Δεύτερη υπεραιωνόβια ελιά στον Νομό Σερρών!

Η πρώτη μεταφύτευση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς στον αύλειο χώρο μπροστά στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Κυριακή και μάλιστα με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

Η συμβολική κίνηση, που υλοποιήθηκε εκφράζει και την άμεση και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Ergose S.A. του Πράσινου Ταμείου και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ελιά και στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά

Μια υπεραιωνόβια ελιά κοσμεί από προχθές τον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στο Χρυσό.

«Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στις διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ και του Πράσινου Ταμείου και ιδιαίτερα στους Προέδρους Χρήστο Βίνη και Στάθη Κ. Σταθόπουλο αντίστοιχα για την ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου Εμμανούηλ Παππά, στον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και στον Αντιπερειφερειάρχη κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Σάββα Αραπτσίδη που φρόντισε για την μεταφορά και μεταφύτευση του δέντρου, ηλικίας 600 ετών περίπου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

Οι συγκεκριμένες μεταφυτεύσεις είναι μέρος ενός καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος μέρος του οποίου αποτελεί η διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων που προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων.

Όπως μαθαίνω στο πλαίσιο σωστικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου ανταποκρίθηκε θετικά η

  • Π.Ε. Σερρών,
  • το επιμελητήριο Σερρών,
  • ο Δήμος Σερρών,
  • ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά
  • και ο Δήμος Ηράκλειας,

ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σπυρόπουλος έκανε γνωστό πώς το διοικητήριο μας θα κοσμήσουν και άλλες ελιές, σύμβολο ειρήνης, σοφίας και της… νίκης.

Η υπεραιωνόβια ελιά, που αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για τους Σερραίους, που διέρχονται από το Διοικητήριο, είναι ηλικίας 600 ετών περίπου και είναι η πρώτη από τις συνολικά επτά, που θα μεταφυτευθούν στους αύλειους χώρους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,

Τέλος να αναφέρουμε πώς η συγκεκριμένη δράση που αναπτύσσεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η οποία έχει στόχο τη διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων και τη διάσωσή τους μέσω της μεταφοράς και μεταφύτευσης σε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου και ιδιώτες.

Όλα αυτά για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την διατήρηση της κληρονομιάς μας ….

Ο Στάθης Σταθόπουλος πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση για το πετυχημένο αυτό πρόγραμμα που εκτελεί η ΕΡΓΟΣΕ με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, και όπως αναφέρει ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020, σε αγαστή συνεργασία των δύο φορέων, και εισέρχεται αισίως στη Γ΄φάση του και καλύπτει συμβολικά όλο και περισσότερους Δήμους, μεταξύ των οποίων και τον Δήμο Σερρών.

Η πρώτη ελιά τοποθετήθηκε μπροστά στο κομψοτέχνημα του Διοικητηρίου, από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που επιβίωσαν από τον καταστροφικό εμπρησμό της πόλης το 1913, είχε κατασκευαστεί με εισφορές των κατοίκων της πόλης και -όχι τυχαία- έχει μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή «Ελλάς-Ελευθερία».