Συνέντευξη: Ο Γιώργος Τρέντσιος στο SocialProfile!

ΓΙΩΡΓΟΣ Τρέντσιος (του Κωνσταντίνου):

Στόχος: η ανάπτυξη του Νομού

H συνέντευξη έγινε από το Κωνσταντίνο Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Ο Γιώργος Τρέντσιος, ένας νέος σε ηλικία ενεργός πολίτης που αγωνιά για τον τόπο του, όπως ο ίδιος λέει, συμμετέχει για πρώτη φορά στις περιφερειακές εκλογές.

Στόχος του είναι η ανάπτυξη του νομού Σερρών με όλους τους δυνατούς τρόπους,

με τη σωστή χρήση των κονδυλίων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την ανάδειξη των μνημείων και της ομορφιάς του τόπου.

Υποστηρίζει πως σημασία δεν έχουν τα κονδύλια, αλλά το αν υπάρχουν άτομα ικανά να τα διαχειριστούν, κάτι που η ιστορία μας έχει διδάξει πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Με αρχές του την συλλογική ευθύνη, το αίσθημα του καθήκοντος και την οργανωτικότητα, με κριτική στάση απέναντι στους παλιότερους αλλά μαθαίνοντας από αυτούς,

ζητάει την εμπιστοσύνη των Σερραίων πολιτών,

για να αποδείξει πως η νέα γενιά είναι και ικανή και… τολμηρή!

S.P.: Κύριε Τρέντσιο, θεωρείτε τις Περιφερειακές εκλογές κομματικές ή πολιτικές;

Γιώργος Τρέντσιος: Οι Περιφερειακές εκλογές είναι πολιτική διαδικασία, με την έννοια της συμμετοχής του πολίτη στην εκλογή των τοπικών αντιπροσώπων του.

Το ότι προσλαμβάνουν κομματικό χαρακτήρα καθώς τα πολιτικά κόμματα προτείνουν τους δικούς τους υποψήφιους και μέσω αυτών προτείνουν γενικές πολιτικές για να λυθούν τα προβλήματα συνολικά της κοινωνίας,

δεν αναιρεί την πολιτική τους διάσταση γιατί δίνουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία της επιλογής τοπικών αρχών.

Άρα εμείς ως υποψήφιοι ερχόμαστε να εξειδικεύσουμε συγκεκριμένες πολιτικές και να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Με την έννοια αυτή οφείλουμε να υπερβαίνουμε τα όποια κομματικά στεγανά και να λειτουργούμε πρώτιστα και κύρια πολιτικά προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

S.P.: Είστε υποψήφιος για πρώτη φορά σε Περιφερειακές εκλογές. Πόσο «δύσκολος» είναι στα αλήθεια ο νομός μας και ποιος είναι ο δικός σας στόχος;

Γιώργος Τρέντσιος: Χαρακτηριστικό του νομού Σερρών σήμερα είναι η απουσία αναπτυξιακής πολιτικής, πράγμα που οδήγησε στην ανεργία, στη φτώχεια, στη φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και στη διαρκή υποχώρηση του εισοδήματός μας.

Μην ξεχνάμε ότι θεωρείται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο νομός με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας.

Από το 2010 που ξεκίνησε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο που να αναδεικνύει το νομό.

Υπάρχουν άμεσα και υπαρκτά ζητήματα π.χ. οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα, μεταφορά του Κέντρου κουνουπιών από το νομό, Λιμάνι Αμφίπολης, λόφος Καστά, φαράγγι Αγγίτη, σπήλαιο Αλιστράτης, γεωθερμικά πεδία κ.ά.

που για πολλά χρόνια έχουν λιμνάσει και οι μέχρι τώρα επιλογές της Περιφέρειας αντί να βελτιώσουν τις καταστάσεις τις πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω.

Αδυνατεί η Διοίκηση της Περιφέρειας να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι ανεπαρκής.

Αδυνατεί να καταθέσει συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις που να μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Δεν είναι «δύσκολος» ο νομός.

Η δυσκολία βρίσκεται στη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της περιοχής.

Κι αυτό είναι βασική προτεραιότητα.

Από το τέλμα της αδράνειας να χαράξουμε άξονες αναπτυξιακής πολιτικής.

Να εκπονηθεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και το κυριότερο να υλοποιηθεί.

Το να παραμένει κανείς σε γενικόλογες προεκλογικές διακηρύξεις είναι εύκολο.

Επιμένω και εστιάζω στην εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών δράσεων.

