Ποια είναι τα κατάλληλα φυτά για το ελληνικό καλοκαίρι

Ότι και να σημαίνει για τον καθένα μας το καλοκαίρι, είναι σίγουρο ότι περιλαμβάνει φύση, ομορφιά, χρώματα και αρώματα.

Είναι η εποχή που όπου και να βρεθεί κανείς, είναι σίγουρο ότι θα περάσει πολύ χρόνο σε μπαλκόνια, βεράντες, κήπους ή και ταράτσες! Και ο καλύτερος τρόπος να ομορφύνουμε τον χώρο μας και να του δώσουμε ζωντάνια και λάμψη, είναι να τον γεμίσουμε με πολύχρωμα και όμορφα φυτά. Ωστόσο, η περίοδος του καλοκαιριού είναι δύσκολη για κάποιους τύπους φυτών τα οποία δεν αντέχουν τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, τον ήλιο και το ξηρό κλίμα της Ελλάδας.

Πόσο μάλλον στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου η αλατότητα του εδάφους και ο θαλασσινός αέρας δεν ευνοούν την ανάπτυξη όλων των τύπων φυτών.

Επομένως, πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία φύτευσης πρέπει να κάνουμε πολύ καλή επιλογή φυτών έτσι ώστε να διαλέξουμε τα σωστά φυτά που θα μπορέσουν να αντέξουν στις συγκεκριμένες συνθήκες του περιβάλλοντος, να είναι ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού για να μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. 

Ο κατάλληλος σύμβουλος ως προς αυτή την επιλογή είναι ένα καλό φυτώριο, που θα σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και τα κατάλληλα ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά, λουλούδια και αρωματικά φυτά με πολύ όμορφα άνθη, καλλωπιστικούς θάμνους, αναρριχητικά φυτά που δημιουργούν όμορφους φράχτες και πολύ ιδιαίτερες συνθέσεις.

Ειδικά στις μεγάλες αυλές, υπάρχουν και αρκετά καρποφόρα δέντρα για να απολαμβάνετε καλοκαιρινά φρούτα που ευδοκιμούν όλο το χρόνο. 

Ταυτόχρονα ένα καλό φυτώριο μπορεί να σας παρέχει τις σωστές συμβουλές για τη κατάλληλη περιποίηση των φυτών σας και τα λιπάσματα που τυχόν πρέπει να χρησιμοποιήσετε! Ας δούμε λοιπόν τα κατάλληλα φυτά που μας έχουν προτείνει για την περίοδο του ελληνικού καλοκαιριού.

Χριστίνα Πεταλωτή

Βουκαμβίλια

Η βουκαμβίλια είναι το αναρριχώμενο φυτό που έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη ζέστη και στον έντονο ήλιο και τη συναντάμε εκτεταμένα σε νησιά και νότιες περιοχές της χώρας μας.

Οι βουκαμβίλιες με τα εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις αποτελούν αγαπημένη επιλογή για να καλύψουμε φράχτες, πέργολες και μπαλκόνια, καθώς μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα δέκα μέτρα.

Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη.

Η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση για να τη φυτέψουμε. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος, ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του κήπου που αντέχει πολύ στη ζέστη και στον έντονο ήλιο του μεσογειακού καλοκαιριού.

Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη.

Εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες, είναι αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες

. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία.

Μαστιχάκι

Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αντέχει κοντά στην θάλασσα είναι το μαστιχάκι, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι.

Το μαστιχάκι παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους.

Προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει.

Χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και για εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια.

Το μαστιχάκι παρουσιάζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα (ροζ, κόκκινο, πορτοκαλι, λευκό, μωβ) από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. 

Αμπέλοψη

Η αμπέλοψη είναι ένα από τα αναρριχώμενα φυτά σε παραθαλάσσια μέρη, που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα.

Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να εξασφαλίζεται αποστράγγιση.

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις και είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Έχει ταχύτατη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος.

Τα φύλλα της είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.

Λαντάνα

Η λαντάνα είναι άλλος ένας καλλωπιστικός θάμνος που συναντάμε σε πολλά παραθαλάσσια μέρη καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας.

Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας ενώ αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές σε εδάφη που γνωρίζουμε ότι είναι άγονα, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά μιας και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα.

Τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ.

Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Ευκάλυπτος

Κι αν θέλουμε στα εξοχικά μας που είναι κοντά στη θέλασσα, ένα αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει σε μεγάλο ύψος, επιλέγουμε τον ευκάλυπτο.

Ο ευκάλυπτος είναι πολύ προσαρμοστικό δέντρο και μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους των εδαφών καθώς έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα.

Παρουσιάζει ανθεκτικότητα και στα πολύ υγρά και στα πολύ ξηρά εδάφη ενώ είναι ανθεκτικός και στους δυνατούς ανέμους και σε παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή αλατότητα.

Αντίθετα, ο ευκάλυπτος είναι σχετικά ευπαθής στην παγωνιά του χειμώνα. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα καθώς το ριζικό του σύστημα έχει την ικανότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες υγρασίας από το έδαφος.

Πλουμπάγκο

Ο κατάλογος μας με τα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και το πλουμπάγκο, το εντυπωσιακό μπλε γιασεμί. Με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία, το πλουμπάγκο παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στον ήλιο και τη ζέστη.

Αναπτύσσεται σε ηλιοφανείς θέσεις και όσο περισσότερο ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο μας χαρίζει τα υπέροχα γαλάζια λουλούδια του.

Έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και επιλέγεται από τους κηποτέχνες για φύτευση σε παρτέρια, σε χαμηλούς φράχτες και σε πέργκολες.

Το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση.

Πετούνια

 Δεν είναι μόνο το πιο δημοφιλές λουλούδι της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά είναι και ανθεκτικό στην έντονη ζέστη και στην παρατεταμένη έκθεση στον δυνατό ήλιο.

Η πετούνια, το χαμηλό ανθόφυτο με την πλούσια ανθοφορία και τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς δίνει άλλη ομορφιά στον κήπο και στο μπαλκόνι.

Με ύψος που φτάνει τα 20-50 εκατοστά, η πετούνια διακρίνεται από συμπαγή, πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλα λουλούδια που εμφανιζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη πετούνιας για να επιλέξουμε να φυτέψουμε:

Μονόχρωμες, δίχρωμες, με μικρότερα η μεγαλύτερα άνθη, νάνες ή ψηλότερες καθώς και έρπουσες ποικιλίες, τις σερφίνιες, για κρεμαστά καλάθια.

Διαβάστε επίσης για την Τένια Μακρή:

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile: