Αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ενεργειακής ακρίβειας: Στοχευμένες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά

Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυβερνήσεις για στοχευμένες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά, μειώσεις φόρων και τελών στα καύσιμα, κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις, ακόμη και αναβολή πληρωμών λογαριασμών, ανάβει μεταξύ των άλλων η Κομισιόν.

Στην εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Επιτροπή περιλαμβάνονται 7 άμεσα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή υποστηρίζει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, εξετάζει πιθανά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας και την αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου και αξιολογεί τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υιοθετεί εν μέρει την κοινή πρόταση Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας για κοινές κατευθυντήριες γραμμές στα αποθέματα φυσικού αερίου.

Και δεσμεύεται να εξετάσει τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει μια εθελοντική κοινή προμήθεια αποθεμάτων από τα κράτη-μέλη.

Τα μέτρα της Επιτροπής έρχονται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στις 22 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και ενώ κυρίαρχη πλέον άποψη στην αγορά είναι ότι η κρίση δεν είναι συγκυριακή, παρά έχει δομικό χαρακτήρα.

Φυσικά δραστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών και την τιθάσευση των ανατιμήσεων, ζητά και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του Ν. Σερρών.

Μάλιστα με επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα η διοίκηση της Ομοσπονδίας υποστηρίζει πως το κύμα των απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια όλων των επιχειρήσεων.

Όχι κανένας δεν θέλει κάνει αυξήσεις στην επιχείρησή του….

Αλλά αν δεν βγαίνει, θέλει δεν θέλει θα τις κάνει!