Κώστας Καραμανλής: Οι ίσες αποστάσεις συνιστού εύνοια προς τον παρανομούντα!

Μηνύματα εντός και εκτός συνόρων για τα ελληνοτουρκικά, σε αυτή τη νέα περίοδο όξυνσης που έχει επιλέξει η Άγκυρα, εξέπεμψε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην προχθεσινή εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή”, με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών», παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και δεκάδων υπουργών και στελεχών της Ν.Δ

Επισημαίνοντας ότι, αντίθετα με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι χώρα αναθεωρητική, καθώς επιδιώκει να μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες προς όφελος της, ο κ. Καραμανλής ανέδειξε τις ευθύνες των συμμάχων, στιγματίζοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

«Ίσες αποστάσεις και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Σημειώνοντας δε ότι η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας δεν επιτρέπει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη.

Κώστας Καραμανλής: Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη

«Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων. 

Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός. 

Σέβομαι τις αντιλήψεις όλων. 

Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά», σημείωσε.

«Βεβαίως και η Ελλάδα πρέπει να εμμένει στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Βεβαίως και πρέπει να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όπως άλλωστε έπραξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και βεβαίως είμαστε πρόθυμοι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο για την μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. 

Γιατί εξ ίσου βεβαίως είναι αδιανόητη διαπραγμάτευση ή παραπομπή περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. 

Η στάση αυτή, της σταθερής γραμμής υπεράσπισης και προβολής των εθνικών θέσεων χαρακτηρίζεται ενίοτε επικριτικά ως λογική της ακινησίας. Αν όμως η δήθεν κινητικότητα, δηλαδή η μετακίνηση από πάγιες εθνικές θέσεις οδηγεί σε αντιλήψεις συμβιβασμού με τις μονομερείς και διαχρονικά αυξανόμενες τουρκικές αξιώσεις, το επιχείρημα είναι και έωλο και επικίνδυνο. 

Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. 

Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κώστας Καραμανλής: Στόχευση της Τουρκίας η ανατροπή του σημερινού status quo

Ο κ. Καραμανλής έβαλε και εναντίον της συνεκμετάλλευσης, αποδομώντας το αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο ο από κοινού προσπορισμός οφέλους από τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ήταν ισχυρό κίνητρο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να οδηγηθούμε σε μια επ αμοιβαία ωφελεία διευθέτηση. 

Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο αφήγημα παραβλέπει δύο ουσιωδέστατους παράγοντες:

-ότι συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

-Στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

«Ενώ αντιθέτως, η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της».

Στο κάδρο των ευθυνών για την τουρκική προκλητικότητα έθεσε και τους συμμάχους και ετέρους: «Η ανάγκη δηλαδή διατήρησης της ηρεμίας και της ενότητας εντός της Συμμαχίας, η διακαής επιθυμία να προσελκυσθεί η Τουρκία στις συμμαχικές προτεραιότητες, να οδηγούσε σε διάθεση κατευνασμού και καλοπιάσματος της Τουρκίας και συνακόλουθα σε πιέσεις προς τους γείτονές της να υποκύψουν έστω και μερικώς σε αξιώσεις της».

Σημειώστε πως στην ομιλία Καραμανλή έδωσαν το «παρών» περίπου 70 βουλευτές και αρκετοί υπουργοί. 

Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ούτε στο συνέδριο τόσο κόσμος και τόσος ..παλμός!