Η επαναλειτουργία του ΚΕΘΙΣ στην τελική ευθεία (βίντεο)

Τι κι αν πλημμύρισαν οι εγκαταστάσεις; Τι κι αν οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό; Τι κι αν χάθηκαν οι τροφές;

Τον Απρίλιο ξεκινά και πάλι την λειτουργία του το ΚΕΘΙΣ, χάρη στην βοήθεια όλων των συμπατριωτών μας, την αρωγή του Δήμου Εμμανουήλ Παππά και του Κώστα Καραμανλή που τήρησε την υπόσχεσή του να βοηθήσει όσο μπορεί, έτσι ώστε να σταθεί και πάλι το κέντρο στα πόδια του.

Το ΚΕΘΙΣ τον Απρίλιο ξεκινά και πάλι την λειτουργία του

Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕΘΙΣ) μια Μ.Κ.Ο. που ιδρύθηκε στις Σέρρες το 2005 και σήμερα αριθμεί πάνω από 120 μέλη, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και έναν περίγυρο από μέλη – εθελοντές, ειδικούς σε θέματα υγείας,  που υποστηρίζουν την προσπάθεια αυτή  εθελοντικά, με στόχο τη σωματική βελτίωση και ψυχική ανάταση των ΑΜΕΑ, είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του ΚΕΘΙΣ

Που από το 2005 παρέχει θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση με την χρήση των αλόγων , καθώς η θεραπευτική ιππασία βοηθά τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Μάλιστα και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΕΘΙΣ πολλά σεμινάρια ιπποθεραπείας που αφορούν φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές με κυριότερα όλων αυτά του American Hippotherapy Association που για πρώτη φορά έγινε στην Ευρώπη κ μάλιστα στο ΚΕΘΙΣ.


Οι δράσεις του ΚΕΘΙΣ

Γίνονται μάλιστα και σεμινάρια θεραπευτικής ιππασίας που αφορούν σε εκπαιδευτές ιππασίας, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους

Στην συνέχεια ο Δήμος Στρυμόνα και οι άνθρωποί του, με προεξάρχοντα τον τότε Δήμαρχο κ Κετσετζή, αντιλαμβανόμενοι ότι το Κέντρο θα είναι ένας θεραπευτικός πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή, κατασκεύασε κλειστό στίβο για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιοχής που ήταν εμπόδιο για την διεξαγωγή των συνεδριών.

Στην συνέχεια και ο Βαγγέλης Καλαθάς αλλά και σήμερα ο Δημήτρης Νότας στάθηκαν στο πλάι του, για να φτάσουμε στο σήμερα και στο σημείο να υπάρχει ένας ενεργός επίγειος παράδεισος, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Στο ΚΕΘΙΣ δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους να αποκτήσουν τα δικά τους φτερά, μιας και παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση μοιράστηκαν υπέροχες στιγμές και πήραν δύναμη από τα ζώα του.

Δυστυχώς στις αρχές του χρόνου και για δεύτερη φορά μετά το 2016 ο υπέροχος κόσμος του ΚΕΘΙΣ δοκιμάστηκε, καθώς πλημμύρισε.

Μόνο που οι άνθρωποι του δεν το έβαλαν κάτω

Από την πρώτη στιγμή εθελοντές και τοπικοί φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους, κατ’ αρχήν για να μπορέσουν να μπουν στον χώρο και να σώσουν τα ζώα.

Ευτυχώς από όλα τα ζώα μόνο ένα γαϊδουράκι δεν τα κατάφερε, μιας και η αυτοθυσία όλων των πολιτών και εθελοντών ήταν συγκινητική

Μόνο που για να κερδίσουν ξανά τα όνειρά τους, οι άνθρωποι και το ίδιο το ΚΕΘΙΣ χρειάζονταν χρήματα.

Χρειάζονται χρήματα για τροφές, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο για το χρονικό διάστημα που δεν θα λειτουργεί αλλά όσο και για να καλύπτει τα έξοδα του.

Την αμέριστη συμπαράστασή του τότε στις αρχές του Ιανουαρίου υποσχέθηκε στο ΚΕΘΙΣ, ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής και σήμερα βλέπουμε πως τήρησε την υπόσχεσή του.

Άλλωστε ο Καραμανλής δήλωσε δημόσια ότι θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί το κέντρο σε ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση του και ακόμα αν χρειαστεί, τη μετεγκατάσταση του σε άλλο σημείο.

Αλλά και η βοήθεια από τον Δήμαρχο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά κ. Νότα ήταν σημαντική, αλλά και από τους μηχανικούς του Δήμου, καθώς τόσο με τα απαραίτητα μηχανήματα, όσο και με την καθημερινή τους επίβλεψη προχωρούν τις εργασίες που είναι απαραίτητες.

Βέβαια τα «θαύματα» έκαναν αρχικά οι εθελοντές που έσωσαν τα ζωντανά, αλλά και 4 ζευγάρια αντρικά χέρια και 2 μηχανήματα που καθημερινά κάνουν τα δικά τους μικρά θαύματα.

Μετά την πρόσφατη καταστροφή, και μέσα σε ένα μήνα και πάλι άρχισε να γελάνε τα χείλη των υπευθύνων του κέντρου που βλέπουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κέντρο, αλλά και να ονειρεύονται τα μελλοντικά πλάνα του συλλόγου.

Επειδή όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς οι φίλοι, είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα αξίζει να τονίσουμε και τη προσπάθεια όλων αυτών των εθελοντών που στήριξαν και στηρίζουν και σήμερα το Κέντρο θεραπευτικής Ιππασίας (ΚΕΘΙΣ).

Mπορείτε να δείτε στη συνέχεια τη συνέντευξη της εθελόντριας κ. Λίγκα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΡΡΕΣ