Στη προεκλογική περίοδο Καμία πρόταση Για την ανάπτυξη του νομού Σερρών!

Δυο βδομάδες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου

Καμία πρόταση

Για την ανάπτυξη του νομού Σερρών

Δυο βδομάδες απομένουν για τη λήξη της προεκλογικής περιόδου και η συζήτηση μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών περιστρέφεται στα κεντρικά θέματα της χώρας.

Για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, το πως θα γίνει η διαχείριση του χρέους της χώρας μας, για τους φορολογικούς συντελεστές και την ενδεχόμενη ή μη μείωσή τους, γενικά την οικονομική πολιτική, και εντελώς τελευταία και αναίτια τα εθνικά θέματα.

Με άλλα λόγια, για τα τοπικά προβλήματα, δεν έχει ακόμα ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, προκειμένου να ακουστούν όλες οι προτάσεις.

Και δεδομένου ότι οι οδηγίες από τα κεντρικά των κομμάτων δεν ασχολούνται καθόλου με τόσο …εξειδικευμένα θέματα, από τους υποψηφίους βουλευτές του νομού Σερρών «η μπάλα πηγαίνει στην εξέδρα»…

Από τους περισσότερους υποψήφιους βουλευτές

Καμία συζήτηση για τα τοπικά προβλήματα

Σε δύο βδομάδες ακριβώς, θα έχει εκπνεύσει η προεκλογική περίοδος κομμάτων και υποψηφίων, οδηγώντας στην τελική ευθεία προς την κάλπη.

Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, έχει περιγραφεί με ακρίβεια από το «Ελεύθερο Βήμα» και καθημερινά επιβεβαιώνεται από τη ρητορική των κομμάτων.

Απλώς το επαναλαμβάνουμε: Είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Κατά τα λοιπά, το ενδιαφέρον για τα κόμματα εστιάζεται στις απαντήσεις που το καθένα δίνει –κυρίως- στο θέμα της οικονομίας, αλλά  και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους δανειστές και τους… Θεσμούς!

Η μόνη διαφορά βεβαίως με τους παλιούς «μνημονιούχους» και τους σημερινούς «θεσμούς», είναι βεβαίως το …όνομα!

Και βέβαια το μόνο που δεν συζητά κανένας, είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των συζητήσεων.

Και είναι η ανάπτυξη

Μια ανάπτυξη που δεν θα έρθει, ούτε με τις συντάξεις που οι μεν λένε πως δεν θα μειώσουν περισσότερο από τους δε, ούτε με τις απολύσεις που θα κάνει ή δεν θα κάνει ο όποιος Μητσοτάκης

Γιατί το ζητούμενο που θα έπρεπε να επικρατεί σε κάθε πολιτική συζήτηση, και αυτό είναι που θα έπρεπε να είναι το κυριότερο κριτήριο για την ψήφο των συμπολιτών μας,

δυστυχώς δεν κυριαρχεί στην όποια αντιπαράθεση κομματικών εκπροσώπων ή υποψήφιων βουλευτών.

Ωστόσο, στο νομό Σερρών υπάρχουν κάποια ζητήματα που θα έπρεπε αν μη τι άλλο να συνθέτουν την προεκλογική ατζέντα.

Ζητήματα που ζητούν απαντήσεις άμεσες και ξεκάθαρες.

Ανάμεσά τους, ξεχωρίσαμε τέσσερα αρνητικά και ένα θετικό που επιτακτικά απαιτεί σαφή απάντηση.

Αμφίπολη

Ξεκινάμε λοιπόν από την ανάδειξη και αξιοποίηση των θησαυρών που ανακαλύφθηκαν –ή και πρόκειται να ανακαλυφθούν- στην Αμφίπολη.

Η αρχαιολογική σκαπάνη της Κατερίνας Περιστέρη και των συνεργατών της, έχει μέχρι στιγμής αναδείξει τον τύμβο Καστά,

και δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια,

τόσο για την συνέχιση των ανασκαφών, όσο και για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου

Μάλιστα η σημαντικότερη αρχαιολογική του 2014 και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ακόμα βρίσκεται στην κορυφή των στόχων και των ίδιων των κυβερνώντων που δεν την θυμήθηκαν βεβαίως, όσο βρισκόταν στην εξουσία.

Μάλιστα και σήμερα επαίρονται πως τα λίγα χρήματα που εξασφαλίστηκαν είναι «δικά» τους, όταν πριν ένα μήνα είχαμε Περιφερειακές εκλογές και έγινε σε όλους γνωστό πως όλα όσα εξασφαλίστηκαν για το μέλλον,

εξασφαλίστηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρέπει λοιπόν, άμεσα, να δοθεί συγκροτημένη απάντηση για την ανάδειξη του λόφου Καστά και συνολικά της Αμφίπολης που θα τη συνδέει με τη συνολική αξιοποίηση του νομού Σερρών ως σύνθετου και ολοκληρωμένου προορισμού.

