ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ- Άρθρο του Πασχάλη Λογαρνέ

Είναι σε όλους γνωστό ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί πλέον εθνικό κεφάλαιο και κυβερνητικό στόχο.

Δυστυχώς όμως ευνοούνται από την ασκούμενη πολιτική μόνο οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.

Αυτό τον καιρό πολύς λόγος γίνεται για την γνωμάτευση του Δημοτικού Συμβουλίου «Εμμανουήλ Παπά», που κατά πλειοψηφία συμπαρατάχθηκε με την άποψη του Δημάρχου Δημήτρη Νότα, και γνωμοδότησε με ένα σθεναρό «ΟΧΙ» στην πρόταση εταιρείας να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκομαμούθ» (το μεγαλύτερο ενιαίο στην χώρα μας) σε ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Νέου Σουλίου και Αγίου Πνεύματος, εκτάσεως 4.100 στρεμμάτων!

Την ίδια ώρα υπάρχει πληθώρα αιτήσεων από πολύ καιρό για μικρής κλίμακας Φ/Β έργα μέχρι 1.000kw μικρομεσαίων Σερραίων επενδυτών, που όμως λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου και των υποσταθμών δεν προχωράνε οι επενδύσεις τους, λόγω αδυναμίας σύνδεσης.

Από πίνακα του ΔΕΔΔΗΕ του 2019 έως 2020 των εκκρεμών αιτημάτων σύνδεσης για το Νομό Σερρών, προκύπτει ότι, υπάρχουν 282 εκκρεμείς αιτήσεις για επενδύσεις 143.000 kw.

Αναλογικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι προσθέτοντας και το 2021 τα νούμερα αυτά διαμορφώνονται 450 περίπου αιτήσεις των 220.000 kw.

Εάν γινόταν επενδύσεις για την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και των υποσταθμών του νομού Σερρών και δινόταν η δυνατότητα ικανοποίησης όλων αυτών των εκκρεμών αιτήσεων, (οι οποίες σημειωτέον συνοδεύονται από πλήρεις μελέτες και καταβολή σοβαρών εξόδων) τότε ο νομός μας θα είχε ένα μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο σερραϊκών επιχειρήσεων και ιδιωτών της τάξεως των 110.000.000 € και το ετήσιο όφελος των Σερραίων επενδυτών θα έφθανε 20.000.000 €, χρήματα τα οποία θα έμεναν στο τόπο μας ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Επίσης πρέπει να σημειωθεί και το όφελος από τον αριθμό των ανθρώπων που θα απασχοληθούν στην κατασκευή όλων αυτών των Φ/Β έργων, αλλά και πιο μόνιμα στην παρακολούθηση και συντήρησή τους. Σε αντίθεση με μια μεγάλη επένδυση που το όφελος δεν θα το δει ο νομός μας.

Αυτό που απαιτείται είναι το να δοθεί προτεραιότητα στο νομό Σερρών για την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και των υποσταθμών υψηλής τάσης, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις μέχρι 1.000 kw