Άμεση η στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα

Σήμερα τελικά μετά από τόσα χρόνια καταλάβαμε τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση.

Αν μάλιστα έχουν δίκιο οι μεγάλοι παίχτες στο παγκόσμιο στερέωμα, παγκοσμιοποίηση σημαίνει να μην αγοράζουν οι Αυστραλοί υποβρύχια και να παίρνουμε εμείς …φρεγάτες!

Πάντως όλοι πρέπει να παραδεχθούμε πως η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από το σύμφωνο AUKUS, πετυχαίνοντας την παράδοση σε χρόνο-ρεκόρ των φρεγατών.

Ομως τα όσα συμφωνήθηκαν στο Παρίσι ξεπερνούν τα όρια μιας συνηθισμένης αγοράς όπλων.

Η Ελλάδα αποκτά σύντομα τρεις φρεγάτες, που «κλειδώνουν» το Αιγαίο, αλλά επίσης εξασφαλίζει τη συνδρομή της Γαλλίας αν υπάρξει απειλή· και όλοι ξέρουμε ποια απειλή μπορεί να είναι αυτή. Αυτό, βέβαια, ισχύει και αντίστροφα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνδράμει τη Γαλλία πχ. στο μακρινό Μάλι ή και αλλού.

Και επιπλέον όλων αυτών, η χώρα μας κάνει την ιστορική επιλογή να σταθεί πρώτη στο πλευρό της Γαλλίας στο όραμα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ώστε να υπάρξει απεγκλωβισμός από την ομπρέλα των ΗΠΑ.

Πολύ σημαντικό όφελος από τη συμφωνία του Παρισίου είναι η άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ). Αυτό αλλάζει πολλά και δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο μιας μόνιμης εγκατάστασης γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή μας.

Θα μου πεις με τόσα λεφτά που δίνουμε στους Γάλλους μπορεί και να συμφέρει να φέρουμε μόνιμα γαλλικό στρατό ως … σεκιούριτι!