Μέχρι στιγμής, την μοναδική πρόταση την έχει καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής και μάλιστα στην Ελληνική Βουλή, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή σε ολο το …σερραίικο!

Βιομηχανία

Τι κι αν το «λουκέτο» στο εργοστάσιο ζάχαρης σήμανε ένα τέλος εποχής;

Ακόμα και σήμερα αποτελεί «στόχο» της κυβέρνησης και έχει αποτελέσει ακόμα ένα πεδίο πλειοδοσίας για τα κόμματα!

Τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από την κυβέρνηση, που θέλει ακόμα να «σώσει» το πτώμα της Ζάχαρης, που η ίδια έθαψε στον κάμπο μας, μαζί με την τευτλοκαλλιέργεια!

Σίγουρα αυτό δε σημαίνει ότι ο δευτερογενής τομέας ανάπτυξης του νομού Σερρών, αρχίζει και τελειώνει με την  παραγωγή ζάχαρης από το τεύτλο.

Η φθίνουσα αναπτυξιακή πορεία του νομού και η επίσης δραματική μείωση του αριθμού μονάδων στη βιομηχανική περιοχή, ίσως την προσεχή εβδομάδα, να συγκινήσουν και πάλι τα κόμματα και τους υποψηφίους τους.

Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς μειωμένο κόστος παραγωγής, για παράδειγμα από την χρήση της γεωθερμίας ή την μη ολοκλήρωση των αρδευτικών διωρύγων που περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους….

Αγροτική Παραγωγή

Και τι να πει κανείς για τον πρωτογενή παραγωγή;

Όταν όλος ο τομέας της αγροτικής παραγωγής, σε έναν κάμπο που κάποτε ήταν σε θέση όχι μόνο να συντηρεί, αλλά και να αποφέρει θετικά πρόσημα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες,

φθίνει καθημερινά,

οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς που εδώ και πέντε – έξη χρόνια και μάλιστα κάθε χρόνο και χειρότερα, πλήττονται και …φορολογικά!

Ακόμα οι αγρότες μας περιμένουν το μαγικό προιόν, που έτσι και σπείρουν θα δουν και πάλι το εισόδημά τους να αυξάνει και να μην στηρίζονται και πάλι στις επιδοτήσεις που σήμερα τους συντηρούν κατ’ αποκλειστικότητα.

Οδικό δίκτυο

Παρά τις επανεκκινήσεις σε έργα επί των κεντρικών οδικών αξόνων του νομού Σερρών, εξακολουθούμε να αποτελούμε μια κακή παρένθεση στο χάρτη των δρόμων της χώρας μας.

Αναμένουμε, λοιπόν, με αγωνία μήπως και κάποιος από τους υποψηφίους αναφερθεί στο γεγονός ότι οι οδικές συνδέσεις με τις τρεις πρωτεύουσες των γειτονικών νομών (Κιλκίς, Δράμα, Καβάλα) εξακολουθούν να είναι κάκιστες,

με μοναδική εξαίρεση την Θεσσαλονίκη, που κινδυνεύουμε να την βλέπουμε με τα κιάλια, λόγο …διοδίων!

Δρόμοι που αποτελούν ντροπή για μια χώρα που προ δεκαετίας ήθελε να λέγεται «ισχυρή» και τώρα υποστηρίζει ότι θέλει και μπορεί να ξαναμπεί στην ανάπτυξη.

Περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ανέκαθεν ξεχώριζαν στις συζητήσεις και στις λίστες των τοπικών ειδήσεων, χωρίς όμως να αναδεικνύονται ιδιαίτερα σε περιόδους εκλογών.

Στο νομό μας απασχόλησαν και απασχολούν ιδιαίτερα, τρία θέματα με άμεσες συνέπειες στο περιβάλλον:

  • Κατ΄αρχήν ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ, που πέρασε και έσκαψε όλο το νομό, και χρωστά ακόμα στους Δήμους μας τα αντισταθμιστικά της έργα.
  • Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, που αποδόθηκε σε ιδιώτη, που θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος στον κάθε Δήμο και επακόλουθα και στον Σερραίο δημότη
  • Και οι έρευνες για την εξόρυξη χρυσού, που αν μη τι άλλο εδώ και χρόνια μπήκαν στο ράφι, ίσως λόγο ιδεοληψίας ή ίσως λόγο ανεπάρκειας γνώσεων και επιπτώσεων

Πάντως και για τα τρία θέματα, οι τοπικές κοινωνίες έχουν δώσει τις απαντήσεις τους, στις προεκλογικές συζητήσεις όμως

η απουσία τους , αν μη τι άλλο είναι παραπάνω από θορυβώδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here