Στόχος εξάλλου της παράταξής μας είναι ο συντονισμός όλων των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να εκπονηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της Κεντρικής Μακεδονίας και, εν συνεχεία, να είναι ο καταλύτης στην εφαρμογή του.

Επίσης η διαρκής αξιολόγηση όλων και η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και όχι μόνον του ΕΣΠΑ,για καλύτερη ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Μπορώ να συμβάλλω σ’ αυτή την προσπάθεια γι’ αυτό και διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την στήριξη των Σερραίων πολιτών.

S.P.: Η διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα, έδωσε την προτεραιότητα που θα έπρεπε στο νομό μας και αν όχι που εστιάζετε τις όποιες ελλείψεις;

Γιώργος Τρέντσιος: Η διοίκηση Τζιτζικώστα, συνέχεια της διοίκησης Ψωμιάδη, είναι μια ανεπαρκής διοίκηση.

Δεν μπορεί να υποδείξει έστω ένα έργο, σε οποιονδήποτε νομό της Περιφέρειας, το οποίο να σχεδίασε, να χρηματοδότησε και να υλοποίησε.

Η περίφημη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κυμαίνεται στο 29%, οφειλόμενη σχεδόν αποκλειστικά σε δράσεις στις οποίες η Περιφέρεια είναι απλώς συντονιστής, όπως τα προγράμματα εναντίον της φτώχειας.

Εκεί όμως, που εκ των προτέρων απαιτείται δουλειά και σχεδιασμός, όπως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, η απορρόφηση πόρων είναι μηδενική.

Για αναζήτηση δε και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…

Η διοίκηση Τζιτζικώστα, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα θέματα που απασχολούσαν την Περιφέρεια, πρώτον γιατί ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί ήταν κατά αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Άρα δεν πίστευε στις δυνατότητες που υπήρχαν και έχασε πολύτιμο χρόνο να καταλάβει και να κατανοήσει το στρατηγικό ρόλο που έπρεπε να παίξει η Περιφέρεια και για την τοπική ανάπτυξη και για την ανάπτυξη της χώρας.

Διαχειρίστηκε τις μεγάλες δυνατότητες που υπήρχαν με παλαιοκομματική αντίληψη της εξουσίας για την εξουσία.

Δεν μπορεί να τρέχει το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία με προϋπολογισμό κοντά στα 130.000.000 ευρώ και να μην αξιοποιείται.

Ένα πρόγραμμα που η υλοποίησή του θα συνέβαλε στα μέγιστα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων (Στρυμόνας, Κερκίνη) που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την αγροτική οικονομία μας,

στην επέκταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Άλλο παράδειγμα, το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας Ν. Σερρών που ιδρύθηκε το 1996 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών.

Το Κέντρο αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα από τα πιο δραστήρια της Ευρώπης.

Το κέντρο αυτό σταμάτησε να λειτουργεί το 2011 με ευθύνη της Πολιτείας και της Περιφέρειας, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, στην οικονομία και την ανάπτυξη του νομού μας.

Επίσης, στο λόφο Καστά ξεκίνησαν οι ανασκαφές επί Νομαρχίας Σερρών και σταμάτησαν με ευθύνη της Πολιτείας και της Περιφέρειας.

Κι αυτό, ενώ έχει εγκριθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 € με το ποσοστό απορρόφησης να είναι σήμερα μηδενικό με ευθύνη βέβαια της διοίκησης Τζιτζικώστα.

Φυσικά αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι για την ιστορία και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας η ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

S.P.: Πόσο εύκολη ή δύσκολη θεωρείτε ότι θα είναι η διοίκηση της Περιφέρειας με βάση τον Κλεισθένη, που υποχρεώνει τα αυριανά συμβούλια σε ευρύτερες συγκλήσεις;

Γιώργος Τρέντσιος: Ο Κλεισθένης υπάρχει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό,

αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για να περιορίσει τις όποιες συγκλίσεις και συνεργασίες απ’ τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μέσα από το πρίσμα των ευρύτερων συνεργασιών.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια υπέρβαση της κουλτούρας των κομματικών αγκυλώσεων.

Αυτό είναι το σκεπτικό μας και συνιστά μια πολιτική θέση που αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη βάση τους κι όχι στο επίπεδο των μικροκομματικών συναλλαγών και επιδιώξεων.

Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και όσοι αντιλαμβάνονται τη λογική μας ασφαλώς θα καθίσουν να συζητήσουν πάνω σ’ αυτά και στην περίπτωση αυτή βέβαια λύσεις μπορούν να δοθούν.

Γι’ αυτό απαιτούνται σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για τις συνεργασίες κι όχι μέσω συναλλαγών σε παρατάξεις και πρόσωπα.

