«Ενδοσκόπηση» από την ΠΟΕΔΗΝ στα προβλήματα νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας

«Ιός» υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχει προσβάλει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επιχειρεί μία «ενδοσκόπηση» των προβλημάτων τους. 

Όπως επισημαίνει το προεδρείο της, τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι υγειονομικές μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού.  Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν νοσήσει. Υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, έλλειψη μοριακών αναλυτών, καθυστέρηση στην έκδοση των τεστ. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό.

Το επικουρικό προσωπικό που ήρθε για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας δεν πληρώνεται μισθούς, νυκτερινά και αργίες. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για επεμβάσεις, λόγω αναστολής χειρουργείων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και λόγω έλλειψης προσωπικού που κρατάνε κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Η αναμονή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τον ενάμιση χρόνο, ενώ κλειστές είναι κλίνες εντατικής θεραπείας, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό. Παρατίθενται τα στοιχεία, όπως τα δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο Νοσοκομείο Σερρών το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι – αν και δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό – νοσηλεύει ασθενείς με ύποπτα κρούσματα και  μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που κάνουν έως και 4 μέρες να εκδοθούν.

Χρειάζονται οπωσδήποτε μοριακό αναλυτή για εξέταση κρουσμάτων. Υπάρχει έλλειψη από Αναισθησιολόγους, Νοσηλευτές, Διοικητικούς υπαλλήλους και από διάφορες άλλες ειδικότητες.

Παραθέτουμε έρευνα με τα προβλήματα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα διεκδικήσουμε λύσεις.

Η Δημόσια Υγεία υποφέρει από τις χρόνιες παθογένειες της υποχρηματόδοτησης και της υποστελέχωσης.

Τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι Υγειονομικές Μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού.  Δεκάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει. Υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, έλλειψη μοριακών αναλυτών, καθυστέρηση στην έκδοση των τεστ. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό.

Το επικουρικό προσωπικό που ήρθε για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας δεν πληρώνεται μισθούς, νυκτερινά και αργίες. Μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία λόγω αναστολής χειρουργείων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και λόγω έλλειψης προσωπικού που κρατάνε κλειστές χειρουργικές αίθουσες. 

Λίστα αναμονής για χειρουργεία στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που υπερβαίνουν τον 1 ½ χρόνο (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΑΧΕΠΑ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ). Κλειστές κλίνες ΜΕΘ (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) λόγω  έλλειψης προσωπικού. Μη επαρκής φύλαξη. Έχουμε καθημερινά φαινόμενα βιαιοπραγιών σε βάρος του προσωπικού, κλοπές, βανδαλισμούς κ.α. Λόγω έλλειψης προσωπικού υπάρχει εργασιακή εξουθένωση, αλλότρια καθήκοντα, μετακινήσεις από Νοσοκομεία στις ΥΠΕ και σε Κέντρα Υγείας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ: Νοσοκομείο αναφοράς για το covid-19. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη κυρίως Νοσηλευτικού προσωπικού. Παρά την μεγάλη έλλειψη παραμένουν υπάλληλοι του νοσοκομείου με απόσπαση στην 4η ΥΠΕ και σε Κ.Υ. και εσωτερικά του Νοσοκομείου σε αλλότρια καθήκοντα (ειδικά νοσηλευτικό προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες). Το προσωπικό του ΟΑΕΔ δουλεύει 5 χρόνια στο Νοσοκομείο έχει εξειδικευτεί είναι στην πρώτη γραμμή και οι συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο του 2021. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου οδήγησε σε μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Πολύ παλιά μηχανήματα, χωρίς υλικοτεχνικές επισκευές προσπαθούν με δωρεές να διορθώσουν την κατάσταση επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Τα αντιδραστήρια δεν επαρκούν για τον έλεγχο του covid και έτσι αργούν να βγουν τα αποτελέσματα σε ασθενείς και προσωπικό.  

Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Είναι το μοναδικό αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετεί ταυτόχρονα Θεσσαλία και Ήπειρο. Η έλλειψη προσωπικού  είναι μεγάλη. Υπάρχουν 220 κενές οργανικές θέσεις.  Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν πάνω από 120 κενά. Προσλήφθηκαν λόγω covid 11 Νοσηλευτές επικουρικοί που οι 5 καλύπτουν τα περιστατικά covid.  Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους τραυματιοφορείς. Λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς υπάρχουν πολλές αναρρωτικές άδειες. Οι επικουρικοί Νοσηλευτές που ήρθαν δεν μπορούσαν να κάνουν βάρδιες σαββατοκύριακα και νύχτες λόγω έλλειψης κονδυλίων. Οι γιατροί που προσελήφθησαν για το covid είναι απλήρωτοι. Επιστρέφουν από άδεια οι εργαζόμενοι κάνουν το τεστ και εργάζονται κανονικά πριν βγει το αποτέλεσμα. 

