Κίνηση “γη και Ελευθερία”: Κανείς Σερραίος δεν θέλει λατομείο γρανίτη στο Λαιλιά

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κίνηση “γη και Ελευθερία” συντάχθηκε επιστολή που απευθύνεται στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας, κο Αμυρά Γιώργο, στον οποίο παραπέμφθηκε το ζήτημα της απόφασης για την περιβαλλοντική μελέτη του λατομείου.

Το κείμενο της κοινής επιστολής διακινείται προς συνυπογραφή από φορείς, συλλόγους, σωματεία, κινήσεις και άλλες οργανώσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:Προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Γιώργο Αμυρά.

Θέμα: Περιβαλλοντική μελέτη για λατομείο γρανίτη, έκτασης 99.935,00 τ.μ. στη θέση Χέρσο της Δημοτικής Ενότητας Αχλαδοχωρίου του Δήμου Σιντικής, Π.Ε. Σερρών

“Κύριε Υπουργέ,

Η σερραϊκή κοινωνία [πολίτες-φορείς-σωματεία, Τ.Α . / Δημοτικά Συμβούλια Σερρών και Σιντικής, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και παλαιότερα –1991 και 2007- το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών] έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βούλησή της ενάντια στο συγκεκριμένο λατομείο στο Λαϊλιά Σερρών.

Απορίας άξιο πώς και γιατί αυτό το ΟΧΙ μιας ολόκληρης, κυριολεκτικά, κοινωνίας έφτασε να αμφισβητείται με νέο αίτημα από τον ίδιο ενδιαφερόμενο επιχειρηματία για την ίδια ακριβώς λατομική θέση, αίτημα το οποίο έχει, όπως προαναφέραμε, απορριφθεί πανηγυρικά το 1991 και το 2007.

Πώς και γιατί εμφανίζεται εκ νέου το ενδεχόμενο μιας άκρως καταστρεπτικής για το βουνό και το δασικό οικοσύστημα του Λαϊλιά βιομηχανικής δραστηριότητας, χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης, μέσω μιας περιβαλλοντικής μελέτης εξοργιστικά απαράδεκτης. Και, το χειρότερο, να ανοίγεται στο εγγύς μέλλον η δυνατότητα εγκατάστασης και άλλων παρόμοιων λατομείων στην περιοχή. Όταν πει κανείς ΝΑΙ στο πρώτο, πώς θα αρνηθεί και άλλα;

Η μελέτη αυτή αγνοεί επιδεικτικά:

• Τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής

• Τη σημασία της από υδρολογικής πλευράς (λεκάνη απορροής του Κρουσοβίτη ποταμού-πηγές ύδρευσης/άρδευση των χωριών της περιοχής.

• Ότι η αιτούμενη λατομική θέση βρίσκεται εντός ρέματος.

• Ότι η ευρύτερη περιοχή αποτελεί παραδοσιακά τόπο επίσκεψης/ξεκούρασης/αναψυχής των Σερραίων. Υπάρχει το Σαλέ και το χιονοδρομικό κέντρο σε μικρή απόσταση.

• Ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA.

• Ότι οι τοπικές κοινωνίες της περιοχής Κρουσοβίτη έχουν επιλέξει μια οικονομική ανάπτυξη άλλου είδους (δεντροκομία, μελισσοκομία, περιπατητικές διαδρομές/ήπιος τουρισμός, ετήσια πανήγυρη με τοπικά προϊόντα στο Αχλαδοχώρι.)

• Ότι το 2007, όταν απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημα του ίδιου επιχειρηματία, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας στην αρνητική του για το λατομείο θέση επεσήμανε τον κίνδυνο από τη ραδιενεργό ακτινοβολία του εξορυσσόμενου γρανίτη, συνδέοντας το γεγονός με τα υψηλά ποσοστά καρκινοπάθειας στο νομό Σερρών.

Η περιβαλλοντική μελέτη παραγνωρίζει όλα τα παραπάνω, λες και είναι ανύπαρκτα.

Και τίθεται το εύλογο ερώτημα σε κάθε καλόπιστο πολίτη:

Πώς είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή μια τέτοια μελέτη;

Κύριε Υπουργέ,

Σας πληροφορούμε ότι το 1991, (πρώτη κατάθεση αιτήματος από τον επιχειρηματία) το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών είχε αρχικά γνωμοδοτήσει θετικά (27-9-91), διότι η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων δε γνώριζε την ακριβή θέση του λατομείου.

Στη συνέχεια το αρμόδιο υπουργείο (ΠΕΧΩΔΕ τότε) ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη.

Μόλις έγινε γνωστή στον κόσμο η θέση του προς εγκατάσταση λατομείου, ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο να συνεδριάσει εκ νέου (11-11-91) και να αποφασίσει ομόφωνα να μη δοθούν περαιτέρω άδειες (άδεια επέμβασης και λειτουργίας).

Στη συνέχεια το θέμα “πάγωσε” πολιτικά.

Η αντίδραση των πολιτών αλλά και των τοπικών πολιτικών οργάνων ανέτρεψε την αρχική απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, εάν παρ’ ελπίδα και σε πλήρη αντίθεση με τόσα δεδομένα και στοιχεία που συνηγορούν στην απόρριψή της, η μελέτη αυτή τελικά εγκριθεί.

Τέτοιος είναι ο έρωτας των Σερραίων για το βουνό και το δάσος του Λαϊλιά.

Πώς, λοιπόν, είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό ένα έργο το οποίο σύσσωμη η σερραϊκή κοινωνία έχει οριστικά καταδικάσει; “

Εμείς θα συμφωνήσουμε τόσο με την επιστολή όσο και με τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να μην περάσει το θέμα, τόσο στο δημοτικό όσο και στο Περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και στις αρμόδιες επιτροπές

Και φυσικά καλό είναι να τονίσουμε την ομόφωνη στήριξη όλων των πολιτικών μας

Το γιατί φοβόμαστε δεν το έχω καταλάβει ακόμα

Ίσως γιατί τις περισσότερες φορές άλλα λένε από μπροστά και άλλα πίσω από τις …κουρτίνες;

Δεν ξέρω, αλλά θα δείξει….

Και μάλιστα πολύ …γρήγορα!