουμε, λύνουμε και προσφέρουμε όλα αυτά που έχουμε οραματιστεί.

Για να γίνει αυτό πράξη χρειάζεται συλλογικότητα, μαζικότητα, σύμπραξη του Δήμου Σερρών με την επιχειρηματική, εκπαιδευτική και πολιτιστική κοινότητα του τόπου μας,

ώστε να απαντήσουμε στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

S.P.: Ήσασταν την περασμένη τετραετία μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΣ. Με βάση την εμπειρία σας, πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί ένας Δήμος χωρίς τους ανάλογους πόρους, όταν η Περιφέρεια και η όποια κυβέρνηση δεν στέκεται δίπλα του και απλά και μόνο του δίνει μόνο αρμοδιότητες;

Ελένη Κατσαρίδου: Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί ένας Δήμος χωρίς τους ανάλογους πόρους, όπως συμβαίνει με το Δήμο Σερρών σήμερα που βρίσκεται στην τελευταία θέση λόγω μειωμένης χρηματοδότησης, και έλλειψης καλών σχέσεων και διεκδικήσεων με περιφέρεια και κυβέρνηση!

Αυτό που χρειάζεται είναι εύρεση και αξιοποίηση μιας σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ελλάδα και την Ε.Ε. και άλλες πηγές για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές.

Νέα στρατηγική πολιτική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει δουλειές, ευκαιρίες και απασχόληση για τους συνδημότες μας.

Συνέργειες με άλλους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς μέσα από εξειδικευμένες δράσεις και άξονες.

Δημιουργία νέων θεσμών, ώστε οι Σέρρες να αποτελέσει πόλο έλξης για όλη την Ελλάδα.

Χρήση και εξάντληση όλων των πηγών εναλλακτικής χρηματοδότησης και δημιουργίας πόρων για καλύτερη ποιότητα ζωής στα χωριά και την πόλη.

Επομένως χρειάζεται θέληση, σκληρή και αποτελεσματική δουλειά και συνεχείς μάχες για ν’ αναζητούμε ευκαιρίες.

S.P.: Με δεδομένη την εικόνα που έχει σήμερα ο Δήμος μας, ποιο προσωπικό στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, για το τέλος της τετραετίας;

Ελένη Κατσαρίδου: Λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριοποίησης η προσφορά μου στο Δήμο αφορά στη θεματική ενότητα Παιδεία –Πολιτισμός.

Το ένα προϋποθέτει το άλλο και το ένα οδηγεί στο άλλο!

Σύμφωνα με την άποψη του Αριστοτέλη, το σύστημα παιδείας ορίζεται ως εθνική, πατριωτική και δημοκρατική συμμαχία,

η οποία αποτελεί διαχρονικά τη βάση για τη διαμόρφωση του πολίτη ως δημιουργού κάθε είδους επιτευγμάτων και αξιών,

που ως άρρηκτο σύνολο παρελθόντος – παρόντος η παγκόσμια διανόηση αποκαλεί ελληνικό πολιτισμό.

Έχοντας ως πυξίδα τα λόγια του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου το όραμά μου είναι:

α) όλα τα σχολεία να γίνουν σύγχρονα, ενεργειακά αναβαθμισμένα, ασφαλή, πράσινα και ενεργά πολιτιστικά κύτταρα,

ώστε να συνδέονται με το ιστορικό παρελθόν του Δήμου μας και να αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική μας ταυτότητα και την τοπική ιστορία.

β) Θέλω να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό μουσείο στην πόλη μας που θα διατρέχει την ιστορία μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

γ) Ένα σερραϊκό κέντρο Ιστορίας-Λαογραφίας για φυλές και επαγγέλματα.

Και δ) ένα πολιτιστικό πάρκο ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Τέλος, δε σας κρύβω ότι ονειρεύομαι μια μονάδα υποστήριξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πασχόντων ασθενών με Αλτσχάιμερ, λόγω της μητέρας μου.

S.P.: Θεωρείτε ότι η θέση του αυριανού δημοτικού συμβούλου θα είναι ισχυρή, ή πιστεύετε ότι ο Κλεισθένης θα αδυνατίσει την προσωπικότητα και την δύναμη των αυριανών δημοτικών συμβούλων;

Ελένη Κατσαρίδου: Ο Κλεισθένης αλλάζει τα δεδομένα καλώς ή κακώς στους Δήμους.

Ο κόσμος στη χώρα μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σ αυτές τις αλλαγές.

Οι νέοι είναι πιο δεκτικοί στις αλλαγές λόγω νοοτροπίας και ανεκτικότητας στο καινούριο και το σύγχρονο.

Η ευσυνειδησία, η αμεροληψία, το δίκαιο και η ωριμότητα όμως των παλαιότερων προέχουν.

Ένας δημοτικός σύμβουλος με αυτογνωσία, ηθικές αρχές, υγιή πολιτική συνείδηση και με προοπτική μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο Δήμο του.

