Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Για τις καταστροφές μήνυση kατά παντός υπευθύνου από τον Χύτα

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος»,κατέθεσε η Διοίκηση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Νιγρίτας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, από τα 9.000, περίπου, στρέμματα των αγροκτημάτων Τερπνής- Βαμβακούσσας- Ανθής, τα 3.000 στρέμματα πλημμύρισαν.

Από αυτά που πλημμύρισαν, τουλάχιστον 200 στρέμματα ήταν καλλιεργημένα με βαμβάκι, αλλά 200 περίπου ήταν αλώνιστα καλαμπόκια και περίπου 250 στρέμματα με καλλιέργεια μηδικής.

Επρόκειτο, δηλαδή, για καλλιέργειες σε εξέλιξη.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν 120 υδροστόμια- υδροληψίες του ΤΟΕΒ, με κόστος 450€ το καθένα, με συνολικό κόστος κοντά στα 50.000 ευρώ

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί, αν εγκαίρως είχε καθαριστεί ο χείμαρρος της Τερπνής.

Ο ΤΟΕΒ Νιγρίτας κάνει λόγο για «εγκληματικές παραλείψεις», εξαιτίας των οποίων πλημμύρισαν τεράστιες εκτάσεις, καταστράφηκαν οι καλλιέργειες των παραγωγών, ζημιώθηκε πολλαπλώς ο ΤΟΕΒ, ενώ κινδύνεψαν και οι περιουσίες του χωριού της Ανθής, καθώς τα νερά έφτασαν μέχρι τα σπίτια.

Σύμφωνα με τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας, πλημμύρισε και η αποστραγγιστική τάφρος Κ5, αρμοδιότητας του ΓΟΕΒ Πεδιάδας Σερρών και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καθαριστεί καθόλου.

Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει το αγρόκτημα Πατρικίου, να καταστραφούν καλλιέργειες, αλλά και να υποστεί ανυπολόγιστη ζημία η επιχείρηση Κ.Σ..

«Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω εκκοκκιστήριο διέθετε 900 μπάλες εκκοκκισμένου βάμβακος, η οποία κάθε μπάλα ζυγίζει 220 κιλά και το κάθε κιλό στοιχίζει 230 ευρώ. Εμείς, αν και δεν είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, επιχειρήσαμε αμέσως και εκεί και καταφέραμε με τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτουμε, να αμβλύνουμε το πρόβλημα.

Οι ανωτέρω ζημίες θα είχαν αποφευχθεί τελείως αν ο ΓΟΕΒ Πεδιάδας Σερρών προέβαινε στον καθαρισμό της τάφρου, όπως είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να κάνει και δεν αδιαφορούσε παντελώς για τα μέλη του» τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Εμείς απλά σημειώνουμε πως υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις των αγροτικών προιόντων είναι ο ΕΛΓΑ , αλλά έχω την αίσθηση πως η μήνυση έχει και μια δόση …πολιτική!

Δηλαδή η ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών της δημοτικής αρχής!

Θα μου πείτε τόσα λεφτά δόθηκαν στην προηγούμενη πλημμύρα…

Το τι έγιναν βέβαια, έχω την αίσθηση πως θα μας απασχολήσει την ερχόμενη περίοδο

Και όχι μόνο την …προεκλογική!