Επιστολή των ιατρών του Νοσοκομείου Σερρών προς την Διοίκηση του ΓΝ Σερρών: Κακώς οι νεφροπαθείς χρησιμοποιούν την κύρια είσοδο του νοσοκομείου για να φτάσουν στη μονάδα νεφρού…

Γράψαμε χθες για την επιστολή του προέδρου των νεφροπαθών αλλά και την απάντηση του υποδιοικητή του Γενικού Νοσοκομείου μας

Σήμερα δημοσιεύουμε και την επιστολή των ιατρών του Νοσοκομείου Σερρών προς την Διοίκηση του ΓΝ Σερρών

«Με το παρόν έγγραφό μας επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη αντίδρασή μας στην χρησιμοποίηση της ΜΤΝ ως διαδρόμου σύνδεσης της νέας, υπό κατασκευή, πτέρυγας του νοσοκομείου που θα στεγάσει την ψυχιατρική κλινική με το υπόλοιπο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε σήμερα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου θα κλείσει η είσοδος της μονάδας, ώστε να αρχίσουν τα έργα κατασκευής σύνδεσης της νέας πτέρυγας, μέσω της μονάδας, με το υπόλοιπο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των έργων, οι νεφροπαθείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κύρια είσοδο του νοσοκομείου για να φτάσουν στη μονάδα νεφρού, καθώς επίσης και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν κατακεκλιμένους, βαρέως πάσχοντες ασθενείς, για αιμοκάθαρση και ασθενείς με νόσο covid που προσέρχονται για αιμοκάθαρση ( αυτή τη στιγμή μετακινούνται με ασθενοφόρο 5 ασθενείς 3 φορές την εβδομάδα για αιμοκάθαρση).

Ως εκ τούτου, τα ασθενοφόρα θα παρατούν τους ασθενείς στην είσοδο του νοσοκομείου με σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς τους στη μονάδα, με σοβαρό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία της μονάδας και ολόκληρου του νοσοκομείου και απίστευτη ταλαιπωρία των επιβαρυμένων ήδη ασθενών.

Οι ασθενείς covid θετικοί θα διασχίζουν το νοσοκομείο για να έρθουν στο χώρο αιμοκάθαρσης, ενώ ως τώρα εισέρχονται στη μονάδα από τη δική της είσοδο ,την ακριβή ώρα που έχουμε καθορίσει
συνοδευόμενοι από νοσηλευτή με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας, με στόχο πάντα την αποτροπή μετάδοσης του ιού και σε άλλους ασθενείς και προσωπικό.

Καμία τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας….
Και μετά από αυτή την περίοδο των έργων, τα ….χειρότερα έρχονται….
Ασθενείς της νέας πτέρυγας και προσωπικό θα περνούν από τη μονάδα για να μπουν στο νοσοκομείο για οποιοδήποτε λόγο (ακτινολογικές εξετάσεις, μετάβαση στα ΤΕΠ, εισαγωγή σε κάποια κλινική του νοσοκομείου, κλπ).

Αυτή η χρήση της μονάδας είναι απαράδεκτη για πληθώρα λόγων, που μέχρι τώρα θεωρούσαμε αυτονόητους, αλλά φαίνεται πως δεν είναι για τη διοίκηση του νοσοκομείου και την ηγεσία του υπουργείου, που υποτίθεται ότι ρόλος του είναι η φροντίδα και διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Με τον απαράδεκτο αυτό σχεδιασμό, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των νεφροπαθών ασθενών, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων με το «πηγαινέλα» μέσα από τη μονάδα πολλών ατόμων, νοσούντων και μη.

Οι νεφροπαθείς, ως γνωστόν (???), αποτελούν μια πολύ ευάλωτη ομάδα ασθενών με σοβαρό βαθμό ανοσοκαταστολής και ευπάθειας στις λοιμώξεις. 

Στην ΜΤΝ του νοσοκομείου μας διενεργούνται περίπου 800 αιμοκαθάρσεις μηνιαίως, χρονίων ασθενών, καθώς και έκτακτων περιστατικών με οξεία νεφρική βλάβη, των οποίων οι λοιμώξεις και η επακόλουθη σηψαιμία αποτελούν το πρώτο αίτιο θανάτου αυτών των ασθενών.

Η εύρυθμη λειτουργία της ΜΤΝ θα διαταραχθεί, ενώ υπάρχει λύση για δημιουργία τούνελ δίπλα από την είσοδο της μονάδας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αυτός ο σχεδιασμός είναι απαράδεκτος και παρακαλούμε όπως άμεσα ανακληθεί.»

Την επιστολή υπογράφουν οι γιατροί της Μ.Τ.Ν.  Γ.Ν. Σερρών Γεωργία Αντωνιάδη,
Ελένη Ριζοπούλου, Σόνια Πασχαλίδου, Ελένη Λεονταρίδου και η Dainora Cepaityte


Όλες γυναίκες, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Νοσοκομείου μαςΤυχαίο;Δεν νομίζω;