Επανεκκίνηση στο λόφο Καστά με την επίσκεψη Μενδώνη !!

Με την επίσκεψη Μενδώνη

Επανεκίνηση στο λόφο Καστά

Λίνα Μενδώνη : “ Ένα μνημείο που αποτελεί πόλο αναπτυξιακό, με τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή”

Πενήντα εννέα ημέρες μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις Βουλευτικές εκλογές η κ.Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφτηκε μνημεία του νομού Σερρών και φυσικά το Τύμβο Καστά.

Ένα μοναδικό μνημείο για την Μακεδονία και την Ελλάδα που η απερχόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν συνέχισε τις εργασίες, αλλά κατέστειλε την έρευνα και ανάδειξη του μνημείου, όχι για να γίνει επισκέψιμο αλλά ούτε και για την ουσιαστική προστασία του.

«Η απόφαση να μη γίνει ουσιαστικά τίποτα τα τελευταία χρόνια είναι, κατά τη γνώμη μου, πολιτική» αναφέρει η σιδηρά κυρία του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη της.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στη Π.Ε Σερρών

Λίνα Μενδώνη : “ Tεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή”

Τη Παρασκευή το μεσημέρι η σιδηρά κηρία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφτηκε την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και το Τύμβο Καστά.

Αρχικά την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ένα μοναδικό βυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα του 13ου αιώνα, το οποίο έχει το προνόμιο να μην έχει εγκαταλειφθεί ποτέ.

Η κ. υπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου για την αποκατάσταση και την αναστήλωσή του, που υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων του ΥΠΠΟΑ και εξέφρασε την ικανοποίηση της.

Η κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι ο νομός Σερρών έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και της Περιφέρειας, μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στον ίδιο χώρο προχωρά το έργο της αναστήλωσης στο περίφημο Χάνι, το οποίο είναι δείγμα τυπικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Το έργο υλοποιείται χάρις στην ευγενή χορηγία του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Στη συνέχεια και για πάνω από μία ώρα διήρκησε η επίσκεψη της κ. Μενδώνη στον Τύμβο Καστά στην Μεσολακκιά.

Ο λόγος της επίσκεψης της ήταν ο προγραμματισμός του έργου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν με τους αρμόδιους φορείς τα επόμενα στάδια για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάδειξη του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Ένα χώρο που όπως δήλωσε στο παρελθόν

Πιστεύω ότι πρόκειται για δημόσιο έργο που χρηματοδοτήθηκε από τα κραταιά βασιλικά ταμεία. Ένα τέτοιο έργο δεν έγινε για τυχαίο πρόσωπο. Πρέπει να συνδεόταν αμέσως, δεν εννοώ κατ’ ανάγκη με δεσμό αίματος, αλλά πάντως με πολιτικό δεσμό, με τον βασιλικό οίκο”.

Την υπουργό συνόδευαν στο Δήμο Αμφίπολης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος. ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, η κ.Αραμπατζή, η κ. Παναγιωταρέα, ο κ. Λεφαντζής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, ο δήμαρχος Ν.Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης και πολλοί ακόμη. Ενώ η νέα Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κατερίνα Περιστέρη έκανε την ξενάγηση  στην ανασκαφή.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε για την επίσκεψη της Υπουργού στην Αμφίπολη

“Για εμάς, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, γιατί μετά από πολλά χρόνια που είχε ξεχαστεί το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης, επιτέλους αυτούς τους δύο μήνες ξεκίνησε δυναμικά.

Χαίρομαι πολύ, γιατί επικεφαλής του υπουργείου είναι η κ. Λίνα Μενδώνη, που είναι η εγγύηση για όλους μας, ότι θα συνεχιστούν και δεν θα ολιγωρήσουν πλέον οι εργασίες, ώστε να καλυφθεί η πενταετής απραξία και απαξίωση του μνημείου”

και συνεχίζει “η συνεχής πίεση και οι διεκδικήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε απολύτως συντονισμένοι για να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά το παγκόσμιο Μακεδονικό μνημείο”.

Υπενθυμίζουμε πώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στα δύο προγράμματα για την τουριστική προβολή του Τύμβου Καστά αλλά και την συνέχιση των εργασιών, ύψους 1,5 εκ. Ευρώ και 1,4.  εκ. Ευρώ .

Το Επιμελητήριο Σερρών σημειώνει επίσης πως “στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στην Κατερίνα Περιστέρη, βοηθώντας το ανασκαφικό έργο ηθικά αλλά και έμπρακτα, προσφέροντας ένα κοντέινερ για την εξυπηρέτηση των τεχνικών και των αρχαιολόγων,

δείχνοντας έτσι πόσο σημαντικά θεωρεί τα ευρήματα του Τύμβου Καστά που μπορούν με τη σωστή ανάδειξη και αξιοποίησή τους να αποτελέσουν ένα μεγάλο αναπτυξιακό πλεονέκτημα για το Ν. Σερρών”.

Η κ. Μενδώνη τόνισε με τη σειρά της τη σπουδαιότητα του μνημείου λέγοντας

“Είναι ένα μνημείο σπάνιο, εξαιρετικής τέχνης, υψηλής σημασίας, ιστορικής και αρχαιολογικής.

Είναι ένα μνημείο που αποτελεί πόλο αναπτυξιακό, με τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή.

Είναι σημαντικό γεγονός, ότι σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί¨

και προσθέτει “Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, και  τους συνεργάτες του για τη στήριξη που πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια στο μνημείο στον Τύμβο Καστά, αλλά και τους επιστήμονες, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την ανασκαφή”,

ενώ τονίζει πως τα συγκεκριμένα έργα που εκτελούνται αυτό το διάστημα στον τύμβο Καστά, ήταν προγραμματισμένα για την Άνοιξη του 2015.

Η κ. Μενδώνη πριν το τέλος της επίσκεψης της, επισκέφτηκε το Μουσείο της Αμφίπολης,

όπου έδωσε οδηγίες σχετικά το τρόπο έκθεσης της Σφίγγας στο Μουσείο καθότι είναι το πρώτο εύρημα από τον Τύμβο Καστά, και πρέπει να εκτίθεται κατάλληλα, ώστε να δώσει σωστή εντύπωση στον επισκέπτη για την σημαντικότητα του μνημείου.

Η σφίγγα δηλαδή κοιτούσε από ψηλά τον επισκέπτη και όχι ευθεία όπως είναι σχεδόν κατά μέτωπο και στο ύψος των ώμων αυτή τη στιγμή.

Το επόμενο βήμα είναι σύμφωνα με την υπουργό η συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη και τους εμπλεκόμενους φορείς, για ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Αμφίπολης.

Τέλος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού  επισημαίνουμε ότι δόθηκαν οδηγίες μέχρι την 15η Οκτωβρίου

για να ολοκληρωθεί η μεταφορά των αρχιτεκτονικών μελών, από την περιοχή του Λέοντος και τον χώρο του Μουσείου, στον Τύμβο.

Κατά τη τελευταία σύσκεψη του Υπουργείου είχαν μεταφερθεί 22 μέλη επί συνόλου 160.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here