Τις επόμενες μέρες λόγω του καύσωνα «Καμίνι» η χώρα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με τη θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική άνοδο καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας προκαλούν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο καύσωνας ξαναέρχεται στη χώρα μας και οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής επιστρέφουν, με τον υδράργυρο στο τέλος Ιουλίου, από σήμερα και μετά να φθάνει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Έρχεται νέο «κύμα» υψηλών θερμοκρασιών!Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η θερμοκρασία θα ανέβει, καθώς έρχεται ισχυρός καύσωνας που ως προς τη διάρκειά του θα θυμίζει αυτόν του 1987.

Σιγά – σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας και σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987, καθώς ενδέχεται να κρατήσει για ένα …δεκαήμερο!

Πιο αναλυτικά, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 37, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 38 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 34 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 34 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ασθενείς και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο θερμοπληξίας

Κίνδυνο θερμοπληξίας εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες, που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 30-35 βαθμούς Κελσίου, αλλά και η πολύωρη παραμονή στον ήλιο.

Συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και την αποφυγή του κινδύνου της θερμοπληξίας δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ( ΚΕΠΚΑ).

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι:

 • *Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, με ρούχα από υλικά, που διευκολύνουν τον αερισμό του σώματος και την εξάτμιση του ιδρώτα.
 • *Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος από φυσικά υλικά επιβάλλεται, με τρόπο που επιτρέπουν τον καλό αερισμό του κεφαλιού.
 • *Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που φέρουν ετικέτα UV400 ή 100% protection και το σήμα CE, προστατεύει τα μάτια μας από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.
 • *Αποφεύγουμε έκθεση στον ήλιο. Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη.
 • *Αποφεύγουμε χώρους, όπου επικρατεί συνωστισμός.
 • *Αποφεύγουμε βαριές σωματικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 • *Αποφεύγουμε να τρέχουμε πολλή ώρα στον ήλιο.
 • *Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους, κατά τη διάρκεια της μέρας. Καλό θα είναι να τοποθετούμε κάποιο υγρό πανί στο κεφάλι και στο λαιμό μας.
 • *Λαμβάνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
 • *Λαμβάνουμε μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορίζουμε τα λιπαρά.
 • *Αποφεύγουμε πολύωρα ταξίδια, με διάφορα μέσα συγκοινωνίας.
 • *Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.), θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών, για την περίπτωσή τους, οδηγιών. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τον καύσωνα που αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Σερρών θα διαθέτει από σήμερα και έως την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 κλιματιζόμενες αίθουσες τόσο στη Δ.Ε.Υ.Α.Σ (ισόγειο) από τις 07:00 έως 22:00 , όσο και στην Κ.Ε.ΔΗ.Σ (1ος όροφος) από τις 08:00 έως 15:00.