Εκτός ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά στην Ελλάδα!

Εκτός κέντρων δημιουργικής απασχόλησης θα μείνουν φέτος 65.000 παιδιά από όλη την Ελλάδα!

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι παιδαγωγικοί χώροι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, ενώ σκοπός τους είναι να παρέχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες στα παιδιά, αλλά και να βοηθήσουν τους γονείς τους που εργάζονται.

Φέτος χιλιάδες είναι οι οικογένειες που ενώ πληρούν να κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προβλέπονται από την σχετική πρόσκληση του προγράμματος, είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται και τελικά τα παιδιά τους να μένουν εκτός

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήδη ζήτησε από την κυβέρνηση να βρει άμεση λύση στο ζήτημα των ΚΔΑΠ καταγγέλλοντας προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας, ενώ καμπανάκι για άμεσο κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων κρούει και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων στα ΚΔΑΠ, μετά τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν συμμετοχήτους σε αυτά.

Να βρει άμεση λύση στο ζήτημα των ΚΔΑΠ ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Για τεράστια αναστάτωση αλλά και απόγνωση που έχει προκαλέσει σε χιλιάδες μητέρες και οικογένειες η απόρριψη αιτήσεων και η μη χορήγηση vouchers κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καμπανάκι για άμεσο κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων κρούει και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων στα ΚΔΑΠ, μετά τον αποκλεισμό των 65.000 παιδιών από τη δωρεάν συμμετοχή στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Στην ανακοίνωσή της μάλιστα η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων καταλογίζουν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας καλώντας την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Μάλιστα σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή δεν φέρνει σε δυσχερή θέση μόνο τους γονείς που οι φάκελοι των παιδιών τους πληρούν τα κριτήρια αλλά και τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι λίγα τα δημοτικά ΚΔΑΠ που απειλούνται με λουκέτο.

Στην ίδια ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και να μη βρεθεί κανένας συμβασιούχος στην ανεργία.

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από χιλιάδες μητέρες και οικογένειες καθώς 65.000 παιδιά στερούνται το δικαίωμα να συμμετάσχουν δωρεάν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), παρόλο που ο φάκελος τους πληρούσε στο έπακρο τα κριτήρια.

Αιτία γι’ αυτόν τον αποκλεισμό αποτελεί η άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλιο του προγράμματος, παρότι οι αιτήσεις φέτος ήταν αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις αντιλαϊκές πολιτικές της επιλέγει να αφήσει εκτός των κοινωνικών δομών των ΚΔΑΠ δεκάδες χιλιάδες παιδιά και να αφήσει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους γονείς.

Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη αύξηση και δράση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και Σύριζα, απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων αυτών έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο η πλειοψηφία των δημοτικών ΚΔΑΠ και με απόλυση οι μισοί και πλέον από τους 2500 εργαζόμενους των ΚΔΑΠ, έπειτα από έως και 18 χρόνια εργασίας στις συγκεκριμένες δομές.

Η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές ακολουθώντας τη «συνταγή» όλων των προηγούμενων όπου οι κοινωνικές δομές απαξιώνονται και καταργούνται, ιδιαίτερα δε όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Καλείται η κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και να μη βρεθεί κανένας συμβασιούχος στην ανεργία.

Διεκδικούμε:

• Άμεση ανανέωση των συμβάσεων – κανένας συμβασιούχος στην ανεργία

• Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός κοινωνικών δομών.

• Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.

• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων μας.

Παρότι αυξήθηκαν τα χρήματα, έμειναν έξω 65.000 παιδιά

Για το σχολικό έτος 2019 -2020 το ποσό που δόθηκε ήταν 97 εκατ. ευρώ, και οι μητέρες που πληρούσαν τα κριτήρια της Δράσης αντιστοιχούσαν σε 67.000 παιδιά, ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν περίπου 68.000 , πράγμα που σημαίνει πως πέρυσι ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις

Για το σχολικό έτος 2020-21, το ποσό που δίνεται είναι 97.650.000 εκατ ευρώ αυξημένο δηλαδή κατά 650 χιλ σε σχέση με πέρσι , μόνο που οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν γύρω στις 133.000

Δηλαδή έχουμε αύξηση κατά 100% στον αριθμό των αιτήσεων, πράγμα που σημαίνει πως ενώ ο αριθμός των ωφελούμενων παρέμεινε ο ίδιος, διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις, καθώς δημιουργήθηκαν πολλά νέα ιδιωτικά ΚΔΑΠ.

Τα οποία όπως φαίνεται από τις αιτήσεις, το προηγούμενο χρονικό διάστημα φρόντισαν να παρακινήσουν μεγάλο αριθμό γονέων που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε καν υποβάλλει αίτηση για να διεκδικήσει μια θέση σε αυτά.

Διαβάστε επίσης εδώ