Δεν είναι απαραίτητα τα κόμματα και τα χρίσματα παρά μόνο γνώση, μεράκι, εργατικότητα, φρεσκάδα, θέληση και όραμα.

Όταν τα λόγια συμβαδίζουν με τα έργα και γίνονται πράξεις, τότε μόνον αναδεικνύεται ένας άνθρωπος και οι πολίτες του εμπιστεύονται την εξουσία και τη δύναμη της διοίκησης.

Ίσα-ίσα, λοιπόν, θεωρώ ότι ο Κλεισθένης ενδυναμώνει τη θέση του αυριανού δημοτικού συμβούλου,

διότι δεν θα υπάρχουν πλειοψηφίες συνδυασμών και επομένως ο καθένας ως μονάδα που έχει ισχυρή άποψη θα μετράει και ο λόγος του θα έχει ουσιαστική σημασία, όπως και οι πράξεις του.

Άλλωστε κι εγώ έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια έμπρακτα με την ενεργό συμμετοχή μου σε συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς (ΕΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ),

εκπαιδευτικά προγράμματα και στις επιτροπές του Δήμου (ΕΣΕΔΕ και ΚΕΔΗΣ) ότι ο εθελοντισμός και η ευαισθητοποίησή μου για τα κοινά είναι πάνω απ’ όλα.

S.P.: Έχετε μια καθαρή εικόνα των οικονομικών δεδομένων του Δήμου μας. Με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της παράταξής σας;

Ελένη Κατσαρίδου: Οι δεσμεύσεις του συνδυασμού μας στηρίζονται σ’ ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε από τις ομάδες εργασίας της Συμμαχίας Σερραίων, ύστερα από διαβούλευση με φορείς, υπηρεσίες και τους ίδιους τους συμπολίτες μας.

Όλοι μας θα κριθούμε από το αποτέλεσμα, που απαιτεί γνώση, συνέπεια, ειλικρίνεια.

Θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τους συνδημότες μας και να εκπέμψουμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστικά, υλοποιήσιμα, κοστολογημένα.

Όπως:

 • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
 • Διαπεριφερειακή Συνεργασία Πόλεων,
 • Αστικές Δράσεις Καινοτομίας,
 • Διακρατική Συνεργασία Interreg ,
 • Συμπράξεις Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα,
 • Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
 • Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου,
 • Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη,
 • Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ,
 • Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,
 • Πράσινο Ταμείο και πολλά άλλα.
 • Επιπλέον συνεργασία με Εκκλησία, ΤΕΦΑΑ, ΤΕΙ, ΕΒΕΣ, Σώματα Στρατού, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, Αποκεντρωμένη και Κυβέρνηση είναι πλέον το επιθυμητό ζητούμενο.

S.P.: Σε ποιο τομέα θεωρείτε ότι η παρουσία του Αλέξανδρου Χρυσάφη θα βοηθήσει τον Δήμο μας και γιατί σταθήκατε από την αρχή δίπλα του;

Ελένη Κατσαρίδου: Σε μια περίοδο κρίσης θεσμών και αξιών, με δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα, που μας αγγίζουν όλους, βρεθήκαμε φίλοι και γνωστοί από το χθες με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Χρυσάφη να δημιουργήσουμε μια συμμαχία Σερραίων πολιτών,

στην οποία διαρκώς προστίθενται καινούριοι και νέοι άνθρωποι, την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο τόπο και πήραμε την κατάλληλη απόφαση.

Ο κ. Χρυσάφης ηγείται μιας ομάδας που προσδοκούν να φανούν χρήσιμοι και ωφέλιμοι στο Δήμο Σερρών.

Πιστεύουν ότι για ν’ αλλάξουν αυτά που κληρονόμησαν πρέπει να τα μετατρέψουν σε προσωπική τους υπόθεση.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα!!!

Η Συμμαχία Σερραίων να είναι υπόθεση όλο και περισσότερων Σερραίων που ορίζουν το μέλλον τους και οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στηριζόμενοι σ’ ένα νέο μοντέλο διοίκησης, συμμετοχικό, πιο ανθρώπινο με ευρείες συναινέσεις και σεβασμό στον κάθε πολίτη.

Έχουμε χρέος, νομίζω, με τη δύναμη του Θεού να προσφέρουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, δραστηριοποιούμαστε και αγαπάμε.

Συμμαχούμε λοιπόν με την ελπίδα ο Δήμος μας να γίνει διαφορετικός, αντάξιος όλων μας!

Ένας Δήμος πρότυπο, ένας Δήμος πρωταγωνιστής, ένας Δήμος φωτεινός.

Γυρίζουμε σελίδα, αντιδρούμε, αλλάζουμε!

Γιατί η θέση του Δήμου μας είναι στην πρώτη σειρά!

Η Ελενη Kατσαρίδου-Μυστακίδου είναι Φιλόλογος και ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ στο ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ με τη Συμμαχία Σερραίων του Αλέξανδρου Χρυσάφη.

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά https://www.e-vima.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here