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει μηχάνημα μοριακού ελέγχου για τα περιστατικά covid-19. Μεγάλη είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού, Τραυματιοφορέων και τεχνικών (θερμαστές, υδραυλικοί κλπ.) Επίσης υπάρχει έλλειψη και στο Διοικητικό προσωπικό. Τα υλικά όπως γάντια, μάσκες είναι στα όρια δεν φτάνουν.  

Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο Νοσοκομείο σε Διοικητικό, Νοσηλευτικό προσωπικό και στην τεχνική υπηρεσία. Υπάρχει έλλειψη στα γάντια. 

Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Το Νοσοκομείο γίνεται αναφοράς για  covid-19 μετατρέπουν γι’ αυτό το σκοπό κάποιες κλινικές. Η Α’ παθολογική γίνεται covid, η ψυχιατρική είναι σε αναστολή. Χρωστάνε πολλά ρεπό και άδειες. Η Α΄ παθολογική γίνεται κλινική κορωνοϊού με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κρεβάτια από άλλες κλινικές. 

Γ.Ν. ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού κυρίως τεχνικού   και Νοσηλευτικού προσωπικού. Από υλικά καλύπτονται από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο. 

Γ.Ν. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ: Υπάρχει έλλειψη σε Νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργήθηκε προληπτικά τμήμα για ασθενείς με covid 19, χωρίς κατάλληλη υποδομή, το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στα 4 νοσοκομεία  που ορίσθηκαν από το υπουργείο.

Παρά τη σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού μετακινήθηκαν 15 νοσηλευτές με προϊσταμένη μαζί σε αυτό το τμήμα που δε νοσηλεύει ακόμη ασθενείς με covid 19 ούτε ορίσθηκε ακόμη. Αποτέλεσμα να συρρικνωθούν 3 τμήματα σε ένα όπως ορθοπεδική ουρολογική χειρουργική σε πολύ μικρό χώρο και χωρίς νοσηλευτές. 

Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή έχει 330 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 230 καλύπτονται με προσωπικό που υπηρετεί με ελαστικές μορφές εργασίας.  8 κρεβάτια ΜΕΘ  παραμένουν κλειστά από τα 20 λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λόγω ελλείψεων σε τεχνολογικό και επιστημονικό προσωπικό παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δειγμάτων για covid-19  λόγω φόρτου εργασίας.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ΜΑΠ (γάντια, μάσκες). Η μετακίνηση ενός Γιατρού και 10 Νοσηλευτών από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου για τις ανάγκες της πανδημίας, έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις. 

Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν ξεκίνησε να γίνεται ακόμη το τεστ covid  παρόλο που είναι Νοσοκομείο αναφοράς. Από υλικά οριακά είναι σε γάντια.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο είναι ότι αν και  δεν είναι Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, νοσηλεύει ασθενείς με ύποπτα κρούσματα και  μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που κάνουν έως και 4 μέρες να εκδοθούν. Χρειάζονται οπωσδήποτε μοριακό αναλυτή για εξέταση κρουσμάτων. Υπάρχει έλλειψη από Αναισθησιολόγους, Νοσηλευτές, Διοικητικούς υπαλλήλους και από διάφορες άλλες ειδικότητες.

Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Τραγική έλλειψη σε προσωπικό όλων των κλάδων, ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό που φθάνει το 40%. Λόγω της αυξημένης επάνδρωσης σε νοσηλευτικό στα τμήματα ασθενών με Covid 19, μειώνονται οι λειτουργίες σε άλλα τμήματα.

Η καινούργια ΜΕΘ – εντατική διαθέτει 5 κλίνες , αλλά λειτουργούν μόνο 3 λόγω της έλλειψης προσωπικού.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ:

Κ.Υ. Ν. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: Υπάρχει έλλειψη από ειδικότητες γιατρών. Δεν υπάρχει φύλαξη. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο και εξυπηρετούνται μόνο μέσω του ΕΚΑΒ και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις.

Κ.Υ. ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ: Ειδικότητες δεν υπάρχουν από γιατρούς, υπάρχουν μόνο γενικοί ιατροί. Οι διακομιδές γίνονται μόνο μέσω ΕΚΑΒ με καθυστερήσεις.  Υπάρχει μόνο ένας φύλακας. 

Κ.Υ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κτιριακό. Χρειάζεται οπωσδήποτε Νοσηλευτικό προσωπικό γιατί είναι μεγάλη η έλλειψη.

Διαβάστε επίσης για την Ένωση Εστιατόρων Ν. Σερρών: