Θα πάρουν ή δεν θα πάρουν f-16 οι Τούρκοι; Για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο …Αιγαίο;

Είναι δύσκολο να κρίνεις και μάλιστα εκ του ασφαλούς αν και κατά πόσο πέτυχε ή δεν πέτυχε η Ελληνική αποστολή τους στόχους της στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Οι πολλοί είπαν μετά τις συναντήσεις και το όποιο αποτέλεσμα πως έγινε πολλή φασαρία για το τίποτα.

Αλλά είναι δεδομένο πως στην συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν άνοιξαν μια «βεντάλια» θεμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και το Αιγαίο, όπως ανακοίνωσε μάλιστα και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος.

Μάλιστα οι δύο άνδρες συνομίλησαν για πάνω από μια ώρα, μετά τις ευχαριστίες του Αμερικανού Προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του που «επέτρεψε» σε Σουηδία και Φινλανδία να μπουν στο NATO.

Και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν μας πως οι ΗΠΑ έδωσαν το ουσιαστικό «πράσινο φως» στην Άγκυρα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, αλλά και την πιθανότητα αγοράς νέων αεροσκαφών,  και φυσικά στους δικούς του ο Ερντογάν φαντάζει πανίσχυρος μιας και λέει πως πήρε όλα όσα ήθελε και ακριβώς όπως τα ήθελε…

Σε ότι αφορά την χώρα μας , το μόνιμο «θύμα» στα παζάρια που κάνει η Τουρκία, Μπάιντεν και Ερντογάν «μίλησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία».

Έτσι γενικά και αόριστα για τη διατήρηση της σταθερότητας. 

Λες και δεν είναι η Τουρκία αυτή που διαταράσσει τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο στο Αιγαίο…

Λες και δεν είναι η Τουρκία αυτή που κλιμακώνει τις προκλήσεις στο πεδίο και στη ρητορική.

Αλλά είπαμε..

Σημασία έχει ποιος το λέει…

Και όχι το τι λέει…