-Βασίλη τον άκουσες τον Σπίρτζη; «Θα επαναφέρει τη δημοκρατία, είτε με το καλό είτε με το άγριο». -Μάλλον θα ξέχασε τα λαϊκά ... δικαστήρια! Ειδάλλως..

Ζητάει η ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση Απαντήσεις για την ενέργεια!

Το ενεργειακό κόστος, τα δάνεια των Δήμων από το ΤΠΔ, η πρόσβαση των Δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας και τα έργα οδικής ασφάλειας είναι τα σημαντικότερα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Και στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 23 Νοεμβρίου στο Βόλο με κεντρικό θέμα:

«Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα -Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», θα συζητηθούν τόσο τα αναπτυξιακά προγράμματα, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η πορεία του, όσο και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν, όπως και το θέμα των ΚΑΠ, το θέμα των αρμοδιοτήτων και της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση Πρώτο θέμα η στήριξη των ΔΕΥΑ

Στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ μπ΄καν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση όπως το ενεργειακό κόστος, τα δάνεια των Δήμων από το ΤΠΔ, η πρόσβαση των Δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας και τα έργα οδικής ασφάλειας έθιξε ουσιαστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 23 Νοεμβρίου στο Βόλο με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα

Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών» θα συζητηθούν τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την πορεία του, μέχρι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και το θέμα των ΚΑΠ, το θέμα των αρμοδιοτήτων, της καταστατικής θέσης των αιρετών

Το φετινό ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την Αυτοδιοίκηση συγκυρία, με ανοιχτά πολλά φλέγοντα ζητήματα αλλά και ενόψει των αναπτυξιακών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη.

Είναι ένα συνέδριο στο οποίο θα ακουστούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών που θα συζητήσουν για θέματα τα οποία είναι φλέγοντα, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας

Από τα αναπτυξιακά προγράμματα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και την πορεία του, μέχρι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και το θέμα των ΚΑΠ, το θέμα των αρμοδιοτήτων, της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Θέματα για τα οποία απασχολούν έντονα την Αυτοδιοίκηση και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις – δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, που θα παραβρεθούν στο συνέδριο

Αναφερόμενος στα θέματα που περιμένει η Αυτοδιοίκηση απαντήσεις ο κ. Παπαστεργίου σταχυολόγησε τα παρακάτω:

Για τη στήριξη των ΔΕΥΑ

Πρώτο θέμα είναι η στήριξη των ΔΕΥΑ της χώρας, για το οποίο συμφωνήθηκε ότι πρέπει να καλυφθεί μέρος του επιπλέον ενεργειακού κόστους με έκτακτη χρηματοδότηση.

Για τη χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολείων


Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την καθαριότητα των σχολείων, δεδομένου ότι τα λεφτά ούτως ή άλλως δεν φτάνουν.

Αναμένουμε ένα ποσό 6 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει μέρος της δαπάνης

Για τα δάνεια των δήμων από το ΤΠΔ


Ζητήσαμε και για το 2023 –  λόγω της έλλειψης ρευστότητας – πρώτον, τα δάνεια να «φύγουν» πιο πίσω και δεύτερον να παραταθεί η αποπληρωμή δανείων, για όσα λήγουν τα επόμενα 1-2 χρόνια. Είναι θετικό ότι πέρασε σε ΦΕΚ η δέκατη τρίτη δόση ΚΑΠ, ύψους 120 εκ. ευρώ για το 2023, όπως είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό.

Για την πλατφόρμα καταγραφής από τους δήμους του ενεργειακού κόστους των σχολείων
Δεν είδαμε να γίνεται η πλατφόρμα για τα σχολεία προκειμένου εκεί οι δήμοι να δηλώσουν το όποιο κόστος ενέργειας στα σχολεία.

Δεν θα είναι μόνο 28 εκ. ευρώ το επιπλέον κόστος, σίγουρα θα είναι παραπάνω και δεν μπορεί να είναι οριζόντιο, καθώς άλλες ανάγκες έχει η Κρήτη και άλλες η Βόρεια Ελλάδα.

Για πρόσβαση δήμων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας


Είναι ακόμη σε εκκρεμότητα η ΚΥΑ που αφορά σχεδόν 100 δήμους, οι οποίοι δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω δανεισμού από το ΤΠΔ

Για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από τους δήμους


Οι Δήμοι οφείλουν να δηλώσουν ενεργειακούς υπευθύνους για τους ίδιους αλλά και τα νομικά τους πρόσωπα. Και όσοι δεν το έχουν κάνει, πρέπει να το πράξουν άμεσα.

Όμως στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό, ακόμη και αυτό που συζητήθηκε ως προς το σβήσιμο των φωτιστικών π.χ. 15’ νωρίτερα τα ξημερώματα, δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς μετά από σχετική εντολή

Για το έργο της οδικής ασφάλειας


Ανησυχούμε για το έργο της οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης. Σπεύσαμε και καταθέσαμε προτάσεις μέχρι 3,5 εκ. ευρώ.

Μας ζητήθηκε να τις μειώσουμε στα 2,8 εκ. ευρώ και μαθαίνουμε ότι τώρα, μετά την προκήρυξη και υποβολή των προτάσεων, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα πρέπει να προωθηθεί η πρόσκληση.


Ανησυχούμε και ζητάμε να επισπευστούν οι διαδικασίες αλλά και να βρεθούν επιπλέον 130 εκ. ευρώ,  έτσι ώστε να καλυφθούν όλες ανάγκες των Δήμων».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με τα υπουργεία και αυτήν την εβδομάδα «για να δούμε πώς προωθούνται τα ζητήματα με σκοπό στο συνέδριο να έχουμε πλέον τις απαντήσεις που είναι αναγκαίο να πάρουμε.

Και βασικά… αυτές να υλοποιηθούν».

Exit mobile version