05/12/2022
9.3 C
Serres

Κατάληψη στην ΕΒΖ από τους Σερραίους αγρότες

Σε κατάληψη του εργοστασίου των Σερρών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προχώρησαν, οι τευτλοπαραγωγοί, κυρίως των Σερρών κλείνοντας την είσοδο της μονάδας με τρακτέρ και ρίχνοντας τεύτλα.

Οι Σερραίοι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση την λειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες καθώς ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με την φετινή παραγωγή

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Royal Sugar ΑΒΕΕ, Χρήστος Καραθανάσης, η εταιρεία του οποίου, σε σύμπραξη με τη Συνεταιριστική Τράπεζα υπέγραψε την συμφωνία με την ΕΒΖ, έχει συναντήσεις στην Αθήνα, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που καθυστερούν την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου.

Έξω από το εργοστάσιο της Ζάχαρης πέταξαν τεύτλα οι αγρότες

Σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στις Σέρρες προχώρησαν, χθες οι τευτλοπαραγωγοί κλείνοντας την είσοδο της μονάδας με τρακτέρ και ρίχνοντας τεύτλα.

Τευτλοκαλλιεργητές από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Κομοτηνή, Ξάνθη, Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη), που ήρθαν στην πόλη των Σερρών συμμετείχαν στην κατάληψη, για να ζητήσουν τη λειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες και την συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής της Royal Sugar ΑΒΕΕ, Χρήστος Καραθανάσης, η εταιρεία του οποίου, σε σύμπραξη με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψε συμφωνία με την ΕΒΖ και την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να μισθώσει τα εργοστάσια της βιομηχανίας σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες για 28 μήνες (έως τον Μάρτιο του 2022). 

Ο κ. Καραθανάσης είχε συναντήσεις με στελέχη της τράπεζας και τους αρμόδιους στην κυβέρνηση, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που καθυστερούν την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες και δημιουργούν ζητήματα με την απορρόφηση τεύτλων.

Την ίδια στιγμή εμπόδια, απορίες και αβεβαιότητα προκαλεί η στάση των εμπλεκόμενων μερών που συμμετέχουν στο εγχείρημα διάσωσης της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης με βασικό άξονα τη λειτουργία των εργοστασίων των Σερρών και του Πλατέως από τη Royal Sugar, σε μία περίοδο που είναι σε εκκρεμότητα αλλά οδεύει προς επικύρωση η συμφωνία εξυγίανσης και μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς. 

Σύμφωνα με τον Καραθανάση είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση επενδύσεων για την αναβάθμιση του παρόντος μηχανολογικού εξοπλισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις των εγκαταστάσεων ύψους τουλάχιστον 3 εκατ. Ευρώ ακόμα, πέρα των όσων χρημάτων έχουν επενδυθεί, ώστε να καταστεί η επεξεργασία ζάχαρης στην Ελλάδα ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, η Royal Sugar πορεύεται μόνη της, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα δύο απαρχαιωμένα εργοστάσια και να παράγει ζάχαρη σε ανταγωνιστικές τιμές, χωρίς να γνωρίζει, καθώς δεν το συζητάει κανείς, το τι θα γίνει μετά τους 28 μήνες. 

Πράγμα που σημαίνει πως κινδυνεύουν να πάνε χαμένες οι όποιες επενδύσεις έχουν γίνει και ειδικά στο εργοστάσιο των Σερρών που μετά από πολλά χρόνια έχει επιτευχθεί συντήρηση στο 60-70% του εξοπλισμού του. 


Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος η ΕΒΖ παρήγαγε ζάχαρη σε απαγορευτικό κόστος το οποίο υπό τη Royal Sugar, χωρίς τις επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, μπορεί να φθάσει το πολύ μέχρι 800 ευρώ, τιμή η οποία επίσης δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της παραγωγής. 

Νέα πρόταση στο τραπέζι


Ο κ. Καραθανάσης έχει βάλει στο τραπέζι ακόμα μία πρόταση η οποία μπορεί να άρει και το αδιέξοδο που πάει να δημιουργηθεί με την τριτανακοπή που έχουν ασκήσει στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ οι απλήρωτοι εργαζόμενοί της οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταταχθεί. 

Συγκεκριμένα, πρότεινε τη σύναψη νέας σύμβασης για άλλα εννέα χρόνια από σήμερα (ώστε να φθάσει συνολικά στα 10 έτη), με διατήρηση του option αγοράς για τότε (2029) και την προπληρωμή από μέρους του των μισθωμάτων των εννέα ετών ώστε με τα χρήματα αυτά να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ και να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάταξή τους. 

Διαβάστε επίσης για τον Δήμο Σερρών: