Η ΕΛΜΕ Σερρών ζητά: Μέτρα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές

Μόνο ένα σχολείο στο Νομό μας έχει κλείσει από τα κρούσματα του κορονοιού αποδεικνύοντας πως σωστά το υπουργείο αποφάσισε την δια ζώσης λειτουργία τους.

Παρόλα αυτά το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών προτείνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατ’ επέκταση την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Τι ζητά;

– Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις (αραίωση), να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. 

– Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

– Να αλλάξει το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, που προβλέπει τη νόσηση του 50%+1 μαθητών, προκειμένου να τεθεί σε αναστολή δια ζώσης λειτουργίας ένα τμήμα. Προτείνεται να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσοστό.  

– Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

– Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. 

– Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό των σχολείων και τους μαθητές/τις μαθήτριες. 

– Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και ορισμού αυτών ως Υπεύθυνοι Covid-19 στα σχολεία και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.

– Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας για τους εκπαιδευτικούς. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές και άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που έχουν την φροντίδα τέκνων ή μελών της οικογένειας που ανήκουν σε ευπαθείας ομάδες. 

– Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

– Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, δηλαδή Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί. 

Και φυσικά να μην εφαρμοστούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Επίσης, η διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, όπως και να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αξιολόγησης. 

Γίνεται άλλωστε αξιολόγηση εν μέσω …πανδημίας;