Για πυρκαγιές σε Βαμβακούσσα, Σιδηρόκαστρο, έπεσαν πρόστιμα και από την πυροσβεστική!

Και μιας και είπαμε για πρόστιμα, στην επιβολή διοικητικών προστίμων για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Π.Ε. Σερρών προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Σερρών τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε δύο άτομα για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και απορρίμματα στη Βαμβακούσσα, και για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στο Σιδηρόκαστρο.

Θα μου πεις πρόστιμο για κάτι που κάνανε κάθε χρόνο οι αγρότες από γεννησιμιού τους;

Ή για φωτιές που έμπαιναν στα απορρίμματα κάθε τόσο και ποτέ δεν έσβηναν όλο το χρόνο;

Ασφαλώς καθώς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 5-8-2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021, απαγορεύεται, στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε

  • (α) περιοχές NATURA,
  • (β) δάση,
  • (γ) εθνικούς δρυμούς,
  • (δ) αισθητικά δάση και
  • (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών.

Ενώ για κάθε παράβαση επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές του άρθρου τρίτου διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Επιπλέον απαγορεύεται, στο σύνολο της Επικράτειας, κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία).

Για κάθε παράβαση, μη θιγομένων τυχόν ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές του άρθρου τρίτου διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Να υποθέσω λοιπόν πως στην δική μας περίπτωση έγινε πράξη η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Ειδάλλως κάποιοι κάνανε τα τραβά …μάτια!

Πήρε μπρος η ομάδα δασοπροστασίας στην Βισαλτία;

Θα πω και ένα μπράβο έστω και καθυστερημένα στην δημοτική αρχή Βισαλτίας για την δημόσια έκκληση που απήθυνε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εθελοντών για την οργάνωση ομάδων δασοπροστασίας.

Mε κεντρικό σύνθημα « η δύναμή σου, δύναμη όλων!» η δημοτική αρχή έκανε την πρότασή της καθώς στόχος της είναι η οργάνωση ομάδων περιπολίας και περιφρούρησης για την προστασία δασικών εκτάσεων του δήμου και την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ήδη στην ιστοσελίδα του Δήμου Βισαλτίας υπάρχει σχετική φόρμα εθελοντή, μέσω της οποίας καταγράφονται τα στοιχεία των ενδιαφερομένων και ήδη ανταποκρίθηκαν πάνω από 20 άτομα

Το αν και κατά πόσο θα γίνει πράξη το όραμα κάποιων ανθρώπων δεν το ξέρω, αλλά εδώ παίζει ρόλο και η κοινωνία των πολιτών

Και υπάρχουν πολίτες που και θέλουν και μπορούν

Λίγους συνταξιούχους όπως και συνταξιούχες κάτω των εξήντα δεν … έχουμε;

Χώρια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό των εθελοντών και ως βεβαίωση για όποια πρόσληψη στο μέλλον για το κάθε παιδί και το κάθε κορίτσι

Γιατί η προσφορά είναι κάτι …μετρήσιμο!

Και για όλους εμάς και από την ίδια την πολιτεία!

Σωστά;