Σε φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και σιδηροδρομικά έργα Συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας

Είναι δεδομένο πως αυτή είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς ένας νέος διασυνδετήριος αγωγός θα συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και την ίδια στιγμή η Βουλγαρία θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου (συνεκτικού) συστήματος, δημιουργώντας «μια κοινή οικονομική περιοχή»

Μάλιστα χθες στη γειτονική Βουλγαρία ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής μετέφερε την τεχνογνωσία της ελληνικής πλευράς στα σιδηροδρομικά έργα , ενώ αναφέρθηκε με νόημα στη σύμπνοια Ελλάδας – Βουλγαρίας σε θέματα ανάπτυξης δικτύων και σε θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.

Συνδέουν Ελλάδα και Βουλγαρία: 182 χιλιόμετρα αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου

Η ολοκλήρωση του έργου είναι πολύ σημαντική για τη Βουλγαρία γιατί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας φυσικού αερίου σημαίνει χαμηλότερες τιμές και χαμηλότερη πίεση των τιμών καθώς το αζερικό φυσικό αέριο θα ρέει μέσω του διασυνδετήριου αγωγού από τον Σεπτέμβριο, κάνοντας πράξη την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου στην οποία προχωρούν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Για αυτό άλλωστε βρέθηκαν στην χώρα μας τόσο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ αλλά και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ , καθώς επιθεώρησαν το εργοτάξιο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) κοντά στην Κομοτηνή. 

Όσο για τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πλήρη σχεδιασμό , καθώς ενόσω η Βουλγαρία θα εισάγει φυσικό αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό θα μπορεί ταυτόχρονα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα και αυτή είναι η έννοια ενός ολοκληρωμένου (συνεκτικού) συστήματος

Η κάλυψη των αναγκών μιας χώρας από την άλλη και αντίστροφα, δημιουργώντας «μια κοινή οικονομική περιοχή, όπου θα αισθανόμαστε πιο ισχυροί, με μεγαλύτερες δυνατότητες διαφοροποίησης (σ.σ. στις πηγές ενέργειας), πιο αποτελεσματικοί».

Κώστας Καραμανλής: Γεωστρατηγικής σημασίας ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη- Ρούσε

Την τεχνογνωσία της ελληνικής πλευράς στα σιδηροδρομικά έργα και το μεγάλο «πακέτο», που δημοπρατήθηκε πρόσφατα, μετέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής σε επαφές που είχε στη Βουλγαρία.

Ο κ. Καραμανλής ειδικότερα, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας αρμόδιο για τα κοινοτικά κονδύλια και Υπουργό Οικονομικών, κ. Άσσεν Βασίλιεφ, τον Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Νικολάι Σάμπεφ και τον Υπουργό Ενέργειας, κ. Αλεξάντερ Νικολόφ. Στη συνέχεια συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν με τον κ. Σάμπεφ.

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο κ. Καραμανλής στάθηκε στη σύμπνοια Ελλάδας – Βουλγαρίας σε θέματα ανάπτυξης δικτύων και σε θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.

«Η περιφερειακή ανάπτυξη και η συνοχή στην περιοχή μας περνά μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια για διαμόρφωση κοινών διαδρομών και διαδρόμων συνεχούς ροής. Η γειτονία μας διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για αξιοποίηση των λιμανιών των δύο χωρών, στη λογική ενός ολοκληρωμένου σιδηροδρομικού άξονα διασύνδεσής τους», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Καβάλα – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε. «Πρόκειται για ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι θα δώσει ώθηση στις εμπορευματικές μεταφορές και θα έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε, άλλωστε, ότι η δεδομένη χρονική στιγμή είναι η καταλληλότερη για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς η διαδικασία αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «η συνεργασία των δυο χωρών θα ενισχυθεί και στα ευρωπαϊκά φόρα και στο Συμβούλιο των υπ. Μεταφορών της Ε.Ε.».

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε και η ανάπτυξη και των οδικών διασυνοριακών συνδέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας. Αναδείχθηκαν επίσης οι ελληνικοί προβληματισμοί για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.

«Η τήρηση του κοινοτικού και εθνικού κεκτημένου εκατέρωθεν και η αυστηροποίηση των ελέγχων στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι η διαδρομή προς την αμοιβαία και επωφελή ανάπτυξη του τομέα και στις δυο χώρες», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Σε κρίσιμες χρονικές στιγμές, όπως αυτές που διανύουμε, με τη γεωπολιτική σκακιέρα να πάλλεται, ο προσανατολισμός μας στην αειφόρο ανάπτυξη, στην απανθρακοποίηση των μεταφορών, στην ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Διαδρόμων Ανάπτυξης και στη διακρατική συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συναντίληψη επί των θεμάτων και για την κωδικοποίηση των κοινών δράσεων Ελλάδας- Βουλγαρίας για το αμέσως επόμενο διάστημα.