Ανοιχτή Επιστολή στον κ. Τζιτζικώστα από τον Ιωάννη Γιάντσιο

Διαβάστε εδώ την επιστολή του δικηγόρου Ιωάννη Γιάντσιο προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Διαβάστε εδώ την επιστολή:

Ανοιχτή Επιστολή στον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Από τον Ιωάννη Γιάντσιο*

Γιατί κύριε Τζιτζικώστα αποκλείεται χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια μας και γιατί με αυτόν τον τρόπο ευνοείτε τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων;

Τα παρακάτω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά με την πολιτική που ακολουθείτε, για τις λίγες μεγάλες, ενάντια στις πολλές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.   

Το πρόγραμμα Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, είναι αποκλειστικά χρήματα από την Ε.Ε. μέσω ΕΣΠΑ, δίχως ένα ευρώ από το κράτος μας.   

Η κάθε Περιφέρεια στην Ελλάδα (13) στο σύνολο, κατάρτισε τις δικές της προϋποθέσεις πως μια μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.   

Μεταξύ των τυπικών προϋποθέσεων υπάρχει και ο εξής όρος και προϋποθέσεις που «πετούν» χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έξω από το πρόγραμμα, σε όφελος των λίγων μεγάλων.  

Αυτός ο όρος (τον οποίο καθορίζει αποκλειστικά ο Περιφερειάρχης) είναι ο εξής: Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες μπορεί να τον ορίσει ο Περιφερειάρχης όπως αυτός επιθυμεί ή μπορεί και όχι, δεν είναι απαραίτητο για το πρόγραμμα. Δεν τον δεσμεύει κάτι στην απόφαση του. Αυτό λοιπόν μπορεί να ισούται με όποιο ποσό θέλει ο Περιφερειάρχης. Από ο ευρώ και πάνω. Καταθέτω μερικά στοιχεία από την δική μας Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες Περιφέρειες της Ελλάδα.  

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

6. Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000€: 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 

.Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 0€: 

ΗΠΕΙΡΟΥ 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 4.000€ και η επιχείρηση να έχει κύκλο εργασιών για το 2019 μεγαλύτερο των 4.000€: 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 8.000€: 

Κρήτη 

6. Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 6.000€: 

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 

Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 6.000  

 Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν το πλαφόν των 10.000,00 ευρώ περίπου, όχι παραπάνω. Επαναλαμβάνω πως είναι απόφαση της κάθε Περιφέρειας, όπως αυτή κρίνει πως θα δοθούν τα χρήματα και με τι κριτήρια. Πολλές Περιφέρειες (όπως παραπάνω αναφέρονται) δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.  

Η απόφαση της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι μια απόφαση η οποία έχει ως γνώμονα να δώσει χρήματα σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διότι αν πχ έβαζε κριτήρια 5.000,00 ή 6.000,00 ευρώ, θα εντασσόταν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και έτσι οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα έπαιρναν λιγότερα χρήματα.

Δηλαδή, προτίμησε οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη έστω και το ένα (1) ευρώ να μην τις ενισχύσει, διότι το ποσό των 10.000,00 ευρώ ως όριο των εξόδων, για μια μικρή επιχείρηση είναι απαγορευτικό, οπότε μένει απ΄ έξω και τα παίρνει η μεγάλη επιχείρηση.

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Τζιτζικώστας. Να μην βοηθηθούν οι μικροί και οι πολύ μικροί και να βοηθηθούν οι μεγάλοι.

Μέσα σ αυτό το άσχημο οικονομικό περιβάλλον, με κλειστές επιχειρήσεις, με τζίρους στα τάρταρα, αποφάσισαν να «καταδικάσουν» τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  

Όχι κ. Τζιτσικώστα, δεν επικροτούμε την «άδικη» πολιτική σας. Και ζητούμε την άμεση διόρθωση της, άλλος είστε υπεύθυνος για το «σκότωμα» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Μ αρέσει που ο τίτλος είναι «ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Δουλευόμαστε νομίζω.  

Κ. Τζιτζικώστα, γνωρίζεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είναι τελευταία σ΄ όλη την Ελλάδα και πως, έστω και ένα ευρώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ήταν μάνα ξε ουρανού!!   

Με τις υγείες μας.  

* Ο κ. Γιάντσιος Ιωάννης είναι Δικηγόρος Σερρών 

Διαβάστε επιπλέον για τον Απόστολο Τζιτζικώστα: