Κώστας Καρπουχτσής: Πόσες Σερραικές επιχειρήσεις βρήκαν «Διέξοδο»;

Ο πρώην υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κώστας Καρπουχτσής, αναρωτιέται πόσες Σερραϊκές επιχειρήσεις βρήκαν τελικά διέξοδο, από το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας;

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 6.683 επιχειρήσεις θα λάβουν 200 εκ. ευρώ

Υπενθυμίζουμε πώς συνολικά 6.683 επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού θα πάρουν ζεστό χρήμα (συνολικά 200 εκ. ευρώ) από το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Χρήμα που δεν είναι δάνειο, αλλά μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, έτσι ώστε να
καλύψουν μέρος των ζημιών τους και να διασφαλίσουν ρευστότητα και να
διατηρήσουν (υποχρεωτικά) τις θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι 24.500.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να καλυφθούν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης θα απαιτούνταν περίπου 600 εκ. Ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί πως από τις 6.683 επιχειρήσεις οι 1925 δεν είχαν κανένα εργαζόμενο!

Οπότε και δεν θα απολύσουν και κανένα

Άραγε με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν τους εργαζόμενους;

Η αλήθεια είναι πως όπως γράψαμε ήταν λάθος η προκήρυξη του προγράμματος
και πως πάρα πολλοί Σερραίοι θα μείνουν απ’ έξω.

Δυστυχώς φαίνομαι να επαληθεύομαι, αν και μια καλύτερη μελέτη των αποτελεσμάτων φαντάζει …απαραίτητη!

Θα υπάρξει επιχορήγηση για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις;

Γιατί άραγε όμως ο ίδιος ο Τζιτζικώστας υπόσχεται να βρει τρόπο έτσι ώστε να
ενισχυθούν και οι υπόλοιποι;

Πάντως με αυτό το πρόγραμμα θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να μείνουν ενεργές για το 2021, ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να σταθούν στα πόδια τους, ενώ ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι χορηγήσεις των ενισχύσεων

Να ευχηθούμε σε καλή μεριά;

Κώστας Καρπουχτσής: Πόσες Σερραικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν;

Σύμφωνα με τον κ. Καρπουχτσή αναρτήθηκε η απόφαση για τη χρηματοδότηση 6.683 επιχειρήσεων (από τις 20.000 και πλέον που υπέβαλλαν αίτηση) της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τον covid, μέσα από το πρόγραμμα Διέξοδος.

«Ένα πρόγραμμα που, όπως είχα επισημάνει σε άρθρο μου, μολονότι πρωτοπόρο (καθώς πρώτη η ΠΚΜ εφάρμοσε την τόσο αναγκαία μη επιστρεπτέα ενίσχυση των ΜμΕ), με τους όρους που έθετε δημιουργούσε όμως ανισότητες ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες βάση των κλάδων δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων τους.

Χωρίς να αναιρείται η σημαντικότητα του προγράμματος για το σύνολο της Περιφέρειας, έχει σημασία να εστιάζουμε και τοπικά, γιατί η περιοχή των Σερρών έχει πληγεί βαρύτατα απο τις συνέπειες του lockdown.

Θα έχει ενδιαφέρον να έχουμε μια σαφή εικόνα των στατιστικών στοιχείων ανά Περιφερειακή Ενότητα (πόσες αιτήσεις, σε τι κλάδους, και τα αντίστοιχα ποσά και ποσοστά εγκρίσεων κ.ά) για να δούμε πόσες Σερραικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν.»

Δεν ξέρω Κώστα πόσες είναι οι Σερραικές επιχειρήσεις των οποίων πέρασε η πρόταση, αλλά με χίλιες προτάσεις όλες κι όλες από το νομό μας, είμαι σίγουρος πως τα αποτελέσματα θα είναι …πενιχρά!

Για αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο Τζιτζικώστας αγωνίζεται να βρει κι άλλα χρήματα, έτσι ώστε να συμπληρώσει το … πρόγραμμα!