Κώστας Καρπουχτσής: Εχουμε ανάγκη ενός στοχευμένου τοπικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης!

Είναι φανερό σύμφωνα με τον οικονομολόγο Κώστα Καρπουχτσή πώς από την απαρχή της πανδημίας, η ουσιαστική στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Φάνηκε από το «σκοιλ ελικικού» με τον εμπαιγμό των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, φάνηκε από τους κύκλους επιστρεπτέων προκαταβολών που πολλές επιχειρήσεις είδαν να μένουν εκτός, φάνηκε και από τα αργά αντανακλαστικά στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για τους οποίους έγκαιρα είχε δοθεί η απαιτούμενη ευελιξία από την Ε.Ε.

Ακόμη και οι κλαδικές ενισχύσεις δεν έχουν μπει μέχρι σήμερα στα ταμεία των ΜμΕ σε μια περίοδο ανάγκης.

Ειδικά στο νομό Σερρών, ένα νομό με αρνητικές πρωτιές, τόσο σε κατα κεφαλήν ΑΕΠ, όσο και σε ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και ποσοστά ανεργίας, τα νούμερα είναι ενδεικτικά της έλλειψης στοχευμένων προγραμμάτων που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των τοπικών οικονομιών.

Με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, στο νομό μας αναλογεί η χαμηλότερη ενίσχυση, κάνοντας αναγωγή ανά κάτοικο (830€ έναντι 1420€ του Μ.Ο της ΠΚΜ).

Άλλωστε τελευταίοι ήμασταν και στο πρόγραμμα επιδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με μόλις 7% των 200 εκ € να αφορούν σε επιχειρήσεις του νομού.

Τα παραπάνω είναι καμπανάκια για το επιχειρηματικό-παραγωγικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η περιοχής μας και την ανάγκη ενός στοχευμένου τοπικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ενός τόπου που θεωρητικά έχει τα εχέγγυα και προοπτικές να αναπτυχθεί, τόσο με τον πλούσιο αγροδιατροφικό τομέα που διαθέτει, όσο και τα έντονα πολιτιστικά στοιχεία (βλέπε Αμφίπολη) που επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε, αποτελεσματικά και να οδηγήσουμε το επιχειρείν.

Υπάρχει άραγε σχέδιο να αξιοποιηθούν στοχευμένα οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης με τρόπο που να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και στην περιοχή μας;

Δυστυχώς φαίνεται πως ο σχεδιασμός των προγραμμάτων, δεν αφουγκράζεται τις ειδικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Χαρακτηριστική είναι η παντελής απουσία από το σχεδιασμό, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο να χαθεί άλλο ένα τρένο που θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην τοπική μας οικονομία να βγει από το τέλμα με όρους ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτά μας είπε ο κ.Καρπουχτσής για το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Οικονομία– Ανάπτυξη– Κοινωνική συνοχή

Αλλά και αυτός απλά κάνει κριτική, ξεχνώντας πως επί μια τετραετία κυβέρνησαν το τόπο, αλλά και χωρίς καμία αυτοκριτική για τα έργα και τις ημέρες τους….

Άραγε Κώστα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κανένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του Νομού Σερρών;

Έδωσε κανένα «φράγκο’ στους επιχειρηματίες ή έτρεξε τον Καστά στην Αμφίπολη;

Γιατί εξ όσων γνωρίζω….

Έδωσε μόνο …υποσχέσεις!