Κι εμείς σ’ αυτό είμαστε ξεκάθαροι.

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις, η εκ των προτέρων συμφωνία στην κατεύθυνση και υλοποίηση έργων απαραίτητων για τη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας είναι προϋπόθεση ώστε ο πολίτης να γνωρίζει από πριν προκειμένου να επιλέξει τους εκπροσώπους του.

Εμείς είμαστε αυτοδιοικητική παράταξη με συγκεκριμένη αντίληψη για την τοπική διακυβέρνηση και την ανάπτυξη.

Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις παρατάξεις, όχι με κόμματα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.

Μετά τις εκλογές, θα επιδιώξουμε την προγραμματική σύνθεση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Είναι για το καλό του τόπου μας.

Αν συμφωνηθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής για την ανάπτυξη, θα είμαστε ενεργά παρόντες στην υλοποίησή του.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα ασκήσουμε σκληρή, αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση στην όποια πλειοψηφία σχηματιστεί.

S.P.: Ο Νομός μας κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πιάσει πάτο στο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του. Είναι έργο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Γιώργος Τρέντσιος: Σίγουρα έχει να κάνει με τις γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης αλλά εμείς πιστεύουμε στον πολύ σημαντικό ρόλο που έπρεπε να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Τα τοπικά ζητήματα λύνονται με αγώνα σε τοπικό επίπεδο κι εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος της Περιφέρειας, η οποία δεν πρέπει να παραμένει ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός και να κινείται στο περιθώριο της Κεντρικής Διοίκησης.

Πολλές φορές μάλιστα η ανικανότητα της Περιφερειακής Διοίκησης να παρέμβει δραστικά και ουσιαστικά καλύπτεται κάτω από το πέπλο των γενικόλογων πρακτικών της κυβέρνησης.

Παράδειγμα, η ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ είναι δική μας ευθύνη.

Αυτό προϋποθέτει ανθρώπους που μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και να διαχειριστούν ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κι εδώ η Διοίκηση Τζιτζικώστα αποδείχθηκε ανίκανη.

Όταν βρέχει κονδύλια, η Περιφέρεια κρατάει ομπρέλα.

S.P.: Πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί ένας Νομός, όταν η Περιφέρεια έχει μεν αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους;

Γιώργος Τρέντσιος: Είναι αλήθεια πως μια Περιφέρεια δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Είναι λάθος όμως να πιστεύουμε ότι μόνον τα χρήματα λύνουν τα προβλήματα.

Πρέπει να δώσουμε ρόλο και πρωτοβουλίες σε ανθρώπους που έχουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες να δουλέψουν στον τόπο μας και για τον τόπο μας.

Ακόμη κι ένα ευρώ για να αξιοποιηθεί σωστά χρειάζεται ανθρώπους στην κατάλληλη θέση.

Σ’ αυτό πιστεύουμε και σ’ αυτό δίνουμε προτεραιότητα.

Πολλές φορές το να χρησιμοποιείται το οικονομικό σκέλος απλά ως πρόσχημα, χαρακτηρίζει τους ανίκανους να ασκήσουν αποτελεσματική διοίκηση.

S.P.: Με δεδομένη την εικόνα που έχει σήμερα η Περιφέρεια ποιο στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, στο τέλος της τετραετίας;

Γιώργος Τρέντσιος: Διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την στήριξη των Σερραίων πολιτών γιατί είμαι ενεργός πολίτης που αγωνιώ για τον τόπο μου.

Η συμμετοχή μου στις Περιφερειακές εκλογές είναι πρόκληση και απόφαση αγώνα σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο για ένα καλύτερο αύριο.

Πιστεύω στις αρχές της συλλογικής δράσης και της ευθύνης απέναντι στον πολίτη.

Στόχος μου είναι και η ανάδειξη των προβλημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και δη της αγροτικής οικονομίας και της καινοτομίας.

Στόχος μου είναι ο προγραμματισμός, το σχέδιο ανάπτυξης και η εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών δράσεων για την βελτίωση των προβλημάτων προς όφελος των συμφερόντων των Σερραίων πολιτών,

είτε αφορά στο πιο απομακρυσμένο χωριό είτε στον αστικό ιστό με ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και εντιμότητα.

Επιμένω και εστιάζω στο να εκπονηθεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και το κυριότερο να υλοποιηθεί.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΕΝΤΣΙΟΣ είναι Φαρμακοποιός και ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

H συνέντευξη έγινε από το Κωνσταντίνο Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here