600.000 ευρώ από Καραμανλή – Άνοιξε ο δρόμος για τα αντιπλημμυρικά έργα στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων!

Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση από τον Δήμο Σερρών των αναγκαίων έργων προστασίας  στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, καθώς και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο συνολικού προϋπολογισμού άνω των 600.000 ευρώ.  

Μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Σερρών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες της 21ης Ιουνίου 2020 εγκρίθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, η χρηματοδότηση δύο σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων με εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στο Δήμο Σερρών 372.000 ευρώ για την γέφυρα και 233.000 ευρω για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση από τον Δήμο Σερρών των αναγκαίων έργων προστασίας  στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, αποτελούν τα 600.000 ευρώ που διέθεσε στον Δήμο Σερρών η κυβέρνηση, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θεωρητικά θα είναι πολλαπλάσιος

Ειδικότερα, ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής υπέγραψε την έγκριση δέσμευσης προϋπολογισμού και διάθεση ισόποσης πίστωσης ποσού 372.000 ευρώ για τα έργα προστασίας της Γέφυρας Τσέλιου από πλημμύρες και ποσού 233.120 ευρώ για το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Σερρών. 

«Από τις πρώτες στιγμές μετά την καταστροφική πλημμύρα οι υπηρεσίες του Δήμου Σερρών εργάζονται πυρετωδώς για την επίλυση των προβλημάτων στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και τη Γέφυρα Τσέλιου, καθώς και την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές σε Σέρρες, Ορεινή και Λευκώνα.

Παράλληλα, προχωρούν τάχιστα και οι ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συμπαράσταση και την πολύτιμη βοήθεια του υπουργείου Υποδομών και του υπουργού Κώστα Καραμανλή. 

Με την έγκριση της χρηματοδότησης προχωρούμε άμεσα τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση των δύο έργων, ώστε να θωρακίσουμε τον Δήμο και τους πολίτες από τις πλημμύρες.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τις Σέρρες και τους Σερραίους να ζήσουν στο μέλλον ανάλογες καταστροφές», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης. 

Το ιστορικό της πλημμύρας στις Σέρρες – Την Κυριακή 21 Ιούνη υπερχείλισε ο χείμαρρος

Να θυμίσουμε πως το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιούνη υπερχείλισε ο χείμαρρος των Αγίων Αναργύρων, με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμύρες και καταστροφές στη συνοικία της Αγ. Σοφίας και σε όλο το μήκος και το πλάτος της  κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων.  

Οι συνοικίες πίσω από το ξενοδοχείο Ξενία, μετατράπηκαν σε απέραντο βούρκο από τον τεράστιο όγκο νερού και φερτών υλικών που κατέβασε ο χείμαρρος στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. 

Αποτέλεσμα της υπερχείλισης ήταν να πλημμυρίσουν δεκάδες υπόγεια, ισόγεια και αυλές σπιτιών και στις δυο πλευρές της κοίτης του χειμάρου, με τους δρόμους να καλύπτονται από τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης και να είναι για ώρες απροσπέλαστοι, ενώ σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού ξεπέρασε ακόμα και τα 2,5 μέτρα! 

Οι κάτοικοι έντρομοι με κουβάδες και σκούπες προσπαθούσαν να διώξουν τα νερά, αδυνατώντας να πιστέψουν τι τους συνέβη από την μια στιγμή στην άλλη. 

Όσο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ επί τόπου στη γέφυρα της Σιγής και στους γύρω δρόμους έσπευσαν τόσο τα συνεργεία του Δήμου όσο και αυτά της ΔΕΥΑΣ. 

Μεγάλες οι καταστροφές στην κοιλάδα των Αγ.Αναργύρων

Μεγάλες ήταν οι καταστροφές στην κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων, καθώς τα ορμητικά νερά του χειμάρρου παρέσυραν στο πέρασμά τους, ξύλινες γέφυρες, κορμούς δέντρων και κάδους απορριμμάτων ενώ μια μικρή λίμνη από στάσιμα νερά σχηματίστηκε στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν το δημοτικό αναψυκτήριο, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στο ύψος του αναψυκτηρίου «Βαλέρια».

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης ήταν πως η βροχόπτωση δεν δικαιολογούσε, ούτε προμήνυε το μέγεθος της καταστροφής, όμως ο χείμαρρος των Αγίων Αναργύρων δεν υπερχείλισε τόσο από τα νερά της πόλης, όσο από τον όγκο νερού που κατέβηκε από την Ορεινή.

Έκλεισε η γέφυρα του Τσέλιου μετά το έντονο φαινόμενο

Αμέσως μετά τα έντονα φαινόμενα έκλεισε προσωρινά η γέφυρα του Τσέλιου και μόνο μετά από ενδελεχή έλεγχο κλιμακίου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, αλλά και κλιμακίου της Εγνατία Α.Ε. , αλλά και υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερρών, όπως και εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου,  δόθηκε η άδεια και μόνο για τα ΙΧ να περνούν από την γέφυρα.

Μια γέφυρα που έχει ιστορία πάνω από ένα αιώνα και στα σίγουρα είναι απαραίτητο είτε να αποκατασταθεί, είτε να κατασκευαστεί μια καινούργια στην θέση της.

Σέρρες: Ακόμα να αποζημιωθούν οι κάτοικοι !!

Υπενθυμίζουμε πώς ο δήμαρχος Σερραίων Αλέξανδρος Χρυσάφης με έγγραφο του ζήτησε να κηρυχτεί η Σέρρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που έγινε και ενημέρωσε τους κατοίκους των οποίων οι κτιριακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, να υποβάλουν την Αίτηση Δήλωσης ζημιάς και το Φωτογραφικό υλικό των ζημιών εντός (10 ) δέκα ημερών, έτσι ώστε να αποσταλούν στην αρμόδια Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ) και να λάβουν την αποζημίωσή τους.

Πράγμα που μέχρι στιγμής τουλάχιστο παραμένει ακόμα ζητούμενο.

Διαβάστε επίσης για την πλημμύρα στις Σέρρες:

Διαβάστε για το Δήμο Σερρών