Τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών επισκέφθηκε ο Λευτέρης Αβραμάκης

Λευτέρης Αβραμάκης: «Κοινό συμπέρασμα της συζήτησης με τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών αποτελεί η ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία.»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, την Πέμπτη, αφού πρώτα βρέθηκε τον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, όπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί rapid test στους πολίτες για τον εντοπισμό κρουσμάτων covid – 19, και συνομίλησε με μέλη του κλιμακίου και παρευρισκόμενους, επισκέφθηκε στη συνέχεια τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Άγγελο Βάκαλο, ωτορινολαρυγγολόγο, και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Αργυριάδη, μαιευτήρα – γυναικολόγο.

Κατά τη συνάντηση τα μέλη του Συλλόγου ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιατροί κατά την άσκηση της ιατρικής επιστήμης καθώς και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ιατρικός κλάδος ενόψει του δεύτερου και ισχυρότερου, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, κύματος πανδημίας.

Ειδικότερα, έθεσαν αρχικά ως θέμα, και με αφορμή την παρουσία του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στις Σέρρες,  την ανάγκη για την διενέργεια μαζικών τεστ στους πολίτες , ως ένα αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη της διασποράς του ιού.

Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο η διαγνωστική εξέταση covid – 19 να συνταγογραφείται, ώστε μέρος του κόστους να αναλαμβάνει το κράτος.

Έτσι, θα μπορεί ο κάθε ο πολίτης να υποβάλλεται στην εξέταση αυτή στα ιδιωτικά κέντρα.

Επίσης απαραίτητο είναι το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών να αποκτήσει εξοπλισμό PCR, ώστε να μπορεί να διενεργεί την εξέταση εδώ και να αποφεύγεται η καθυστέρηση της έκδοσης των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που αποστέλλονται στη Θεσσαλονίκη.

Εν συνεχεία, η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη της ενίσχυσης αφενός της προνοσοκομειακής φροντίδας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με επιπλέον κλίνες, ώστε να μπορέσει το σύστημα να αντέξει κατά την κλιμάκωση της πανδημίας. 

Ως  άλλο σημαντικό ζήτημα τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου έθεσαν την ανάγκη προσλήψεων στη Δημόσια Υγεία. Ιδίως το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών σήμερα έχει άμεση ανάγκη με ενίσχυση της ιατρικής του υπηρεσίας, της οποίας οι γραμμές αραιώνουν μέρα με τη μέρα, καθώς ιατροί συνταξιοδοτούνται ή υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, ενώ οι εναπομείναντες και οι εναπομείνασες «στύβονται» κυριολεκτικά από τα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών.

Συμπληρωματικά προς αυτή την ανάγκη, τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου έθεσαν την αναγκαιότητα για μισθολογική αναβάθμιση των ιατρών του ΕΣΥ, ώστε να λαμβάνουν αμοιβές που θα ανταποκρίνονται στις σπουδές και στη σημαντικότητα του έργου τους, ενώ θα είναι και ικανές να αποτρέψουν νέους ιατρούς από την μετανάστευσή τους σε άλλες χώρες, που προσφέρουν ασύγκριτα καλύτερα πακέτα αποδοχών.

Συμπερασματικά, λοιπόν, για την επίτευξη τόσο της δημιουργίας ενός νέου μισθολογίου για τους ιατρούς του ΕΣΥ, όσο και της πραγματοποίησης νέων μαζικών προσλήψεων απαιτείται αδιαμφισβήτητα η  αύξηση της δαπάνης για τη δημόσια υγεία.

Στα πλαίσια της συνάντησης με τα μέλη της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου, ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:

«Στη συνάντησή μου σήμερα με εκπροσώπους της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου  κύρια συνισταμένη των θεμάτων που συζητήσαμε ήταν η αύξηση της δαπάνης για τη δημόσια υγεία, ώστε να επιτευχθούν προσλήψεις ιατρών στα Νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να εξασφαλισθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για διενέργεια μαζικών τεστ, να δημιουργηθούν κλίνες ΜΕΘ, να καταστεί εφικτή η μισθολογική αντιστοίχιση των ιατρών του ΕΣΥ με την πραγματική τους προσφορά. Αντί αυτών, όμως, η Κυβέρνηση επιλέγει με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού να μειώσει κατά 31 εκ. τη σχετική δαπάνη, ιδίως σήμερα σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη, που η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζεται πιο απειλητική από ποτέ για τη χώρα μας.

Είναι, επομένως, εύκολο να συναχθεί πως όχι μόνο σε ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας δεν προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση, αλλά φαίνεται να επιδιώκει την τεχνητή υποβάθμισή τους, τη στιγμή που χορηγεί με τρόπο εξόφθαλμο μπόνους 30 εκ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, εξασφαλίζοντας τους υπέρογκη αποζημίωση νοσηλίων και τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ έως και 40% της δύναμής τους χωρίς να υποχρεούνται στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Στην προσπάθεια της αυτή να καμουφλάρει την ανεπάρκεια και τους χείριστους χειρισμούς της η Κυβέρνηση δεν διστάζει να επιστρατεύσει την θεωρία της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ιδιαιτέρως των νέων, μετακυλώντας σε αυτούς το βάρος για την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση.

Τελικά, όμως, το μόνο που καταφέρνει είναι να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, αφού η κοινωνία δεν είναι δυνατό να εξαπατηθεί. Πλέον σήμερα, κανένας, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση δεν μπορεί να παραγνωρίσει την σημαντικότητα ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη για προσλήψεις υγειονομικών, για δημιουργία κι άλλων κλινών ΜΕΘ και για διενέργεια μαζικών τεστ στους πολίτες, πρόνοιες που απαιτούν σε κάθε περίπτωση να δαπανηθούν περισσότεροι δημόσιοι πόροι, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας τη στιγμή που συνεχίζει ανενόχλητη η ροή χρήματος προς φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά συμφέροντα είναι σε αυτή τη συγκυρία τουλάχιστον εγκληματική.

Κι αν δεν σταματήσει άμεσα, σύντομα θα βλέπουμε τις εικόνες της Ιταλίας πριν λίγους μήνες, πλέον όχι στους δέκτες μας, αλλά στα Νοσοκομεία των πόλεών μας.»    

Διαβάστε επίσης για την Δ.Ο.Υ. Σερρών: