Έθεσε ο Κώστας Καραμανλής τον Θεμέλιο λίθο για την νέα ψυχιατρική κλινική!

Παρουσία της Διοίκησης του Νοσοκομείου, ιατρών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, έθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής το θεμέλιο λίθο της ψυχιατρική κλινικής, η οποία θα στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ που «ξεπάγωσε» μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, ένα έργο που «ωρίμασε» με ταχύτατες διαδικασίες καθώς ήταν το πρώτο έργο που ζήτησε πριν δύο χρόνια ο Διοικητής του νοσοκομείου Σερρών.


1.800.000 ευρώ, μετά από 44 χρόνια: Για το νέο κτίριο της Ψυχιατρικής Κλινικής

Τον θεμέλιο λίθο στο νέο κτίριο της Ψυχιατρικής Κλινικής στο οικόπεδο του νοσοκομείου Σερρών έθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. 

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ που «ξεπάγωσε» μετά από 44 ολόκληρα χρόνια με πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής. 

Το έργο «ωρίμασε» με ταχύτατες διαδικασίες καθώς ήταν ένα από τα πρώτα έργα που έθεσε στο Υπουργείο Υποδομών ο Διοικητής του νοσοκομείου Σερρών κ. Νικόλαος Φαρμάκης σε υπόμνημά του το 2020. 

Κώστας Καραμανλής:

«Ένα πραγματικά σημαντικό έργο για τις Σέρρες, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. 

Με μεγάλη χαρά πραγματοποιήσαμε τη θεμελίωση του κτιρίου που θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική της ΠΕ Σερρών. Ένα έργο που η υλοποίηση του αποτελούσε αίτημα δεκαετιών για τους κατοίκους του Νομού μας, αλλά έμενε μόνο στα χαρτιά. 

Γι’ αυτό η ικανοποίηση μας είναι πολύ μεγάλη, καθώς μια τόσο σημαντική κτιριακή υποδομή προχωράει επιτέλους με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. 

Να σημειώσουμε πως η νέα Ψυχιατρική κλινική θα συνδέεται λειτουργικά με το Γ.Ν. Σερρών και τα δυο αυτά κτίρια, θα συναποτελούν μια πολυδύναμη και σύγχρονη δομή υγείας για όλους τους Σερραίους. 

Ταυτόχρονα, υλοποιείται  και η  ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου, ενώ έπεται και η ενίσχυσή του σε επίπεδο εξοπλισμού. Οι υποδομές υγείας των Σερρών  εκσυγχρονίζονται ουσιαστικά και ενισχύονται στην πράξη με έργα». 

Ο Σερραίος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έβγαλε από τον «πάγο» ένα σημαντικό έργο υποδομής και το έθεσε σε τροχιά υλοποίησης. 

Σε επίπεδο υποδομών στον χώρο του Γ.Ν. Σερρών οι επισκευές στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου ολοκληρώθηκαν άμεσα το 2020 από την ΚΤΥΠ ΑΕ εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  ενώ ακολούθησαν σε δύο φάσεις μέσω τεχνικών ομίλων χορηγίες ύψους 224.000,00 ευρώ . 

Σημαντικότατη ήταν και η προσφορά  του ομίλου Fibran για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας πτέρυγας λοιμώξεων του νοσοκομείου μας που βρίσκεται δίπλα στον χώρο ανέγερσης της ψυχιατρικής κλινικής. 

Παράλληλα με την Ψυχιατρική συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Σερρών με την υλοποίηση των εξασφαλισμένων πιστώσεων 5.450.000,00 ευρώ . 

Η πράξη με τίτλο  “Ενεργειακή αναβάθμιση με εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών με Κωδικό ΟΠΣ 5075946 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” αποσκοπεί στην εκτέλεση εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, στο κτήριο όπου στεγάζονται κατά κύριο λόγο οι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες οι οποίες είναι ωφέλιμου εμβαδού περίπου 35.357 τ.μ, με στόχο την μείωση των ενεργειακών του απαιτήσεων και την εξοικονόμηση ενέργεια ενώ συμπεριλαμβάνονται και δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. 


Η νέα ψυχιατρική κλινική

Το νέο κτίριο δυναμικότητας 18 κλινών (8 δίκλινοι και 2 μονόκλινοι θάλαμοι) και ενός δωματίου περιορισμού, θα λειτουργεί υποστηριζόμενο από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, (Διοίκηση, μαγειρεία, πλυντήρια κλπ) μέσω διακτιριακού διαδρόμου ενώ θα έχει ανεξάρτητη είσοδο από τη Ν.Α. πλευρά του. 

Η χωροθέτηση του νέου κτιρίου έγινε στην Ανατολική πλευρά του Νοσοκομείου, βάσει επί τόπου έρευνας της Τεχνικής Υπηρεσίας και της ΚΤΥΠ Α.Ε., το δε κτιριολογικό πρόγραμμα των λειτουργιών της, έγινε βάσει του εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος για την «Κατασκευή Ολοκληρωμένου Ψ.Τ. Ενηλίκων» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης . 

Το νέο κτίριο θα είναι συνεπίπεδο της στάθμης -1 και θα συνδεθεί με το υπάρχον Νοσοκομειακό συγκρότημα και συγκεκριμένα με την μονάδα Τεχνητού Νεφρού μέσω διακτιριακού διαδρόμου. 

Η επισκεψιμότητα του δώματος του νέου κτιρίου θα γίνεται μέσω της Παθολογικής Μονάδας από το επίπεδο του Ισογείου (στ. +0,00) με την κατάργηση του παραθύρου και ταυτόχρονα την διάνοιξη εξωτερικής μονόφυλλης θύρας. 

Επισημαίνεται ότι κατά την εκπόνηση της μελέτης υπήρξε άριστη συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών ώστε να ληφθούν υπόψη τυχόν βελτιώσεις – τροποποιήσεις των προσχεδίων , ώστε η μελέτη να τύχει της σύμφωνης γνώμης του, καθώς και με το Υπουργείο Υγείας για την αναγκαία επικαιροποίηση του κτιριολογικού προγράμματος.